Απίστευτη πρόκληση:Η μισή Ελλάδα στη σημαία της “Μεγάλης Αλβανίας”

15 Οκτωβρίου 2014

Ούτε η Ελλάδα γλίτωσε από το εθνικιστικό παραλήρημα Αλβανών στον ποδοσφαιρικό αγώνα Σερβία-Αλβανία. Οι δύο χώρες είναι γνωστό πως βρίσκονται σε διαμάχη εξαιτίας των διαφορών τους που χρονολογούνται από τον πόλεμο του Κοσσυφοπεδίου. Και ενώ το κλίμα ήταν ήδη ηλεκτρισμένο, η σπίθα για να ξεσπάσει η οργή άναψε με την εμφάνιση στο γήπεδο ενός μικρού τηλεκατευθυνόμενου ελικοπτέρου που «κουβαλούσε» τη σημαία της λεγόμενης «Μεγάλης Αλβανίας». Μάλιστα, οι εθνικιστές δεν δίστασαν να συμπεριλάβουν στα σύνορα της χώρας που ονειρεύονται ακόμα και την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, στην περιβόητη «σημαία» τους περιλαμβάνονται η Ήπειρος, η Δυτική Μακεδονία και η Κέρκυρα.

Τι λένε τα ξένα ΜΜΕ

Την είδηση μεταδίδουν όλα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ενώ ορισμένα από αυτά όπως το CBCsports και στο Skysports αναφέρονται και στις περιοχές που περιλαμβάνει ο χάρτης της «Μεγάλης Αλβανίας». «Το αεροπλανάκι έκανε περάσματα πάνω από τον αγωνιστικό χώρο... σέρνοντας μια αλβανική σημαία και το χάρτης της «Μεγάλης Αλβανίας» όπου εντός των συνόρων περιλαμβάνονται εδάφη τη σημερινής Αλβανίας, το Κοσσυφοπέδιο, η Σερβία, το Μαυροβούνιο, η ΠΓΔΜ και κάποιες περιοχές της Βορείου Ελλάδος. Επίσης, στο χάρτη απεικονίζονταν δυο Αλβανοί εθνικιστές ο Ισμαήλ Κεμάλι, ο οποίος κήρυξε την ανεξαρτησία της Αλβανίας από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το1912 ο Ισα Μπολετίνι, ένας Αλβανός μαχητής κατά των Τούρκων», γράφει χαρακτηριστικά το καναδικό μέσο ενημέρωσης.

Η εισβολή του drone με τη σημαία

Oλα ξεκίνησαν στο 41ο λεπτό του αγώνα Σερβία - Αλβανία για τα προκριματικά του Euro 2016, στο γήπεδο της Παρτιζάν στο Βελιγράδι, όταν έκανε την εμφάνισή του εντός του γηπέδου ένα τηλεκατευθυνόμενο ελικόπτερο από το οποίο κρεμόταν λάβαρο στο οποίο απεικονιζόταν ο χάρτης της «Μεγάλης Αλβανίας».

Ο διαιτητής διέκοψε αμέσως τον αγώνα περιμένοντας να σταματήσει η... πτήση του drone, το οποίο τελικά «κατερρίφθη» όταν ένας Σέρβος ποδοσφαιριστής έπιασε το σχοινί που κρεμόταν από το λάβαρο και το κατέβασε με σκοπό να το απομακρύνει από τον αγωνιστικό χώρο. Οι Αλβανοί ποδοσφαιριστές έτρεξαν προς το μέρος του και προσπάθησαν να του το πάρουν. Άρχισαν διαπληκτισμοί, ενώ μία ομάδα φιλάθλων εισέβαλε στον αγωνιστικό χώρο. Κάποιος από αυτούς γρονθοκόπησε έναν Αλβανό ποδοσφαιριστή και ο διαιτητής ζήτησε από τους παίκτες των δύο ομάδων να μπουν στα αποδυτήρια. Σημειώνεται ότι στο γήπεδο δεν υπήρχαν Αλβανοί οπαδοί, ενώ έπειτα από αυτά τα επεισόδια θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι αν τελικά ήταν παρόντες, υπήρχε σοβαρός κίνδυνος σήμερα να θρηνούσαμε θύματα.

Ελεύθερος ο αδερφός του Αλβανού πρωθυπουργού

Ο Όλσι Ράμα, αδελφός του πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα, αφέθηκε ελεύθερος και επέστρεψε αεροπορικώς στα Τίρανα, αφού προηγουμένως είχε συλληφθεί στο στάδιο της Παρτιζάν στο Βελιγράδι, όπου ο αγώνας ανάμεσα στη Σερβίας και την Αλβανία για τα προκριματικά του Euro 2016 διεκόπη εξαιτίας ενός ιπτάμενου αντικειμένου που «εισέβαλε» στον αγωνιστικό χώρο φέροντας πάνω του τη σημαία της «Μεγάλης Αλβανίας».

Ο Όλσι Ράμα συνελήφθη στην εξέδρα των επισήμων, όπου καθόταν αντιπροσωπεία από την Αλβανία.

Καλά οργανωμένη κίνηση με στόχο την προβολή των ιδεών τους

Οι εικόνες από το πρωτοφανές περιστατικό έκαναν τον γύρο του κόσμου. Το γεγονός ότι οι θρασύτατοι εμπνευστές του σεναρίου της «Μεγάλης Αλβανίας» εξέθεσαν το... όνειρό τους στο γήπεδο μέσω του τηλεκατευθυνόμενου μικρού ελικοπτέρου αποδεικνύει ότι ήταν μια καλά σχεδιασμένη ενέργεια, που ως σκοπό είχε την προβολή του θέματος παγκοσμίως.

Η πρόκληση με τα βιβλία για τα ελληνικά εδάφη που είναι της Αλβανίας

Το επεισόδιο με τη σημαία αποτελεί ακόμα μία πρόκληση μετά τα σχολικά βιβλία της Αλβανίας, τα οποία βρίθουν αλυτρωτικών αναφορών και χαρακτηρισμών περί εδαφών μέσα στην Ελλάδα που τους... ανήκουν. Παρά το γεγονός ότι επί υπουργίας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου η ομόλογός του υπουργός Παιδείας Λιντίτα Νικόλα είχε συμφωνήσει να απαλειφθούν όλοι οι χαρακτηρισμοί από τα σχολικά βιβλία, τούτο φαίνεται πως έμεινε κενό γράμμα.

Στην τελευταία παράγραφο της σελίδας 4 αναφέρονται ως αλβανικές περιοχές στην Ελλάδα οι Τσαμουριά, Κόνιτσα, Καστοριά, Φλώρινα κ.λπ., αφού προηγηθούν οι αλβανικές περιοχές της Σερβίας, του Μαυροβουνίου και της «Μακεδονίας», δηλαδή των Σκοπίων.

Στη σελίδα 7 γίνεται αναφορά στην Πρεσβευτική Διάσκεψη του Λονδίνου το 1913, που «μοίρασε τα αλβανικά εδάφη στα γύρω κράτη». Εθνικά, πολιτισμικά και γεωγραφικά η Αλβανία εκτείνεται μέχρι την Πρέβεζα!

Στη σελίδα 8 υπάρχουν ιστορικές αναφορές, συμπεριλαμβανομένης της απόδοσης της αλβανικής περιοχής της Τσαμουριάς στην Ελλάδα το 1913. Δεσπόζει, κάτω αριστερά, ο πολιτικός χάρτης των αλβανικών περιοχών.

Στη σελίδα 29 παρουσιάζονται στοιχεία απογραφών για τον πληθυσμό «αλύτρωτων αλβανικών περιοχών», μεταξύ των οποίων και η Τσαμουριά.

Στις σελίδες 134-135, ιδιαίτερο αφιέρωμα με γεωγραφικά, πληθυσμιακά και οικονομικά στοιχεία για τις «αλβανικές περιοχές της Ελλάδας», με φωτογραφίες από Ηγουμενίτσα και Πάργα.

Βιβλίο Γεωγραφίας 12ης τάξης

Συνέχεια στις σελίδες 10-11 των ιστορικών αναφορών για την Ήπειρο από την αρχαιότητα ως το 1913, όταν οι πρεσβευτές των Μεγάλων Δυνάμεων άφησαν τις περιοχές αυτές της Αρμπερίας εκτός αλβανικού κράτους.

Σελίδες 188-190: Όπως και της 9ης, έτσι και το βιβλίο Γεωγραφίας της 12ης κλείνει με φωτογραφίες της Ηγουμενίτσας και της Πάργας, γράφοντας διάφορα στοιχεία για την «Τσαμουριά»...

 

Η σερβική αστυνομία συνέλαβε τον Ολσι Ράμα, αδερφό του Αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα, ως υπεύθυνο για το επεισόδιο με την αλβανική σημαία που στάθηκε αφορμή για να διακοπεί ο ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ Σερβίας και Αλβανίας. Ο Ολσι Ράμα συνελήφθη στην εξέδρα των επισήμων όπου καθόταν αντιπροσωπεία από την Αλβανία.

Η αστυνομία, όπως μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση της Σερβίας, έχει βάσιμες υποψίες ότι ο Όλσι Ράμα προκάλεσε το επεισόδιο. Αν επιβεβαιωθεί αυτό ενδέχεται να δημιουργηθεί σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο.

Ο αγώνας μεταξύ Σερβίας και Αλβανίας διεκόπη στο 41ο λεπτό, όταν πάνω από τον αγωνιστικό χώρο εθεάθη να αιωρείται τηλεχειριζόμενο ιπτάμενο αντικείμενο από το οποίο κρεμόταν λάβαρο στο οποίο απεικονίζονταν ο χάρτης της «μεγάλης Αλβανίας» και στο οποίο περιλαμβάνονται πάρα πολλές περιοχές, όπως το Κόσοβο, αλλά και η Ηπειρος.

Ο διαιτητής διέκοψε αμέσως τον αγώνα περιμένοντας να πέσει το ιπτάμενο αντικείμενο. Μετά από μερικά λεπτά και ενώ άρχισε να πέφτει το αντικείμενο ένας Σέρβος ποδοσφαιριστής έπιασε το σχοινί που κρεμόταν από το λάβαρο και το κατέβασε με σκοπό να το απομακρύνει από τον αγωνιστικό χώρο. Οι Αλβανοί ποδοσφαιριστές έτρεξαν προς το μέρος του και προσπάθησαν να του το πάρουν.

Άρχισαν διαπληκτισμοί ενώ μία ομάδα φιλάθλων εισέβαλε στον αγωνιστικό χώρο. Κάποιος από αυτούς γρονθοκόπησε έναν Αλβανό ποδοσφαιριστή και ο διαιτητής ζήτησε από τους παίχτες των δύο ομάδων να μπουν στα αποδυτήρια. Σημειώνεται ότι στο γήπεδο δεν υπήρχαν Αλβανοί οπαδοί, ενώ έπειτα από αυτά τα επεισόδια θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι αν τελικά ήταν παρόντες υπήρχε σοβαρός κίνδυνος σήμερα να θρηνούσαμε θύματα.

Η αστυνομία έβγαλε όλους τους φιλάθλους από τον αγωνιστικό χώρο, τα πνεύματα ηρέμησαν και οι διαιτητές αποφάσισαν να συνεχιστεί ο αγώνας.

Η αλβανική ομοσπονδία ωστόσο ζήτησε να εκκενωθεί το στάδιο για να επιτρέψει την επιστροφή των ποδοσφαιριστών της. Το αίτημα αυτό απορρίφθηκε και έτσι ο αγώνας διακόπηκε οριστικά και το θέμα παραπέμπεται στην ΟΥΕΦΑ.

 ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Friedrich Nietzsche
Η Σκέψη της ημέρας
Friedrich Nietzsche