Πολιτικές διαστάσεις το Γιουβέντους – Ρόμα

Στο χθεσινό παιχνίδι για το Καμπιονάτο μεταξύ Γιουβέντους και Ρόμα ο διαιτητής Τζιανλούκα Ρόκι, ήταν ο πρωταγωνιστής της αναμέτρησης καταλογίζοντας 3 πέναλτι και αποβάλλοντας 2 παίκτες και τον προπονητής της Ρόμα, Ρούντι Γκαρσία.

Η Γιουβέντους πήρε τη νίκη τελικά με 3-2. Ωστόσο το θέμα φαίνεται πως έχει πάρει και πολιτικές διαστάσεις. Και αυτό γιατί οι δύο ομάδες είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο. Ο συνδυασμός αυτός προκάλεσε την αντίδραση του Μάρκο Μίκολι, βουλευτή του Δημοκρατικού κόμματος.

Το σκεπτικό του Ιταλού βουλευτή είναι το εξής: Από τη στιγμή που οι δύο εταιρίες είναι στο χρηματιστήριο, τα διαιτητικά λάθη και επιρροή τους στην εξέλιξη του αγώνα κατά συνέπεια και στο αποτέλεσμα, υπονομεύουν την αξιοπιστία της χώρας.

Ο Μάρκο Μίκολι δήλωσε πως «Θα καταθέσω ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομίας και θα κάνω καταγγελία στην Consob (είναι η Εθνική Επιτροπή για τις Επιχειρήσεις και το Χρηματιστήριο) μετά τα γεγονότα που σημειώθηκαν χθες το βράδυ, στη διάρκεια του αγώνα Γιουβέντους-Ρόμα».

Μάλιστα εξήγησε το σκεπτικό του λέγοντας ότι «Υπενθυμίζω ότι Ρόμα και Γιουβέντους είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες, κατά συνέπεια τα απίστευτα διαιτητικά λάθη εκτός του ότι νοθεύουν το πρωτάθλημα και υπονομεύουν την αξιοπιστία της χώρας, επηρεάζουν επίσης την απόδοση της τιμής της μετοχής».

«Γι΄ αυτό, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου θα καλέσω τον υπουργό Παντόαν και την Consob να διευκρινίσουν κατά πόσο μπορούν να υπάρξουν αδικήματα κατά των κανονισμών, που φέρουν σε μειονεκτική θέση και τιμωρούν τους αθώους μετόχους», τόνισε ο Ιταλός βουλευτής. 

Ο Μίκολι βλέποντας το παιχνίδι από μία άλλη σκοπιά, πέραν της αθλητικής, κάνοντας λόγο για αποστροφή επιχειρηματιών άρα και επενδύσεων λόγω της αναξιοπιστίας.

«Πιστεύω ότι το χθεσινό παιχνίδι, το οποίο μεταδόθηκε σε όλο τον κόσμο, έδωσε μια κακή εικόνα της χώρας. Η αξιοκρατία και η ποιότητα έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα έναντι των εσφαλμένων αποφάσεων. Είμαι σίγουρος ότι οι ξένοι επιχειρηματίες αποστρέφουν το πρόσωπό τους εξαιτίας κυρίως αυτής της αυθαιρεσίας και της έλλειψης βεβαιότητας όσον αφορά την εφαρμογή των κανόνων, κάτι που είναι απολύτως αδιανόητο σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του πολιτισμένου κόσμου. Στη Ρόμα υπάρχει ο Αμερικανός Παλότα που συνεχίζει να επενδύει στην Ιταλία. Ας ελπίσουμε ότι χθες δεν είδε το παιχνίδι. Ή, τουλάχιστον, ότι το ξέχασε βιαστικά», υπογράμμισε ο Μίκολι.

Σχετικά άρθρα