Στο πρόγραμμα ΛΑΕΚ βγαίνει στη σύνταξη ή οχι;

13 Οκτωβρίου 2014

Aναγνώστης μας ρώτησε: Καλημέρα θέλω να ρωτήσω για τη μητέρα μου είναι του 121955 έχει 3090 ένσημα από 51970 τα πρώτα από 13122010 είναι στο πρόγραμμα ΛΑΕΚ στα 60 βγαίνει σύνταξη η όχι ευχαριστώ

Στο ερώτημά σας, σας απάντησε ο Μουσελίμης Δημήτρης Εργατολόγος- Ειδικός σε θέματα κοινωνικοασφαλιστικού δικαίου. (www.e-syntaxi.gr

Για να δικαιούται πλήρη σύνταξη θα πρέπει να  συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας της.Διαβάστε επίσης


Νέες ρυθμίσεις ανοίγουν το δρόμο στη συνταξιοδότηση σε 50 χιλ. ασφαλισμένους: Οι προϋποθέσεις


«Παράθυρο» για έξοδο στη σύνταξη 50.000 ασφαλισμένων που δεν έχουν ακόμα συμπληρώσει τις απαιτούμενες προϋποθέσεις ανοίγουν τρεις διατάξεις της νομοθεσίας.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Έθνος, οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις αφορούν ασφαλισμένους που είναι στο παρά πέντε της συνταξιοδότησης, αλλά έχουν ακόμα…ανοιχτούς λογαριασμούς με τα Ταμεία.

Για παράδειγμα, μία σειρά διατάξεων δίνει τη δυνατότητα συνταξιοδότησης ακόμα και σε περιπτώσεις που οι ασφαλισμένοι έχουν οφειλές (και μέχρι ένα ποσό).

Παράλληλα, ευνοϊκές ρυθμίσεις ισχύουν για μακροχρόνια ανέργους ένα βήμα πριν από τη σύνταξη, αλλά και σε ασφαλισμένους που έχουν από 12 έως 14 έτη δουλειάς.

Συγκεκριμένα, για τους ασφαλισμένους που έχουν οφειλές στα Ταμεία, το ποσό της οφειλής μπορεί να παρακρατηθεί από τη σύνταξη σταδιακά.

Για τους μακροχρόνια ανέργους που είναι κοντά στην ηλικία συνταξιοδότησης, τη λύση μπορεί να δώσει τι πρόγραμμα επιδοτούμενων εισφορών από τον ΟΑΕΔ.  Το εν λόγω πρόγραμμα (ΛΑΕΚ) εφαρμόζεται για τη λήψη πλήρους και όχι μειωμένης σύνταξης.

Τέλος, για τους ασφαλισμένους που έχουν από 12 έως 14 έτη ασφάλισης, υπάρχουν δύο επιλογές: Είτε οι πλασματικοί χρόνοι είτε η αυτασφάλιση.ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΙΩΑΝ***** ****
16:45 Πέμπτη 24/11/2016
Καλησπέρα σας Έχω 4800 ένσημα είμαι 52 ετών και κόρη αυτή τη στιγμή 17 ετών Παρακαλώ Συμβουλέψτε με τι πρέπει να κανω για σύνταξη Να σας πω οτι τα ένσημα μου δεν ειναι συνεχόμενα χρονια εργασίας αν αυτό παίζει κάποιο ρόλο Ευχαριστώ πολύ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ