Παρατήρησα οτι όσπρια και γαλακτοκομικά μου προκαλούν φούσκωμα. Τι μπορεί να συμβαίνει;

<div><span style="font-size: small;"><strong>Ρωτά ο αναγνώστης μας Ηρακλής Θ.</strong></span></div>
<div><span style="font-size: small;"><br /></span></div>
<div><span style="font-size: small;">Καλημέρα, έχω παρατηρήσει οτι συγκεκριμένες τροφές (πχ. τα όσπρια) μου προκαλούν καούρες στο στομάχι και μερικές φορές τα γαλακτοκομικά (γάλα και γιαούρτι) με φουσκώνουν στην κοιλιά (δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τα τυριά). Τι πρέπει να κάνω; να τις αποφεύγω αυτές τις τροφές ή πρέπει να μειώσω την ποσότητα<br /><br /><strong>Απαντάει ο Γαστρεντερολόγος Απόστολος Πουλάκης</strong></span></div>
<div><span style="font-size: small;"><strong><br /></strong>Η δυσανεξία στη λακτόζη μικρού ή μεγαλύτερου βαθμού δεν είναι σπάνιο φαινόμενο ειδικά στη Μεσόγειο. Με την ηλικία χάνουμε λίγο-λίγο την ικανότητα να πέπτουμε το γάλα με αποτέλεσμα η λήψη γάλακτος, γιαούρτης και τυροκομικών με φθίνουσα σειρά να μας προκαλούν φούσκωμα, διάρροια κ.α. Επίσης το Ευερέθιστο Έντερο μπορεί να συνάδει με παρόμοια συμπτώματα και παροδική υπολακτασία. Όμως λόγω της θρεπτικής αξίας των τροφών αυτών δεν θα ήταν ωφέλιμο να τα αποκλείσετε τελείως από το διαιτολόγιό σας. Μειώστε την ποσότητα και ελαττώστε ίσως τη συχνότητα όταν έχετε έντονα συμπτώματα από το Γαστρεντερικό σας. Επιπλέον μπορείτε να δοκιμάσετε και το γάλα χωρίς λακτόζη που κυκλοφορεί στο εμπόριο.</span></div>

Σχετικά άρθρα