10 έξυπνες συμβουλές για να τρως λιγότερο αλάτι

<p><span style="font-size: small;">Πολλές έρευνες έχουν συσχετίσει την υψηλή πρόσληψη αλατιού με διάφορα προβλήματα υγείας καθώς αποτελεί έναν από τους βασικότερους παράγοντες αυξημένης αρτηριακής πίεσης. Η αρτηριακή πίεση είναι από τις σημαντικότερες αιτίες νοσηρότητας και θανάτων στον κόσμο και ευθύνεται για &gt; 60% των θανάτων από εγκεφαλικό επεισόδιο. Στοιχεία από μελέτες έχουν δείξει ότι αρκετοί πληθυσμοί καταναλώνουν 3400-5000 mg νατρίου ανά ημέρα. </span></p>
<div>
<p><span style="font-size: small;">Τα επίπεδα κατανάλωσης υπερβαίνουν κατά πολύ τη συνιστώμενη ημερήσια σύσταση. Για το γενικό πληθυσμό είναι &lt; 2400 mg νατρίου / μέρα που αντιστοιχεί σε 6 γραμμάρια αλάτι (περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού) και για τα άτομα με υπέρταση 1500 mg νατρίου (4 γραμμάρια αλάτι).</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Ας δούμε 10 πρακτικές συμβουλές για την μείωση της κατανάλωσης αλατιού στην καθημερινότητα μας!</span></p>
<ul>
<li><span style="font-size: small;">Μην βάζετε αλάτι κατά την παρασκευή του φαγητού. Προσθέστε το αφού μαγειρευτεί έτσι ώστε να ελέγχετε την ποσότητα.</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Αντικαταστείστε το αλάτι με μυρωδικά/ μπαχαρικά/ ξύδι/ λεμόνι για να νοστιμίσουν το φαγητό.</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Να αποφεύγετε κατεψυγμένα-κονσερβοποιημένα λαχανικά. Προτιμάτε φρέσκα.</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Να αποφεύγετε τρόφιμα με συντηρητικά.</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Να αποφεύγετε παστά–αλλαντικά και να ξεπλένετε τις κονσερβοποιημένες τροφές που είναι σε άλμη.</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Να αποφεύγετε έτοιμα παρασκευάσμα όπως κράκερ,κουλούρια, πατατάκια, ποπ κορν, γαριδάκια, κτλπ. Αξιοσημείωτο είναι πως περίπου το 70% της πρόσληψης αλατιού ενός ατόμου προέρχεται μόνο από επεξεργασμένα τρόφιμα</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Να αποφεύγεται τα έτοιμα dressings όπως κέτσαπ,κτλπ.</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Να προσέχετε τους ξηρούς καρπούς. Προτιμάτε ανάλατους ωμούς ξηρούς καρπούς</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Να κοιτάτε πάντα τις ετικέτες στα τρόφιμα. Το νάτριο μπορεί να περιέχεται και σε άλλες χημικές μορφές πέραν του γνωστού σας αλατιού: χλωριούχο νάτριο, γλουταμινικό μονονάτριο, Baking-Powder, Διττανθρακικό Νάτριο, Άλμη, Φωσφορικό Δινάτριο Άλας, Αλγινικό Νάτριο, Βενζοϊκό Νάτριο, Υδροξείδιο του Νατρίου, Προπιονικό Νάτριο, Θειώδες Νάτριο</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Δοκιμάστε υποκατάστατα αλατιού που περιέχουν λίγο νάτριο και αρκετό κάλιο πχ χλωριούχο κάλιο.</span></li>
</ul>
</div>
<div> </div>
<div><span style="font-size: small;"><!–?xml version="1.0" encoding="UTF-8" standalone="no"?–> Ελένη Σαμαρά Διαιτολόγος Διατροφολόγος</span></div>
<div><span style="font-size: small;"><br /></span></div>
<div><span style="font-size: small;">Πηγή: Επιστημονική Ομάδα του Διατροφολόγου Ευάγγελου Ζουμπανέα (<a href="http://www.diatrofi.gr">www.diatrofi.gr</a>) </span></div>

Σχετικά άρθρα