Στιλ: «Είμαι εδώ για να παίζω»

Έκανε το επίσημο ντεμπούτο του την περασμένη Τετάρτη στο Βόλο και τώρα ευελπιστεί να βρεθεί στο αρχικό σχήμα για δεύτερο παιχνίδι σερί. Ο λόγος για τον Λουκ Στιλ τον Άγγλο τερματοφύλακα του Παναθηναϊκού, ο οποίος δείχνει να είναι σε πολύ καλή ψυχολογία.

«Αισθάνθηκα καλά. Ήταν μια μεταβατική περίοδος για μένα από τη στιγμή που ήρθα εδώ. Προσπάθησα να τα συνηθίσω όλα, όμως αισθάνθηκα έτοιμος και ήταν ένα καλό ντεμπούτο. Ήταν καλό που πήραμε τη νίκη και αυτό ήταν το πιο σημαντικό. Τα παιδιά προσπάθησαν, είχαμε μια καλή εμφάνιση και τελικά κερδίσαμε. Όταν παίζεις προφανώς αποκτάς ρυθμό, όμως και η προπόνηση είναι σημαντική και όταν κληθείς να αγωνιστείς, δεν είναι κάτι που ξεχνάς να κάνεις. Όταν βγήκα στο γήπεδο αισθάνθηκα άνετα με τους συμπαίκτες μου και το πιο σημαντικό ήταν ότι κερδίσαμε. Όμως σε προσωπικό επίπεδο, ήταν όμορφο που έκανα το ντεμπούτο μου και μια καλή αρχή. Και ελπίζω να ήταν το πρώτο από τα πολλά παιχνίδια που θα ακολουθήσουν. Είμαι πολύ ευχαριστημένος και περήφανος που ήρθα εδώ και αρχίζω μια νέα καριέρα στον Παναθηναϊκό», είπε στη Nova ο Στιλ.

Στη συνέχεια μίλησε:

Για το αν είναι έτοιμος να διεκδικήσει τη θέση κάτω από τα γκολπόστ: «Φυσικά. Γι’ αυτό είμαι εδώ. Ήρθα στην Ελλάδα για να παίξω, όπως και όλοι οι υπόλοιποι. Ο Στέφανος (σ.σ. Κοτσόλης) έχει πάει πολύ καλά και θα “παλέψουμε” για τη θέση, όπως και με τους υπόλοιπους τερματοφύλακες της ομάδας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε και τους νεαρούς τερματοφύλακες, τον Αλέξανδρο Αναγνωστόπουλο και τον Κώστα Κότσαρη, γιατί προπονούνται πολύ σκληρά και όλοι μας προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο και “πιέζουμε” ο ένας τον άλλο για να τα δώσουμε όλα. Ελπίζω να πάρω περισσότερα παιχνίδια και να βοηθήσω την ομάδα. Και όποιος έχει καλύτερη απόδοση να αγωνίζεται».

Για τις δύο συνεχόμενες νίκες που έχει πετύχει ο Παναθηναϊκός επί του Πλατανιά για το πρωτάθλημα και επί του Ολυμπιακού Βόλου για το Κύπελλο Ελλάδας: «Μετά από δύο συνεχόμενες ήττες, είχαμε πέσει λίγο ψυχολογικά και όταν κατακτάς νίκες έχεις το μομέντουμ. Είναι σαν το φαινόμενο της χιονοστιβάδας, όπως λέμε στην Αγγλία. Όταν κάνεις μια – δύο νίκες, τότε αποκτάς ταχύτητα και στη συνέχεια μπορείς να συνεχίσεις νικηφόρα. Είναι το ίδιο και όταν χάνεις δύο- τρία παιχνίδια, τότε αυτό το φαινόμενο της χιονοστιβάδας έχει αρνητική επίδραση. Ελπίζω για εμάς να έχει θετική επίδραση, γιατί οι δύο σερί νίκες μπορούν να γίνουν τέσσερις- πέντε και αυτό θέλει να πετύχει μια επιτυχημένη ομάδα. Είναι σημαντικό αυτό, καθώς και τα παιχνίδια Κυπέλλου είναι δύσκολα. Στην Αγγλία έχω παίξει σε πολλά παιχνίδια απέναντι σε μικρότερες ομάδες και αυτές οι αναμετρήσεις μπορούν να γίνουν πολύ επικίνδυνες. Άρα ήταν καλό για εμάς που πετύχαμε μια καλή νίκη και πήραμε τους τρεις βαθμούς».

Για την αναμέτρηση απέναντι στη Νίκη Βόλου: «Και πάλι είναι ένα δύσκολο παιχνίδι. Ο προπονητής μας μίλησε για τη νοοτροπία που πρέπει να έχουμε και ότι δεν πρέπει να αντιμετωπίσουμε με χαλαρότητα το παιχνίδι. Και όχι μόνο στο ποδόσφαιρο, αλλά και στον αθλητισμό δεν πρέπει να αντιμετωπίζεις τίποτα με χαλαρότητα. Όλοι γνωρίζουν ότι η νίκη από την ήττα δεν απέχουν πολύ και πρέπει πάντα να παίζουμε καλά. Δεν υπάρχουν εύκολα παιχνίδια σε καμία κατηγορία και αυτό δεν έχει διαφορά. Είναι καλό που παίζουμε εντός έδρας και ελπίζουμε να συνεχίσουμε αυτό το μικρό σερί και να πάρουμε κι άλλους βαθμούς».

Για το αν είναι επικίνδυνο ότι η Νίκη Βόλου δεν έχει άγχος στο Κυριακάτικο παιχνίδι, αφού ο Παναθηναϊκός έχει το ρόλο του φαβορί: «Όταν μια ομάδα δεν έχει βαθμούς, τότε σε αντιμετωπίζει χωρίς άγχος και μπορεί να τους πει ο προπονητής τους να βγουν στο γήπεδο, να ευχαριστηθούν το παιχνίδι και αυτό μερικές φορές κάνει έναν παίκτη καλύτερο. Θα είμαστε συγκεντρωμένοι στο ματς και δεν πρέπει να επικεντρωνόμαστε στον αντίπαλο. Είναι όπως σε όλα τα παιχνίδια. Και αυτός ο αγώνας εξαρτάται από εμάς. Αν παίξουμε καλά, ξέρουμε ότι μπορούμε να κερδίσουμε πολλές ομάδες και ο αγώνας της Κυριακής είναι άλλο ένα σημαντικό παιχνίδι για εμάς και νομίζω ότι έχουμε πλέον και την κατάλληλη ψυχολογία για να αρχίσουμε να παίζουμε καλύτερα».

Για τους στόχους του Παναθηναϊκού την εφετινή σεζόν και αν μπορεί η ομάδα να επαναλάβει ανάλογη πορεία με την περσινή: «Γνωρίζω πόσο επιτυχημένη ήταν η περσινή σεζόν, ιδιαίτερα με τις συνθήκες που επικρατούσαν. Το Κύπελλο είναι πολύ σημαντικό, ενώ όταν βρίσκεσαι σε τρεις διοργανώσεις πρέπει να ανταπεξέλθεις. Αυτό θα γίνει πιο απλό, όταν αφήνεις στην άκρη για λίγο τις υπόλοιπες υποχρεώσεις. Αυτή την εβδομάδα επικεντρωνόμαστε στο πρωτάθλημα. Αυτό κάνουν οι μεγάλοι σύλλογοι. Όταν έχεις μεγάλους στόχους σε όλες τις διοργανώσεις, πρέπει να βλέπεις κάθε παιχνίδι με τη σειρά που ακολουθεί. Ακόμα και όταν δεν έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα, ο προπονητής μας θέλει να το αφήνουμε στην άκρη και να προχωρούμε. Αυτό είναι σημαντικό και αυτό πέτυχαν πέρυσι τα παιδιά. Ελπίζω φέτος να είμαστε ακόμα καλύτεροι και αυτός είναι ο πιο σημαντικός στόχος».

Για την απόφαση του να αφήσει την Αγγλία και να πάρει μεταγραφή στον Παναθηναϊκό: «Αγωνίστηκα σε όλη μου τη ζωή στην Αγγλία και είχα άλλον έναν χρόνο συμβόλαιο με την Μπάρνσλεϊ, όμως πάντα έλεγα ότι θα έφευγα μόνο αν προέκυπτε κάτι τέλειο για μένα. Αισθάνθηκα ότι έχω προοδεύσει ως ποδοσφαιριστής και όπως όλοι γνωρίζουν δεν αγωνίζεσαι για πάντα. Τα χρόνια της καριέρας ενός παίκτη είναι λίγα και ήθελα να αγωνιστώ στην Ευρώπη, να είμαι μέρος ενός μεγαλύτερου συλλόγου και να ζήσω την εμπειρία κάτι καινούργιου. Ο Παναθηναϊκός είναι ένα κλαμπ που γνώριζα από… πάντα. Από τότε που είχα δει την ομάδα απέναντι στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τη δεκαετία του ’90. Όλοι στην Αγγλία γνωρίζουν τον Παναθηναϊκό, ήταν τιμή για μένα να έρθω εδώ και αισθάνομαι πολύ περήφανος που εκπροσωπώ τη χώρα μου, την Αγγλία, φορώντας τη φανέλα του Παναθηναϊκού. Όλα είναι διαφορετικά. Η γλώσσα, το γήπεδο, ο κόσμος, το φαγητό, ο καιρός- αν και βρέχει σήμερα για πρώτη φορά μετά από καιρό- και είναι όλα θέμα προσαρμογής. Αυτό είναι μέρος της εκπαίδευσης του ποδοσφαίρου και όλα αυτά με έχουν κάνει ήδη καλύτερο παίκτη και καλύτερο άνθρωπο. Και πραγματικά θέλω να πετύχω εδώ. Θέλω πραγματικά να τα πάω καλά και να είμαι μέρος κάτι του ιδιαίτερου, όπως ήταν στο προηγούμενο κλαμπ που αγωνίστηκα. Είχα δεθεί πολύ και στο τέλος υπήρχε απόλυτη αφοσίωση προς την ομάδα. Έμεινα αρκετά εκεί και ελπίζω να γίνει το ίδιο και εδώ και να χτίσω την ίδια σχέση και στον Παναθηναϊκό».

Σχετικά άρθρα