Εφάπαξ με διαδικασία-εξπρές- Ποιοι συνταξιούχοι θα πάρουν άμεσα λεφτά

10 Οκτωβρίου 2014

Την επίσπευση των διαδικασιών καταβολής εφάπαξ παροχών σε τουλάχιστον 35.500 συνταξιούχους του Δημοσίου, των μετοχικών Ταμείων ενστόλων, των ΔΕΚΟ και του ιδιωτικού τομέα, παράλληλα με τη βελτίωση της οικονομικής βιωσιμότητας φορέων πρόνοιας σηματοδοτεί η έγκριση της διάθεσης του ποσού των 800 εκατ. ευρώ από τον Κρατικό Προϋπολογισμό σε ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία και λοιπούς δημόσιους φορείς υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής ασφάλισης, με αποκλειστικό σκοπό την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών τους προς τους ιδιώτες.

Οπως προβλέπει η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, η εκταμίευση του ποσού θα γίνει με αποκλειστικό σκοπό την εξόφληση χρειών που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα από την 1η-1-2-2012 και μετά.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, που επικαλείται αρμόδιες πηγές, από το ποσό των 800 εκατ. ευρώ:

1. Τα 420 εκατ. ευρώ προορίζονται να καλύψουν τρέχουσες ανάγκες των ταμείων πρόνοιας για την πληρωμή εφάπαξ παροχών σε τουλάχιστον 35.500 ασφαλισμένους που συνταξιοδοτήθηκαν την τριετία 2012-2014.

Ειδικότερα:

  • 260 εκατ. ευρώ προγραμματίζεται να δοθούν στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων για να πληρωθούν τα εφάπαξ σε 25.000 ασφαλισμένους στο Δημόσιο που συνταξιοδοτήθηκαν από την 1η Σεπτεμβρίου 2013 και μετά, αλλά και για να επισπευθεί η καταβολή των εφάπαξ σε 7.211 ασφαλισμένους του Δημοσίου που βγήκαν στη σύνταξη στο πρώτο οκτάμηνο του 2013 και επρόκειτο κανονικά να λάβουν τα εφάπαξ μέχρι και τον Ιανουάριο του 2015.
  • 25 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν στο Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων Τομέων Επιχειρήσεων Κοινής Ωφελείας (ΤΑΥΤΕΚΩ) για την πληρωμή περίπου 2.300 εφάπαξ σε ισάριθμους πρώην εργαζόμενους που συνταξιοδοτήθηκαν από τις ΔΕΚΟ την τελευταία τριετία.
  • 70 εκατ. ευρώ θα διατεθούν στα Μετοχικά Ταμεία Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας για εφάπαξ σε στρατιωτικούς.
  • 50 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε λοιπά Ταμεία και φορείς πρόνοιας (ΝΑΤ, λογαριασμοί πρόνοιας υπουργείων) καθώς και σε Ταμεία πρόνοιας του ιδιωτικού τομέα στα οποία εκκρεμούν τουλάχιστον 1.000 αιτήσεις για την είσπραξη εφάπαξ.

2. Τα 250 εκατ. ευρώ προορίζονται να καλύψουν ληξιπρόθεσμα του ΕΟΠΥΥ.

3. Τα 130 εκατ. ευρώ θα δοθούν στα νοσοκομεία, για την αποπληρωμή οφειλών προς τους προμηθευτές τους.

ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ