Ύποπτο κρούσμα Έμπολα στο Βέλγιο!

14 Οκτωβρίου 2014

Συναγερμός έχει σημάνει στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το Βέλγιο, καθώς εντοπίτηκε ύποπτο κρούσμα του ιού Εμπολα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από ΜΜΕ της χώρας, ένας άνδρας που επέστρεψε στο Βέλγιο στις αρχές Οκτωβρίου με πτήση της Σαμπένα από Νέα Γουϊνέα, παρουσίασε συμπτώματα του θανατηφόρου ιού. Μπήκε σε νοσοκομείο και βρίσκεται σε καραντίνα υγειονομικής απομόνωσης.

Τα αποτελέσματα θα βγουν αύριο το βράδυ και οι γιατροί διαβεβαιώνουν ότι έχει ακολουθηθεί το ιατρικό πρωτόκολλο που προβλέπεται για τέτοιες περιπτώσεις.

Αρμόδιος του νοσοκομείου δήλωσε ότι ο άνδρας έχει τα συμπτώματα του ιού, δεν απέκλεισε ωστόσο να πρόκειται και για ελονοσία. Σημειώνεται ότι στο Βέλγιο έχει σημάνει άλλες δύο φορές «ψεύτικος συναγερμός» πρόσφατα, για ισάριθμα ύποπτα κρούσματα Εμπολα τα οποία απεδείχθη ότι δεν ήταν.

Ο πρώτος άνθρωπος στα ιατρικά χρονικά που προσβλήθηκε από Έμπολα εκτός της Αφρικής ήταν η ισπανίδα Τερέσα Ρομέρο, η οποία νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στη Μαδρίτη.

Τα δύο κρούσματα μετάδοσης σε Ευρώπη και ΗΠΑ εγείρουν τώρα αμφιβολίες για την ετοιμότητα των νοσοκομείων ακόμα και στις Δυτικές χώρες.

Για τις εξελίξεις ενημερώθηκε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος ζήτησε τη λήψη περαιτέρω μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τηρούνται τα πρωτόκολλα ασφάλειας.

Ο Δρ Νταν Βάργκα, γιατρός του πολιτειακού υπουργείου Υγείας στο Τέξας, δήλωσε ότι η νοσοκόμα που προσεβλήθηκε από Έμπολα στο Ντάλας φορούσε πλήρη προστατευτική στολή.

Ένα πρόσωπο που είχε στενή επαφή μαζί της κρατείται «προληπτικά» σε απομόνωση, είπε ο Δρ Βάργκα.

Νωρίτερα, αξιωματούχος του πολιτειακού υπουργείου Υγείας δήλωσε ότι το περιστατικό ήταν αναμενόμενο. «Γνωρίζαμε ότι ένα δεύτερο κρούσμα θα γινόταν κάποια στιγμή πραγματικότητα. Είχαμε προετοιμαστεί γι΄αυτό το ενδεχόμενο» είπε ο αξιωματούχος.

Όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος του Ντάλας Μάιλ Ρόλινγκς, η υπηρεσία επικίνδυνων υλικών της Πυροσβεστικής απολύμανε τους κοινόχρηστους χώρους στο συγκρότημα κατοικιών όπου διέμενε η ασθενής.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περισσότεροι από 8.300 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από Έμπολα στη χειρότερη επιδημία που έχει προκαλέσει ποτέ ο ιός. Περισσότεροι από 4.000 έχουν πεθάνει και η επιδημία παραμένει σε εξέλιξη σε τρεις χώρες της Δυτικής Αφρικής, τη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Λιβερία.

Ειδικοί του ΠΟΥ και της ΕΕ έχουν χαρακτηρίσει «πολύ μικρό» τον κίνδυνο εξάπλωσης της επιδημίας στην Ευρώπη.

 

 


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ