Παρελθόν ο Χριστοφόρου για τον Απόλλωνα

«Νιώθω πραγματικά ότι έχασα ένα παιδί μου», ήταν η δήλωση του Χριστάκη Χριστοφόρου για την απομάκρυνση του από τον πάγκο του Απόλλωνα.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο Κύπριος τεχνικός έκλαψε στο αντίο του! Μίλησε για όλους και για όλα, για τα λάθη του, την πίεση που δέχθηκε, αλλά και το επίπεδο που έφτασε τον Απόλλωνα να διεκδικεί πρωτάθλημα!

Διαβάστε εδώ αναλυτικά τι είπε ο Χριστάκης Χριστοφόρου

«Να σας ευχαριστήσω, είναι η τελευταία μας συνάντηση σαν προπονητής του Απόλλωνα. Νιώθω περήφανος για την ομάδα που δημιουργήσαμε εδώ και 18 μήνες. Η κατάσταση στο Κολόσσι ήταν πολύ άσχημη, πολλές ώρες καθημερινώς με καλή οργάνωση σε όλους τους τομείς καταφέραμε να ανεβάσουμε τον Απόλλωνα επίπεδο. Όλοι στο Κολόσσι, σαν μία οικογένεια καταφέραμε πολύ γρήγορα να πετύχουμε πάρα πολλά. Όταν κερδίσαμε άξια την ομάδα της ΑΕΛ στο κύπελλο, πετύχαμε δύο προκρίσεις με τεράστιους αντιπάλους. Είχαμε δύο συνεχόμενες συμμετοχές στο Γιουρόπα Λιγκ, φέραμε 5-6 εκατομμύρια ευρώ τα οποία θα βοηθήσουν την ομάδα».

«Καταφέραμε να προωθήσουμε αρκετούς μικρούς όπως οι, Φράγκου και Αγγελής. Παίζαμε κατά καιρούς το καλύτερο ίσως ποδόσφαιρο στην Κύπρο. Φεύγω από την ομάδα που χτίσαμε με πολύ ποιοτικούς ποδοσφαιριστές, επαγγελματίες, σωστούς χαρακτήρες που έχουν σαν στόχο την πρόκριση στον όμιλο του Γιουρόπα Λίγκ, και το πρωτάθλημα και κύπελλο. Είχαμε απίστευτη στήριξη από τον κόσμο, ήταν δίπλα μας. Μέσα από την καρδιά μου ευχαριστώ τους συνεργάτες μου Ταραπουλίζη, Νικολάου, Κυπριανού, Αντωνιάδη, τον Αυγουστή τον διατροφολόγο μας και τον γιατρό μας Βάσο Κωνσταντίνου. Επίσης τον υπεύθυνο του ποδοσφαιρικού τμήματος και τους φυσιοθεραπευτές μας».

«Επίσης το προσωπικό, το ΔΣ, τον πρόεδρο Νίκο Κίρζη με τον οποίο είχαμε μία άψογη συνεργασία για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε στις επιλογές μου. Επίσης ευχαριστώ όλους εσάς τους αθλητικογράφους για την άψογη συνεργασία που είχαμε».

«Νιώθω ότι χάνω ένα παιδί, και ότι εδώ και 18 μήνες όπως ανέφερα με τους συνεργάτες μου, με όλους τους ποδοσφαιριστές που ήρθαν στην ομάδα, με πολλές ώρες εργασίας. Για μένα υπάρχουν πολλοί ποδοσφαιριστές, κοίταζα όμως να είναι πάνω απ’ όλα καλοί χαρακτήρες. Με τον Μέριεμ, τον Άμπραχαμ, τον Καρυπίδη και γενικά με όλους, έπρεπε να μιλήσω να τους αναπτύξω την φιλοσοφία της σκέψης μου».

«Ο Απόλλωνας με τον τρόπο που λειτουργεί με αυτή την ηρεμία θα τα πάει καλά. Από εδώ και εμπρός θα συνεχίσει με αυτό το δρόμο με μεγάλα ποσοστά επιτυχίας».

Για το που ο ίδιος πιστεύει ότι χάθηκε αυτή η μπάλα: «Αυτή η ερώτηση πρέπει να απαντηθεί από άλλους. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Η επταετία του 2006-2013, είχε ποσοστό νικών 44% εμείς ανεβάσαμε αυτό το ποσοστό στο 66%. Αυτό και μόνο λέει πάρα πολλά για την δυναμική που αποκτά αυτή η ομάδα»…

«Χαίρομαι τώρα με την ατμόσφαιρα που δημιουργείται σε κάποιαν ήττα, γιατί αυτό σημαίνει ότι ο Απόλλωνας συνήθισε στις νίκες μας. Για μένα δεν υπάρχει ντροπιαστική ήττα, αλλά ντροπιαστική θέση στην κατάληξη. Δεν πρέπει να κρίνουμε τα δύο τελευταία αποτελέσματα»…

«Είναι πολύ σημαντικό, δεν γνωρίζει αν αυτοί που είναι κοντά στην ομάδα καταλαβαίνουν τι σημαίνει να συμμετέχουμε στο Γιουρόπα Λιγκ. Μόνο και μόνο που το brand name αποκτά δυναμική, είναι κάτι παραπάνω. Υπάρχει περηφάνια και αρκετά έσοδα στο σωματείο μας. Είναι και ένα κίνητρο για τις ακαδημίες μας. Την τελευταία στιγμή όπως οι Άμπραχαμ και Μέριεμ μας βοηθήσαν για να συμμετέχουμε και δεύτερη φορά. Αυξήσαμε την ποιότητα στο ρόστερ μας. Λόγω του Γιουρόπα φέραμε ένα παίκτη για μένα όπως είναι ο Φαμπρίζ αλλά και τα άλλα παιδιά, που μπορεί να αναδειχθούν μέσω του Γιουρόπα. Είχαμε βελτίωση στην οργάνωση της ομάδας και στο διοικητικό και στο ποδοσφαιρικό τμήμα. Είχαμε αναβάθμιση στο Κολόσσι κ.α».

«Οι βάσεις έχουν μπει, πιστεύω ότι με την οικονομική άνεση που έχει τώρα η ομάδα και εκτός από το ΑΠΟΕΛ, ο Απόλλωνας είναι η άλλη ομάδα να πρωταγωνιστούν και είναι οι βασικοί διεκδικητές των τίτλων. Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι θα τα πάει καλά»…

«Φέραμε πολύ καλύτερους ποδοσφαιριστές από αυτούς που είχαμε. Ο κάθε προπονητής έχει τη δική του φιλοσοφία για τα χαρακτηριστικά που ζητάει. Αν ο προπονητής που θα έρθει έχει άλλη φιλοσοφία, τότε θα υπάρξουν αλλαγές στην ομάδα. Δεν μπορώ να γνωρίζω από τώρα ποιο θα είναι το αποτέλεσμα».

«Όταν ήρθα στην ομάδα, η βασική μου αρχή ήταν ο σεβασμός προς όλους. Ποτέ δεν έδωσα δικαίωμα. Αν είχα αυτό το πράγμα στο μυαλό δεν θα μιλούσα εδώ μαζί σας τώρα, θα είχα φύγει. Η εισήγηση μου είναι να μην πυροβολήσουμε κανένα ποδοσφαιριστή. Οι ίδιοι ποδοσφαιριστές χάρισαν νίκες σε πρωτάθλημα και Γιουρόπα, ενισχυμένοι όμως φέτος με ποιοτικούς παίκτες όπως οι Αντράντε, Γκριγκόρε και Τουράν αλλά και οι μικροί που είχα προαναφέρει πριν».

«Αν θυμάστε και πέρσι μετά από κάθε βαριά ήττα αντιδρούσαμε θετικά. Και οι ίδιοι ποδοσφαιριστές λόγω χαρακτήρα και ποιότητα αντιλαμβάνονταν το ίδιο με μένα».

«Παίρνω την εκτίμηση του κόσμου, κάνω λίγες μέρες διακοπή και συζητώ με τους συνεργάτες μου να πάμε κάπου να αναβαθμίσουμε τις γνώσεις μας και να ξεκουραστούμε παράλληλα. Για μελλοντικά δεν θα πω ότι ελπίζω να επιστρέψω σύντομα στους πάγκους, αλλά σίγουρα κάποια φάση θα επανέλθω».

«Πρώτα ήταν ο τελικός κυπέλλου, γιατί με αυτόν καταφέραμε να συμμετέχουμε στο Γιουρόπα, μετά η πρόκριση επί της Νις, και η τρίτη επιτυχία η πρόκριση επί της Λοκομοτίβ που μας έδωσε το δικαίωμα να περάσουμε στην επόμενη φάση των ομίλων, σε αυτήν που συμμετέχουμε τώρα.Το μεγαλύτερο παράσημο είναι η εκτίμηση από όλους. Είναι πολύ σημαντικό ο χαρακτήρας, ο άνθρωπος και μετά τα υπόλοιπα».

Για τα λάθη του: «Έκανα αρκετά λάθη, δεν έχω σκεφτεί αν θα άλλαζα κάτι, ίσως όμως στην μεταγραφική του Ιανουαρίου έπρεπε να ήμουν πιο απαιτητικός για να φέρναμε καλύτερους ποδοσφαιριστές. Δεν μπορώ όμως να μην είμαι ευχαριστημένος με τον Λόπεζ. Το πιο σημαντικό λάθος μας ήταν η μεταγραφική περίοδος του Ιανουαρίου».

Για το στόχο του πρωταθλητισμού που έθεσε: «Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να πεις ότι πάρεις με πρωτάθλημα. Το ΑΠΟΕΛ έχει κερδίσει πολλές φορές το πρωτάθλημα και είναι δεδομένο να μην το λέει. Εμείς το είπαμε περισσότερο για να το πιστέψουμε. Οι πρώτοι που δέχονται την πίεση όταν λέμε για πρωταθλητισμό είναι οι φιλάθλοι και όχι ο προπονητής. Και μετά τους φιλάθλους έρχεται η διοίκηση και μετά εμείς, είναι σαν ντόμινο. Θα φανεί στο τέλος ποιος είχε δίκιο. Με τον α’ και τον β’ τρόπο ο Απόλλωνας όμως διεκδικεί το πρωτάθλημα».

«Πολλοί φίλοι σε εισαγωγικά και χωρίς εισαγωγικά ήθελαν να παραιτηθώ μετά τη νίκη επί της Λοκομοτίβ. Εκεί στην Ρωσία οι ποδοσφαιριστές έδωσαν κάτι παραπάνω».

Για το τι του είπαν οι παίκτες: «Εντός των αποδυτηρίων μένουν πολλά, εκτός δεν βγαίνει τίποτα εκτός».

«Αν μου έλεγα σε 18 μήνες ότι θα φύγω πολύ διαφορετικά από τους άλλους (κλωτσιά και αεροδρόμιο), χαίρομαι που φεύγω με αυτό τον τρόπο. Δημιουργήσαμε κάτι πολύ δυνατό, θα παρακολουθώ από κοντά, ειδικά αν δεν είμαι σε ομάδα ανταγωνίστρια, θα χαρώ πολύ αν πανηγυρίσουμε στο τέλος ένα τίτλο, θα είμαι και εγώ μαζί τους να πανηγυρίσω».

Για το αν του προταθεί να είναι στον Απόλλωνα σε άλλο πόστο: «Θα είναι πολύ δύσκολο για τον νέο προπονητή, για την ώρα δεν τίθεται έτσι θέμα. Εγώ έμαθα στη ζωή μου να διαχωρίζω τα προσωπικά, τα επαγγελματικά και τα οικογενειακά. Οι συνεργάτες μου είναι άνθρωποι, δεν έχουμε πρόβλημα να μιλάμε, να βρισκόμαστε να ανταλλάσσομαι απόψεις. Όσο καιρό είμαι ελεύθερος από ομάδα έδωσά άδεια στους παίκτες ότι μπορούν να μου λένε και να με συμβουλεύονται όποτε θέλουν. Δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι πρέπει να χαλάσουμε τις φιλίες μας».

Πηγή: balla.com.cy

Σχετικά άρθρα