Σταφιδόψωμο με πορτοκάλι

<p>Υλικά</p>
<ul>
<li>500 γραμμ. αλεύρι σκληρό για ψωμί</li>
<li>3/4 φλ. τσαγιού ζάχαρη</li>
<li>1 φακελάκι ξερή μαγιά</li>
<li>1 φλ. τσαγιού γεμάτο χλιαρό φρέσκο γάλα</li>
<li>220 γραμμ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου</li>
<li>2 αυγά χτυπημένα, σε θερμοκρασία δωματίου</li>
<li>1 πρέζα αλάτι</li>
<li>1 πορτοκάλι (ξύσμα)</li>
</ul>
<p><span>Για τη γέμιση</span></p>
<ul>
<li>1 φλ. τσαγιού ζάχαρη</li>
<li>1 νεροπότηρο νερό</li>
<li>3/4 φλ. τσαγιού σταφίδα κορινθιακή</li>
<li>400 γραμμ. αλεσμένη καρυδόψιχα</li>
<li>1 πορτοκάλι (ξύσμα)</li>
</ul>
<p> </p>
<div class="info-title">Εκτέλεση</div>
<p><span>Για τη γέμιση:</span> Βράζουμε το νερό και τη ζάχαρη σαν σιρόπι για 10΄ σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε τα καρύδια, τις σταφίδες και το ξύσμα. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει.</p>
<p><span>Για τη ζύμη: </span>Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε λεκάνη. Ρίχνουμε το ξύσμα και το βούτυρο σε κομματάκια. Ψιχουλιάζουμε το μείγμα. Προσθέτουμε τη μαγιά, το γάλα, τη ζάχαρη, τα αυγά, χτυπημένα, και ανακατεύουμε με κουτάλι ή με το χέρι. Πασπαλίζουμε το αλάτι. Μόλις μαζευτεί η ζύμη σε μπάλα, τη βγάζουμε σε αλευρωμένο πάγκο και τη ζυμώνουμε λίγο. Η ζύμη πρέπει να είναι αφράτη, αλλά να μην κολλάει στα χέρια. Την τοποθετούμε σε λαδωμένο μπολ και τη σκεπάζουμε καλά. Την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου 1 ώρα και 30΄. Αφού ανέβει η ζύμη, την αδειάζουμε στον πάγκο. Τη χωρίζουμε σε δύο κομμάτια. Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι ζύμης σε χοντρό, τετράγωνο φύλλο και ισομοιράζουμε τη γέμιση αφήνοντας κενό γύρω γύρω 2,5 εκ. Τυλίγουμε τη ζύμη σε ρολό και την ακουμπάμε σε λαδωμένη λαμαρίνα με την ένωση προς τα κάτω. Ομοίως πλάθουμε και τη δεύτερη φραντζόλα. Σκεπάζουμε τις φραντζόλες με καθαρή πετσέτα και τις αφήνουμε να διπλασιαστούν σε όγκο, περίπου 1 ώρα. Τότε τις αλείφουμε με διάλυμα αυγού ή με γάλα και με ένα πιρούνι ή με μαχαίρι χαράζουμε την κάθε φραντζόλα σε 6 νοητές φέτες. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC στις αντιστάσεις, κάτω κάτω, για 45΄-50΄ να ροδίσουν.</p>
<p> </p>
<p>Χρόνος Προετοιμασίας 15 λεπτά</p>
<p>Χρόνος ψησίματος 50 λεπτά</p>
<p> </p>
<p>Πηγή: <a href="http://www.argiro.gr">www.argiro.gr</a></p>
<p> </p>
<p>Kαι μια συνταγή για όσους θέλουν να κάνουν το απλό σταφιδόψωμο</p>
<div class="recipe cf">
<div id="recipe_box" class="recipe_box content cf">
<div class="title">Υλικά</div>
<div class="main_text">
<ul>
<li>25 γρ. μαγιά νωπή</li>
<li>200 γρ. νερό χλιαρό</li>
<li>400 γρ. αλεύρι σκληρό</li>
<li>100 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης</li>
<li>1 κουτ. γλυκού αλάτι</li>
<li>100 γρ. μέλι</li>
<li>50 γρ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, χλιαρό</li>
<li>1 κουτ. γλυκού κανέλα</li>
<li>150 γρ. σταφίδες</li>
<li>1 αυγό για άλειμμα  </li>
<li>1 κουτ. σούπας νερό για άλειμμα </li>
</ul>
</div>
</div>
<div class="recipe_box bottom_cap">
<div class="inner cf">
<div class="recipe_parts right"><span class="recipe_parts_title">Μερίδες</span> 12</div>
</div>
</div>
<div class="recipe_info cf"><span class="recipe_parts"><span class="recipe_parts_title">Προετοιμασία</span> 40΄</span> <span class="recipe_parts"><span class="recipe_parts_title">Αναμονή</span> 1 ώρα και 45΄</span><span class="recipe_parts"><span class="recipe_parts_title">Ψήσιμο</span> 30΄- 35΄</span></div>
</div>
<div class="main_text">
<p><span class="simple_rhomb"><span class="bittersweet">Διαδικασία</span></span>Λιώνουμε τη μαγιά στο μισό νερό (100 γρ.) ανακατεύοντας με τον αυγοδάρτη. Προσοχή: το νερό (όπως και το ελαιόλαδο, το οποίο θα προσθέσουμε αργότερα στο μείγμα) πρέπει να είναι χλιαρό, όχι καυτό, αλλιώς η μαγιά καταστρέφεται και η ζύμη δεν φουσκώνει.</p>
<p> </p>
<p>Προσθέτουμε 2 – 3 κουταλιές από το σκληρό αλεύρι και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε το μπολ με μια καθαρή πετσέτα ή μεμβράνη και αφήνουμε το μείγμα να φουσκώσει μέχρι να διπλασιάσει τον όγκο του (θα χρειαστούν 10 – 15 λεπτά, ανάλογα με τη θερμοκρασία περιβάλλοντος).  </p>
<p> </p>
<p>Αδειάζουμε το μείγμα στον κάδο του μίξερ και προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό, τα αλεύρια, το αλάτι, το μέλι, το χλιαρό ελαιόλαδο και την κανέλα. Ζυμώνουμε με το γάντζο του μίξερ για περίπου 5 λεπτά, προσθέτουμε τις σταφίδες και ζυμώνουμε λίγο ακόμη, όσο να ενσωματωθούν. Εναλλακτικά, ζυμώνουμε με τα χέρια για 10 λεπτά. Αν η ζύμη κολλάει στα τοιχώματα του μίξερ ή στα χέρια μας, προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμη. Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα. </p>
<p> </p>
<p>Κατόπιν τη χωρίζουμε σε 12 κομμάτια. Ανοίγουμε κάθε κομμάτι με τα χέρια και στη συνέχεια το πλάθουμε ξανά σε μπαλάκι. Καλύπτουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα και τοποθετούμε επάνω τα μπαλάκια ζύμης, αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για περίπου 30 λεπτά. </p>
<p> </p>
<p>Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Σε ένα βαθύ πιάτο χτυπάμε το αυγό με το νερό και με ένα πινέλο αλείφουμε τα μπαλάκια. Ψήνουμε τα σταφιδόψωμα για 30 – 35 λεπτά, έως ότου ροδίσουν. </p>
</div>

Σχετικά άρθρα