Ψήφος εμπιστοσύνης: Στοιχηθείτε γιατί χανόμαστε

2 Οκτωβρίου 2014

Η συγκυβέρνηση αποφάσισε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και να συσπειρωθούν οι κοινοβουλευτικές ομάδες Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ.

Σε μια σπασμωδική κίνηση που δείχνει τη δύσκολη θέση στην οποία έχουν περιέλθει, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος Ευάγγελος Βενιζέλος αποφάσισαν ηκυβέρνηση να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, με την οποία:

  • Δίνεται παράταση ζωής στη συγκυβέρνηση έως τον Μάρτιο. Το είπε άλλωστε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ανακοινώνοντας ότι οι διαδικασίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας θα αρχίσουν τον Φεβρουάριο.
  • Aφαιρείται από τον ΣΥΡΙΖΑ η δυνατότητα υποβολής πρότασης μομφής, την οποία είχε κάθε δικαίωμα να ζητήσει, αφού πλέον έχει παρέλθει το εξάμηνο που απαιτείται από το Σύνταγμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ για την πρόταση δυσπιστίας απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων, που πάντως δεν μπορεί να υπολείπεται των 120 ψήφων, ακόμη κι αν οι παρόντες είναι μόλις 121 από τους 300.

Παράλληλα, με την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή, η κυβέρνηση σχεδιάζει να κλιμακώσει τηναντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ και να επιτύχει την επανασυσπείρωση των κυβερνητικών βουλευτών.

Τον τόνο έδωσε αμέσως μετά τη συνάντηση στο μέγαρο Μαξίμου ο κ. Βενιζέλος: «Αποφασίσαμε δύο θεσμικές κινήσεις πολιτικής σταθερότητας και εθνικού στρατηγικού προσανατολισμού…».

Η ψηφοφορία στη Βουλή μετά την τριήμερη συζήτηση δεν πρόκειται να έχει δυσάρεστες εκπλήξεις. Το ερώτημα είναι εάν θα καταφέρει η κυβέρνηση να δημιουργήσει έστω και μια θετική έκπληξη παίρνοντας ψήφο εμπιστοσύνης από ανεξάρτητο βουλευτή ή έστω ψήφο ανοχής με λευκά και «παρών».

 Efsyn.gr 


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ανακαλύψτε το παιδί που κρύβεται μέσα σας και αλλάξτε τη ζωή σας
Η απουσία συνειδητής επαφής με το παιδί...
Πώς αναγνωρίζουμε τους εγωιστές ανθρώπους;
Τι είναι οι εγωιστές; Κάποτε μου είπε...