Δυσοσμία στόματος: Πού οφείλεται και πώς αντιμετωπίζεται;

3 Οκτωβρίου 2014
Νίκος, 42 ετών ρωτά
Ρωτά ο αναγνώστης μας Νίκος Τ.

Καλησπέρα, πάσχω από σύνδρομο του Μπαρετ καθώς επίσης διαγνώστηκε οτι έχω ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού στο στομάχι. Έπαιρνα 8 χάπια (ομεπραζόλι, γκουιμέα, σαλοσπιρ, καβερπεν) την ημέρα όσο ήμουν στην Ελλάδα. Τώρα ζω στην Γερμανία και μου έχουν προσθέσει και άλλα χάπια συν αυτά της πίεσης αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μυρίζει υπερβολικά το στόμα μου (έχω ελέγξει τα δόντια και δεν οφείλεται σε αυτό) τι μου προτείνετε να κάνω; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

Απαντάει ο Γαστρεντερολόγος Απόστολος Πουλάκης

Η στοματική κακοσμία είναι ένα σύμπτωμα που μπορεί να οφείλεται σε πολλούς και 
διαφορετικούς παράγοντες, με αποτέλεσμα να εμπλέκονται στη διερεύνησή του πολλές ιατρικές ειδικότητες. Στην περίπτωσή σας προτείνω να κάνετε έναν έλεγχο εκρίζωσης του Ελικοβακτηριδίου του πυλωρού που μπορεί να γίνει είτε με βιοψία μέσω ενδοσκόπησης ή χωρίς ενδοσκόπηση με τεστ αναπνοής ή κοπράνων. Δεδομένου του ιστορικού σας με το Barrett καλό θα ήταν να γίνει μια ενδοσκόπηση ειδικά αν δεν έχετε πρόσφατη. 
Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση από την οποία πάσχετε σίγουρα μιας και έχετε οισοφάγο Barrett, μπορεί να δικαιολογήσει την κακοσμία του στόματος ακόμα και παρά την απουσία κλασσικών παλινδρομικών συμπτωμάτων όπως οι αναγωγές, ο καύσος και οι ερυγές. Μια εξέταση που θα αποκαλύψει την παλινδρόμηση και θα δείξει και το ύψος του οισοφάγου στο οποίο ανεβαίνει το παλινδρομούν υλικό είναι η οισοφαγική εμπέδηση (Impedance). Πρώτα όμως θα χρειαστείτε και την εκτίμηση ενός Ωτορινολαρυγγολόγου. 

ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ