Συμπληρώματα διατροφής που βοηθούν το παιδί να αναρρώσει γρήγορα

9 Οκτωβρίου 2014

 Γράφει ο Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Ευάγγελος Ζουμπανέας

 

 

Από την προσωπική μου εμπειρία με τα παιδιά μου κάθε φορά που αρρωσταίνουν κυρίως είτε από διάρροια είτε από γαστρεντερίτιδα, είτε από κάποια λοίμωξη, έχω δυο επιλογές. Να οδηγηθούν με αφυδάτωση και εξαντλημένα στο νοσοκομείο έπειτα από λίγες μέρες είτε να χρειαστούν να πάρουν αντιβίωση ή να τα βοηθήσω να απαλλαγούν μέσα σε λίγες ώρες από τα συμπτώματα.

Για το λόγο αυτό παραθέτω τις προσωπικές μου απόψεις και το δικό μου τρόπο αντίδρασης σε κάποιες συγκεκριμένες περιπτώσεις ασθενείας χωρίς να αποτελεί γενική σύσταση και λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη της σύσταση του γιατρού σας.

Σε περιπτώσεις διάρροιας και γαστρεντερίτιδας εγώ στα δικά μου παιδιά δίνω κάθε δύο ώρες μια μαλακή κάψουλα με προβιοτικά (ή 1/3 κουταλάκι του γλυκού αν είναι σε σκόνη) και 1 κάψουλα ή 1/3 κουταλάκι του γλυκού από το φυσικό αμινοξύ L-γλουταμίνη σε σκόνη. Αν το παιδί δεν μπορεί να καταπιεί ανοίγουμε την κάψουλα και τη δίνουμε ανακατεμένη με ένα κουταλάκι γιαούρτι ή απευθείας στη γλώσσα μαζί με ένα μικρό παγάκι για να μπορεί να τα καταπιεί. Συνήθως μέσα στις επόμενες 6 με 8 ώρες υποχωρούν συμπτώματα που διαφορετικά ενδέχεται να ταλαιπωρήσουν το παιδί για μέρες, ακόμα και να το στείλουν στο νοσοκομείο.

Σε περίπτωση γαστρίτιδας μόνο με εμετούς Πάλι γλουταμίνη και προβιοτικά σε πολύ λίγο νερό έτσι ώστε να είναι λίγο πηχτό το διάλυμα. Για να αποφύγουμε την αφυδάτωση αλλά και επόμενο εμετό δίνουμε νερό με το κουταλάκι του γλυκού με ρυθμό ένα κουταλάκι νερό κάθε 5 λεπτά.

Σε περιπτώσεις κρυολογήματος και πυρετού, εγώ στα δικά μου παιδιά δίνω κάθε 2 ώρες μια κάψουλα με βιταμίνη C 500mgr (σε κάψουλα που να ανοίγει αν χρειασθεί ) και 1 κάψουλα με βιταμίνη D3 των 280iu. Συνήθως το κρυολόγημα και o πυρετός υποχωρούν μέσα σε δυο μέρες.

Αν θέλουμε να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών καθ' όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους δίνουμε τα εξής.

Μετά το πρωινό μια παιδική πολυβιταμίνη σε μορφή μασώμενου δισκίου ειδική για παιδιά. Μετά το βραδινό ή το μεσημεριανό μια καλή πηγή λιπαρών οξέων με βάση το μουρουνέλαιο σε μορφή μασώμενης μαλακής κάψουλας.

Από τον Οκτώβριο έως και το Μάρτιο για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού τους συστήματος, τους δίνω μια μασώμενη μαλακή κάψουλα με βιταμίνη D3 των 280iu και μια μασώμενη μαλακή κάψουλα Omega 3.

Επίσης για καλύτερη ενίσχυση του ανοσοποιητικού και του πεπτικού συστήματος για προστασία από μελλοντικές περιπτώσεις διάρροιας και γαστρεντερίτιδας τους δίνω για προληπτικούς λόγους μια φορά τη βδομάδα μια κάψουλα με προβιοτικά.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το γιατρό ή το φαρμακοποιό ή το διαιτολόγο σας.

 

Ζουμπανέας Ευάγγελος Διαιτολόγος Διατροφολόγος

Ευάγγελος Ζουμπανέας, Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Master Practitioner in Eating Disorders & Obesity με Μεταπτυχιακές Σπουδές και Εξειδίκευση στην Διατροφική και Ψυχολογική αντιμετώπιση διαταραχών πρόσληψης τροφής

Ο Ευάγγελος Ζουμπανέας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968. Είναι Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Master Practitioner in Eating Disorders & Obesity με Μεταπτυχιακές Σπουδές και Εξειδίκευση στην Διατροφική και Ψυχολογική αντιμετώπιση διαταραχών πρόσληψης τροφής όπως η Νευρική Ανορεξία, η Νευρική Βουλιμία και η Ψυχογενής Παχυσαρκία από τον Εθνικό Οργανισμό για τις Διατροφικές Διαταραχές της Μεγάλης Βρετανίας - NCFED.  

Την περίοδο 2006-2007 διετέλεσε υπεύθυνος του Διαιτολογικού Τμήματος της Μονάδας Εφηβικής Υγείας του νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού και από το 2007 παραμένει τακτικός εξωτερικός συνεργάτης και σύμβουλος της μονάδος.

Είναι πρόεδρος στο Ινστιτούτο Διατροφικών Μελετών & Ερευνών www.insr.gr, Αντιπρόεδρος του Επιστημονικού Κέντρου Μελισσοθεραπείας. Είναι μέλος  του European Institute of Nutritional Medicine, E.I.Nu.M. και  μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Παχυσαρκίας.

Από το Δεκέμβριο του 2010 είναι διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών -  ΚΕΑΔΔ www.keadd.grτο οποίο είναι  ο αποκλειστικός συνεργάτης με τον Εθνικό Οργανισμό για τις Διατροφικές Διαταραχές της Μεγάλης Βρετανίας NCFED www.eating-disorders.org.ukγια τις πιστοποιημένες εκπαιδεύσεις Master Practitioner on Eating Disorders αποκλειστικά για επαγγελματίες υγείας που ασχολούνται με την αντιμετώπιση περιστατικών με διαταραχές πρόσληψης τροφής. 

Είναι τακτικός συνεργάτης ενημερωτικών εκπομπών της κρατικής και της ιδιωτικής τηλεόρασης. Μέχρι και τον Οκτώβριο του 2002 ήταν πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων – Τεχνολόγων Διατροφής. Έρευνες και μελέτες του με θέμα την παχυσαρκία και τη διατροφή έχουν παρουσιαστεί σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια διατροφής.

Με το συνάδελφό του Μανώλη Μανωλαράκη ιδρύσαν το 1997 την επιστημονική ομάδα  Διατροφή - Εφαρμοσμένα Προγράμματα Διατροφικής Αγωγής  και  Υποστήριξης με αξιόλογους συνεργάτες σε όλη την Ελλάδα. Από τον Οκτώβριο του 1999 είναι εκδότες του επιστημονικού περιοδικού Διατροφή Health & Welness και υπεύθυνοι ύλης του επιστημονικού site www.diatrofi.gr  και του ηλεκτρονικού περιοδικού e-food for thought. 

Με το συνάδελφό του Μανώλη Μανωλαράκη είναι συγγραφείς του Οδηγού Καθημερινής Διατροφής υπό τον γενικό τίτλο «Τι καλό θα μαγειρέψεις σήμερα μαμά;» από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα με θέμα την οργάνωση της διατροφής της Ελληνικής οικογένειας συνοδευόμενο με όλες τις παραδοσιακές συνταγές μαγειρεμένες με ελαφρύ τρόπο. 

Τον Απρίλιο του 2009 εκδόθηκε το 2ο προσωπικό του βιβλίο «Διατροφική Νοημοσύνη – η απάντηση στη βουλιμία, την πολυφαγία και την παχυσαρκία» που πολύ γρήγορα αγαπήθηκε από χιλιάδες αναγνώστες που βρήκαν μια ανακουφιστική μέθοδο για να καταπολεμήσουν τη διαταραγμένη σχέση με το φαγητό. Το βιβλίο εκδόθηκε αρχικά από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα και μετέπειτα σε 3η και 4η έκδοση από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Τον Μάιο του 2010 εκδόθηκε το 3ο προσωπικό του βιβλίο «Σεφ στο παρά πέντε- διατροφή, ιδέες & συνταγές για πολυάσχολους» αρχικά από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα και μετέπειτα η 2ηκαι 3η έκδοση από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Τον Δεκέμβρη του 2011 εκδόθηκε το 4ο βιβλίο του σε συνεργασία με την Ταϊλανδέζα Chef Amporn Muangphrom  με τον τίτλο Thai Chef Express από τις εκδόσεις Μοτίβο. Πρόκειται για ένα οδηγό ελαφριάς μαγειρικής βασισμένος σε Ταϊλανδέζικες συνταγές προσαρμοσμένες με ελληνικά τρόφιμα. 

Τον Οκτώβρη του 2014 εκδόθηκε το 5ο βιβλίο του με τον τίτλο Thin Positive, Μυστικά ελέγχου της πείνας και της Διατροφής, από τις εκδόσεις Μεταίχμιο που εξαντλήθηκε στον 1ο μήνα κυκλοφορίας του και  ήδη κυκλοφορεί στη  2η έκδοσης.

 

Από το 1995 εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας στο προσωπικό του γραφείο στην Νέα Ιωνία. Email: diatrofioe@gmail.com www.diatrofi.gr www.keadd.gr  tel: 2102718360


ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Νέα επίθεση του ISIS αναμένει η ΕΕ
Τα νέα της ημέρας
11:39 Νέα επίθεση του ISIS αναμένει η ΕΕ