Μπαρτζώκας: «Υπερβολική η άποψη για εύκολη νίκη»

O Γιώργος Μπαρτζώκας σε συνέντευξή του στην Ευρωλίγκα μίλησε για τις προσθήκες του καλοκαιριού, τους στόχους της φετινής σεζόν και το ντέρμπι κυπέλλου με τον Παναθηναϊκού. 

Αναλυτικά η συνέντευξη του Γιώργου Μπαρτζώκα στο Euroleague Greece:

-Πως είναι για έναν προπονητή να είναι κόουτς σε ομάδα που αγωνίζεται στην Ευρωλίγκα; Είναι κάθε ματς σαν γιορτή;
“Δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις το κάθε παιχνίδι σαν γιορτή, γιατί είναι τέτοια η πίεση και οι απαιτήσεις αυτής της διοργάνωσης. Σίγουρα, βέβαια, αισθάνομαι περήφανος που συμμετέχω. Είναι η κορυφαία διοργάνωση μπάσκετ αυτή την στιγμή, κατά την γνώμη μου, στον πλανήτη. Οι κορυφαίοι παίζουν στην Euroleague. Η ομάδα μας είναι από τις κορυφαίες του θεσμού και είμαι πολύ χαρούμενος για αυτό. Η καθημερινότητα, βέβαια, δεν είναι καθόλου εύκολη και κανείς από εδώ δεν το αντιμετωπίζει σαν γιορτή. Σίγουρα, όμως, ύστερα από κάθε μεγάλη νίκη υπάρχει τεράστια χαρά και ικανοποίηση”.

-Πως είναι η καθημερινότητα για έναν προπονητή που προετοιμάζεται για ένα ματς Euroleague;
“Η καθημερινότητα για έναν προπονητή που προετοιμάζεται για παιχνίδια Euroleague είναι απαιτητική. Πάρα πολλές ώρες ενασχόλησης, τόσο στο γήπεδο, όσο και στο μυαλό. Είναι μία πνευματική διαχείριση, αλλά περισσότερο διαχείριση του εαυτού σου. Κανείς δεν σταματάει να σκέφτεται. Ακόμη και το βράδυ, λίγο πριν τον ύπνο, κάτι μπορείς να σκεφτείς το οποίο μπορεί να σου φανεί χρήσιμο στους αγώνες. Θα έλεγα πως στην καθημερινότητα απλώς μπαίνεις και την ζεις. Βλέπεις τον αντίπαλο κάθε φορά και έχεις να κάνεις μία συγκεκριμένη δουλειά. Δεν έχεις λοιπόν χρόνο ώστε να σκεφτείς για γιορτές”.

-Οι δύο τελευταίες σεζόν με τον Ολυμπιακό στην Euroleague, σαν προπονητή, τι σας έχουν διδάξει;
“Οι δύο τελευταίες σεζόν με τον Ολυμπιακό στην Euroleague με έχουν διδάξει πως η διαχείριση μιας νίκης ή μιας ήττας είναι πιο σημαντικά από τα συναισθήματα που σου προκαλούν. Δηλαδή, η χαρά μιας νίκης ή μια στεναχώρια από μία ήττα, είναι σίγουρα πράγματα τα οποία τα βιώνεις, αλλά το σημαντικό είναι, όποιον και αν είναι το αποτέλεσμα, το πως θα καταφέρεις να διαχειριστείς σωστά την επόμενη μέρα. Είναι τόσα πολλά τα παιχνίδια άλλωστε. Και μέσα σε μία σεζόν δίνεις αρκετά μας, στα οποία θα κάνεις πολλές νίκες, αλλά θα κάνεις και ήττες. Ο Ολυμπιακός είναι μία απαιτητική ομάδα και αυτό που μετράει πάντα είναι η επόμενη μέρα”.

-Ήταν ένα παιδικό όνειρο για εσάς το ότι αναδειχθήκατε Πρωταθλητής Ευρώπης με τον Ολυμπιακό;
“Η κατάκτηση του Πρωταθλήματος Ευρώπης με τον Ολυμπιακό στο Final-Four του Λονδίνου το 2013 ήταν κάτι το φανταστικό. Ήταν όντως ένα όνειρο. Όταν ξεκινάς να κάνεις αυτή την δουλειά δεν μπορείς να το συγκεγκριμενοποιήσεις τόσο πολύ, λέγοντας για παράδειγμα ότι… θέλω να να κατακτήσω το Ευρωπαϊκό. Όχι εγώ, αλλά η ομάδα μας.

Όταν κατακτήσαμε τον τίτλο στο Λονδίνο, για δεύτερη σερί σεζόν, για να πω την αλήθεια δεν το είχαμε συνειδητοποιήσει ακριβώς. Όταν περάσαμε λίγες μέρες αρχίζαμε σιγά-σιγά να καταλαβαίνουμε τον άθλο που κάναμε. Από τότε σίγουρα έχουμε όλοι μας μία πολύ γλυκιά ανάμνηση, αλλά και ένα χαμόγελο για όλα αυτά που ζήσαμε στο Final-Four του Λονδίνου”.

-Τι έφταιξε πέρσι και η ομάδα δεν έφτασε στο Final-Four, μη κατακτώντας και κάποιον τίτλο στην Ελλάδα;
“Το να πάει στο Final-Four μία ομάδα, κακά τα ψέμματα, δεν είναι κάτι που μπορεί να προδιαγραφεί από την αρχή, βάσει τον σχεδιασμό, το ρόστερ, τα χρήματα που δαπανήθηκαν. Έχετε δει, άλλωστε, αρκετές φορές, ομάδες που δαπανούν πάρα πολλά χρήματα ή ομάδες που έχουν καλή οργάνωση να μην τα καταφέρουν, όχι απλά με το να μην μπορούν να κατακτήσουν τον τίτλο, αλλά ακόμη και να μην προκρίνονται σε ένα Final-Four. Εμείς είχαμε δύο σερί σεζόν που κατακτήσαμε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και πέρσι φτάσαμε στα playoffs, παίζοντας την πρόκριση στα πέντε ματς, αντιμετωπίζοντας την κατά γενική ομολογία καλύτερη και πιο ισχυρή ομάδα της Euroleague πέρσι, όπως ήταν η Ρεάλ Μαδρίτης.

Δυστυχώς για εμάς στοίχισε πάρα πολύ το TOP-16 που τραυματίστηκαν σχεδόν όλοι οι Έλληνες διεθνείς μας παίκτες. Ο Πρίντεζης έμεινε σχεδόν δύο μήνες εκτός δράσης, ο Σπανούλης το ίδιο, ο Περπέρογλου το ίδιο, με αποτέλεσμα να παίξουμε πάρα πολύ ελλιπής στο TOP-16, κάνοντας μία-δυο ήττες που μας στοίχισαν, με αποτέλεσμα να παίξουμε στα προημιτελικά δίχως το πλεονέκτημα έδρας. Θα έλεγα λοιπόν πως αυτό ήταν το ορατό πρόβλημα, αυτό είναι κάτι που άμεσα μπορείς να πεις ότι έφταιξε, αλλά δεν μπορείς να το χρησιμοποιείς σαν δικαιολογία, γιατί οι τραυματισμοί είναι μέρος της δουλειάς μας, μέρος του παιχνιδιού, μέρος της πορείας μιας ομάδας.

Νομίζω, όμως, πως αυτό που μας στοίχισε περισσότερο ήταν η έλλειψη εμπειρίας αρκετών παικτών μας από το υψηλότερο επίπεδο που φέτος, όμως, ελπίζοντας πως επειδή έχουν ήδη ένα χρόνο συμμετοχής στο υψηλότερο επίπεδο, έχοντας ζήσει την διαχείριση καταστάσεων στο κορυφαίο επίπεδο, θα παρουσιαστούν πιο έτοιμοι ώστε να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις”.

-Πήρατε φέτος παίκτες που έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό πως είναι καλοί στην άμυνα; Θεωρείτε πως ήταν ένα κομμάτι  που σας κόστισε πέρσι και θέλατε να ενισχύσετε την ομάδα στο συγκεκριμένο τομέα;
“Κοιτάξτε, πέρσι θεωρώ πως είχαμε καλή ομαδική λειτουργία στην άμυνα. Μας έλλειπε ο defensive-stopper μας, που ας μην ξεχνάμε τον ρόλο αυτόν στην ομάδα μας τον έπαιζε ο Έισι Λο. Δυστυχώς, για εμάς, ο Έισι τραυματίστηκε από την αρχή της χρονιάς, νομίζω Νοέμβριο σταμάτησε να παίζει για εμάς και από τότε δεν κατάφερε να επανέλθει. Η απουσία του ήταν κάτι που μας στοίχισε πάρα πολύ. Ο Ολυμπιακός σχεδιάστηκε πέρσι για να αντιμετωπίζει καταστάσεις με πολύ ικανούς γκαρντ, έχοντας αυτόν τον άνθρωπο ως πρώτη λύση στο μυαλό μας και δυστυχώς αυτός ο παίκτης έφυγε.

Στην εξέλιξη δεν ήταν εύκολο να βρούμε τον αντικαταστάτη του. Είχαμε πάρα πολύ λίγο χρόνο, αλλά και λίγες ώρες, ώστε να καλύψουμε το κενό του. Και ξέρετε, όταν “ψωνίζεις” έναν παίκτη μεσούσης της χρονιάς δεν μπορείς να είσαι πολύ απαιτητικός στο τι ακριβώς ζητάς, στο τι ακριβώς βρίσκεις. Πολλές φορές έχεις να επιλέξεις μεταξύ δύο και τριών παικτών και κάνεις την επιλογή, με κύριο κριτήριο, να αποφύγεις την χειρότερη επιλογή. Κάπως έτσι ήταν τα πράγματα πέρσι.

Αν λοιπόν υπολογίσουμε ότι χάσαμε τον συγκεκριμένο παίκτη, τον Λο, ο οποίος ήταν πολύτιμος για εμάς, φέτος πραγματικά οι βλέψεις μας ήταν καταρχάς να πάμε να πάρουμε παιδιά (Λαφαγιέτ, Χάντερ, Ντάρντεν) που πρώτα απ’ όλα θα είναι καλοί συμπαίκτες, που έχουν αθλητικότητα, αλλά και που έχουν αμυντική προσήλωση”.

-Πως θέλει ο κόουτς Μπαρτζώκας να παίξει ο Ολυμπιακός στην επίθεση; Από τα φιλικά είδαμε μεγάλη διάθεση για τρανζίσιον και καλό ομαδικό παιχνίδι, με καλή κυκλοφορία της μπάλας.
“Η εξέλιξη του μπάσκετ νομίζω ότι όλοι βλέπουμε που πηγαίνει. Στόχος όλων των ομάδων είναι να έχουν περισσότερες κατοχές της μπάλας στο παιχνίδι τους. Με βάσει το ταλέντο τους να παίξουν με όσο μεγαλύτερη ταχύτητα γίνεται, γιατί το μπάσκετ εκεί πηγαίνει. Κάτι που φάνηκε και από την αλλαγή των κανονισμών. Είδατε πως ο νέος κανονισμός αναφέρει πως μετά το επιθετικό ριμπάουντ υπάρχουν 14” και πλέον δεν θα ανανεώνεται όλος ο χρόνος της επίθεσης. Ένας κανονισμός που πάει προς αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή στο να αυξήσει την ταχύτητα του παιχνιδιού, αλλά και να αυξήσει τις επιθέσεις που γίνονται σε ένα ματς.

Εμείς φέτος ξεκινήσαμε να κάνουμε μία καλή αμυντική ομάδα φέτος που θα μας δώσει την δυνατότητα να χτυπήσουμε στο ανοιχτό γήπεδο, επιδιώκοντας στην επίθεση το καλάθι σε καταστάσεις αιφνιδιασμού. Πιστεύω πως για να το καταφέρεις αυτό χρειάζονται προσόντα και ταλέντο. Νομίζω ότι έχουμε το ταλέντο ώστε να το κάνουμε πράξη, να παίξουμε δηλαδή με ταχύτητα. Από εκεί και πέρα νομίζω ότι όλοι έχετε δει πως ο Ολυμπιακός έχει ένα καλό ομαδικό παιχνίδι, ένα παιχνίδι που είναι αρκετά αλτρουιστικό, όσον αφορά την προσέγγιση του. Κανείς παίκτης δεν θέλει να υπερβάλει σε πράγματα, εκτός ίσως από αυτόν που έχει το δικαίωμα να το κάνει και αυτός είναι ο Σπανούλης. Όλοι οι άλλοι είναι σε ένα πνεύμα ότι πάντα κοιτάνε πρώτα τον συμπαίκτη τους, πρώτα την πάσα και μετά την δική τους προβολή”.

-Ποιες οι εντυπώσεις σας από την προετοιμασία, αλλά και από τα φιλικά που έχει δώσει η ομάδα;
“Πιστεύω ότι έχουμε κάνει καλή δουλειά και γενικότερα νιώθουμε ήρεμοι για το γεγονός πως το ρόστερ μας είναι ποιοτικό, αλλά και πως μπορεί να μας οδηγήσει μακριά. Δυστυχώς συναισθηματικά είχαμε στεναχώρια μεγάλη, καταρχάς στην Ιταλία με τον τραυματισμό του Παπαπέτρου. Ήταν και λίγο σοκαριστικός όπως έγινε. Ένας τραυματισμός αρκετά βαρύς, καθώς θα χρειαστεί να λείψει από την αγωνιστική δράση για κάποιους μήνες. Στην εξέλιξη είχαμε και τον τραυματισμό του Ντάρντεν, ο οποίος ήταν ένας τραυματισμός πολύ… φθηνός, καθώς μπλέχτηκε το δάκτυλο του σε μία φανέλα και έσπασε. Έτσι, λοιπόν, αν δεν υπήρχαν αυτά τα δύο στοιχεία θα σας έλεγα ότι είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος από την προετοιμασία της ομάδας μας. Δυστυχώς, όπως είπα και νωρίτερα, οι τραυματισμοί είναι μέρος της δουλειάς μας”.

-Θεωρείται πως είναι αβαντάζ για την ομάδα το γεγονός πως διατήρησε τον βασικό κορμό του ρόστερ της. Πιστεύετε πως το γεγονός αυτό θα βοηθήσει την ομάδα να παρουσιαστεί καλύτερη φέτος;
“Χωρίς αμφιβολία, η διατήρηση του βασικού κορμού της ομάδας είναι κάτι που θα μας βοηθήσει φέτος. Κοιτάξτε, όλες οι κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης προσπαθούν να έχουν αυτό το πράγμα, να διατηρούν τον κορμό τους και να πραγματοποιούν ελάχιστες προσθαφαιρέσεις μέσα στην χρονιά. Όλες οι μεγάλες ομάδες έτσι γίνονται. Αν συμβαίνει το αντίθετο, αν δηλαδή συμβαίνουν πολλές αλλαγές, τότε αυτό σημαίνει ή πως δεν είσαι ευχαριστημένος από το υλικό ή συνήθως αλλάζει ο προπονητής και θέλει να επιβάλει μία καινούρια φιλοσοφία. Εμείς δυστυχώς πέρσι είχαμε εφτά-οκτώ καινούριες προσθήκες-αλλαγές οι οποίες υπαγορεύτηκαν και από τις συνθήκες. Δηλαδή, έφυγε ο Παπανικολάου, έφυγε ο Χάινς, ήταν μία χρονιά που η ομάδα είχε κατακτήσει την δεύτερη σερί της Ευρωλίγκα και δυστυχώς  για εμάς οι παίκτες μας έγιναν πανάκριβοι και περιζήτητοι. Έπρεπε, λοιπόν, να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα. Νομίζω πως πέρσι ήταν μεταβατικό το στάδιο. Καλό θα ήταν να είχε συνοδευτεί και με κάποιο τίτλο, αλλά δυστυχώς δεν τα καταφέραμε και είμαστε όλοι μας πολύ στεναχωρημένοι για αυτό. Το γεγονός αυτό, όμως, λειτουργεί για εμάς σαν μεγάλο κίνητρο φέτος ώστε να φτάσουμε, ώστε να επιστρέψουμε, στην κορυφή”.

-Ποιοι είναι οι στόχοι του Ολυμπιακού ενόψει της νέας σεζόν;
“Για τον Ολυμπιακό πάντα υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες, απαιτήσεις από τον κόσμο, αλλά και από όλους. Όλοι όσοι είναι εδώ θα πρέπει να είναι φιλόδοξοι, όσον αφορά το ομαδικό συμφέρον, δηλαδή να κατακτήσουμε τίτλους, μεγάλες νίκες, να προχωρήσουμε όλοι ένα βήμα παραπάνω στην καριέρα μας, αφού με αυτό ασχολούμαστε.  Στον Ολυμπιακό, ξέρετε, δεν υπάρχει… πριμ Final-Four. Δηλαδή, δεν θα πάρει κανείς πριμ αν η ομάδα πάει στο Final-Four. Υπάρχει πριμ μοναχά στο ενδεχόμενο κατάκτησης της Euroleague. Τα προηγούμενα χρόνια έχουν δημιουργήσει στην ομάδα τεράστιες προσδοκίες και απαιτήσεις και καλούμαστε σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον να φανούμε συνεπείς”.

-Υπάρχει η αίσθηση, αλλά και η άποψη, κυρίως από τον φίλαθλο κόσμο, πως ο Ολυμπιακός στο Κύπελλο αναμένεται να κερδίσει σχετικά εύκολα τον Παναθηναϊκό, όντας καλύτερη, πιο έμπειρη, αλλά και πιο έτοιμη ομάδα. Θεωρείται πως είναι υπερβολική αυτή η άποψη;
“Συμφωνώ απόλυτα πως είναι υπερβολική αυτή η άποψη περί… εύκολης νίκης του Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ. Δεν υπάρχει κανένας προπονητής, καταρχάς, που να λέει πως σήμερα θα κερδίσουμε εύκολα ή δύσκολα. Ακόμη και αν παίξεις στο γήπεδο σου με έναν πολύ υποδεέστερο αντίπαλο, πάντα έχεις στο μυαλό σου πως το παιχνίδι στο μπάσκετ είναι απρόβλεπτο, βλέποντας μέσα στην εξέλιξη του πάρα πολλά πράγματα. Το σίγουρο είναι πως θα γίνει ένα ματς σε άδειο γήπεδο, κάτι που κανείς δεν το θέλει αυτό. Ακόμη όμως και αν η εξέδρα είναι πιεστική εις βάρος σου, έτσι είναι το μπάσκετ, έτσι πρέπει να το αντιμετωπίζεις και να προχωράς. Θα παίξουμε, λοιπόν, χωρίς κόσμο στο ΟΑΚΑ και οι δύο ομάδες είναι ανέτοιμες και οι δύο ομάδες έχουν προβλήματα τραυματισμών. Ελπίζω να παιχθεί πολύ καλύτερο μπάσκετ από αυτό που όλοι περιμένουν, γιατί και οι δύο ομάδες σίγουρα δεν είναι έτοιμες. Φυσικά, η επίτευξη της νίκης, για κάθε μια από τις δύο ομάδες που καταφέρει να την πάρει, θα είναι ιδιαίτερα σημαντική”.

-Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στον φίλαθλο κόσμο του Ολυμπιακού;
“Τα τελευταία χρόνια ο φίλαθλος κόσμος της ομάδας έχει καταφέρει να καταλάβει πως γίνεται μία τεράστια προσπάθεια, εννοώ από τους Προέδρους, καθώς από τότε που ήρθαν στον Ολυμπιακό έχουν δαπανήσει πάρα πολλά χρήματα. Η ομάδα τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει να κατακτήσει τρόπαια, τίτλους, δύο σερί Πρωταθλήματα Ευρώπης, κάτι που δεν γίνεται εύκολα από μία ομάδα όπως έχει καταγράψει η ιστορία.

Στόχος μας είναι, παρά τις συνθήκες που επικρατούν, να κερδίσουμε στην Ελλάδα ό,τι μας αναλογεί και σκοπός μας είναι να γίνουμε όσο καλύτεροι γίνεται. Πέρσι, στο TOP-16, είχαμε σχεδόν σε όλα τα παιχνίδια sold-out, υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον από τον κόσμο και όχι μόνο όσον αφορά στην προσέλευση του κόσμου, αλλά και στην προσέγγιση του στο μπάσκετ. Νομίζω ότι το κοινό του Ολυμπιακού γίνεται όλο και πιο μπασκετικό και καταλαβαίνει το παιχνίδι. Είναι πιο υπομονετικό, αλλά και πιο υποστηρικτικό”.

Σχετικά άρθρα