Ξεκάθαρο προβάδισμα 6,5 μονάδων ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι ΝΔ

14 Οκτωβρίου 2014
Ξεκάθαρο προβάδισμα 6,5 μονάδων στον ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ δίνει η δημοσκόπηση της GPO που διενεργήθηκε για την εκπομπή «Ανατροπή» στο Mega. Μάλιστα είναι η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων από την συγκεκριμένη εταιρεία. Επίσης για πρώτη φορά το σύνολο των δύο κομμάτων της κυβέρνησης δεν ξεπερνά το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ. 

Στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 26.7% και η ΝΔ 20,2% και ακολουθούν Ποτάμι 6% ΚΚΕ και Χ.Α από 5,7% ΠΑΣΟΚ 4% και ΑΝΕΛ 3% η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει στο 18,2% 

Καταλληλότερος πρωθυπουργός ωστόσο παραμένει ο Αντώνης Σαμαράς με ποσοστό 43,1% παρουσιάζοντας μικρή πτώση της τάξης του 1,5% σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση. Ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει ποσοστό 37,2%, το οποίο είναι υψηλότερο κατά 8,2% από το προηγούμενο ποσοστό του στη μέτρηση της GPO. Η επιλογή κανένας συγκέντρωσε το 17,9%

 

Πιο δημοφιλής αρχηγός ο Τσίπρας -Καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Σαμαράς

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται πιο δημοφιλής πολιτικός αρχηγός, με διαφορά 1,8% από τον Αντώνη Σαμαρά, ενώ ο Σταύρος Θεοδωράκης είναι στην τρίτη θέση.

Αναλυτικά:

  • Αλέξης Τσίπρας 42,8% θετική – 54,5% αρνητική
  • Αντώνης Σαμαράς 41% θετική – 57,9% αρνητική
  • Σταύρος Θεοδωράκης 40% θετική – 49% αρνητική
  • Φώτης Κουβέλης 34% θετική – 63% αρνητική
  • Δημήτρης Κουτσούμπας 33,6% θετική – 50,9% αρνητική
  • Πάνος Καμμένος 29% θετική – 66% αρνητική
  • Ευάγγελος Βενιζέλος 22,8% - 76% αρνητική

 
Οι ερωτηθέντες εμφανίζονται διχασμένοι για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών με αφορμή την προεδρική εκλογή. Το 45,9% συμφωνεί με το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για πρόωρες εκλογές, ενώ το 50,5% διαφωνεί. 



6 στους 10 θέλουν μη πολιτικό πρόσωπο για το ανώτατο πολιτικό αξίωμα ενώ μόλις το 24% ζητά ο επόμενος Πρόεδρος να είναι πολιτικός. Μεγάλο είναι και το ποσοστό εκείνων που δεν απάντησαν καθώς φτάνει στο 13,6%.

 

Διχασμένοι οι πολίτες για τις πρόωρες εκλογές και τη διαπραγμάτευση για το χρέος

Οι πολίτες σε ποσοστό 55,7% απαντούν ότι πρέπει η Βουλή να επιλέξει το κατάλληλο πρόσωπο και να μην οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές. Πάντως, ένα σημαντικό ποσοστό της τάξης του 40,3% εκτιμά ότι η χώρα πρέπει να πάει σε εκλογές και ο διάδοχος του Κάρολου Παπούλια να αναδειχθεί από την επόμενη Βουλή. Στην ερώτηση, ωστόσο, «Η αντιπολίτευση ζητάει ανατροπή της κυβέρνησης και εκλογές. Συμφωνείτε ή όχι;», το 45,9% δηλώνει ότι συμφωνεί με το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ, με ένα 50,5% να διαφωνεί.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, οι πολίτες σε ποσοστό 62,4% επιθυμούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να μην είναι πρόσωπο που προέρχεται από τον χώρο της πολιτικής, ενώ μόλις το 24% θέλει να είναι πολιτικός, με ένα 13,6% να μην απαντά.

Οι πολίτες εκτιμούν σε ποσοστό 36% πως ο ΣΥΡΙΖΑ «είναι ή μάλλον είναι» έτοιμος να κυβερνήσει, ενώ το 61,8% απαντά «όχι ή μάλλον όχι», ωστόσο σε ερώτηση για το ποιος πρέπει να κάνει τη διαπραγμάτευση για το ελληνικό χρέος, το 48,9% απαντάει η επόμενη κυβέρνηση και όχι η σημερινή (42,5%).


 Real.gr 

ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Εξαρτήσεις: Ποια σημάδια προδίδουν τη χρήση κοκαΐνης;
Η κοκαΐνη είναι μία λευκή, κρυσταλλική,...
Πότε μια γυναικά κάνει απιστία;
Ποια είναι τα συναισθήματα που γεννά η...