Διπλά πτυχία με παράλληλες σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

12 Οκτωβρίου 2014

Οι φοιτητές κάθε πανεπιστημίου μπορούν να κάνουν παράλληλες σπουδές σε διαφορετικά αντικείμενα και από 4 έως 6 έτη, ανάλογα με την επιστημονική περιοχή - σε ίδια ή εντελώς διαφορετική - μπορούν να αποκτήσουν εξειδίκευση σε δύο τομείς

Διπλά πτυχία με παράλληλες σπουδές από 4 έως 6 έτη δρομολογεί το Πανεπιστήμιο Αθηνών, σύμφωνα με πρόταση του νέου πρύτανη Θεόδωρου Φορτσάκη.

Η πρόταση ωστόσο, δεν έχει συζητηθεί ακόμα στη Σύγκλητο και ως εκ τούτου δεν έχει ληφθεί καμία σχετική απόφαση.

Όπως αναφέρει το «Βήμα της Κυριακής» ο πρύτανης θέλει να προχωρήσει και το ελληνικό πανεπιστήμιο στην προσφορά «μπουκέτων» σπουδών.

Στο εξωτερικό, τα διπλά πτυχία αποτελούν διαδεδομένο θεσμό. Οι φοιτητές κάθε πανεπιστημίου μπορούν να κάνουν παράλληλες σπουδές σε διαφορετικά αντικείμενα και από 4 έως 6 έτη, ανάλογα με την επιστημονική περιοχή - σε ίδια ή εντελώς διαφορετική - μπορούν να αποκτήσουν εξειδίκευση σε δύο τομείς.

Τα προγράμματα μπορούν να γίνονται και με τη συνεργασία διαφορετικών πανεπιστημίων στην ίδια ή και σε άλλη χώρα. Οι φοιτητές θα τελειώνουν σε πολύ λιγότερο χρόνο από ό,τι θα έκαναν χωριστά για δύο διαφορετικά αντικείμενα.

Όπως λέει ο κ. Φορτσάκης, αν κάτι τέτοιο προωθηθεί, οι φοιτητές θα μπορούν να διαλέγουν από ένα «πιάτο» διαφορετικών μαθημάτων και σπουδών. Πάντως ο ίδιος αναφέρει ότι θα προωθήσει την πρόταση του στα όργανα του ΕΚΠΑ.

Η προοπτική αυτή θα μπορούσε να κινητοποιήσει και να ενισχύσει τις σχέσεις των ελληνικών πανεπιστημίων με μεγάλα ιδρύματα άλλων χωρών. Σε αντίστοιχα επιστημονικά προγράμματα συνεργάζονται εκατοντάδες πανεπιστήμια από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, την Κίνα, την Αυστραλία.
Στο εξωτερικό, τα διπλά πτυχία αποτελούν διαδεδομένο θεσμό. Οι φοιτητές κάθε πανεπιστημίου μπορούν να κάνουν παράλληλες σπουδές σε διαφορετικά αντικείμενα και από 4 έως 6 έτη, ανάλογα με την επιστημονική περιοχή, αποκτώντας εξειδίκευση σε δύο τομείς.

Ετσι οι φοιτητές θα τελειώνουν σε πολύ λιγότερο χρόνο από ό,τι θα έκαναν χωριστά για δύο διαφορετικά αντικείμενα.

Οπως λέει ο κ. Φορτσάκης, αν κάτι τέτοιο προωθηθεί, οι φοιτητές θα μπορούν να διαλέγουν από ένα «μενού» διαφορετικών μαθημάτων και σπουδών.

Παραδείγματα κλάδων, που μπορούν να "συνεργαστούν" στην έκδοση διπλών πτυχίων είναι το δίκαιο και η δημόσια υγεία, η διοίκηση και η υγεία, η ιατρική και η βιολογία, η οικονομία, η νοσηλευτική.

 

Protothema.gr 


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ