Πως να αντιμετωπίσετε την βουλιμία

16 Οκτωβρίου 2014


Η Βουλιμία είναι μια αναγνωρισμένη πια διατροφική διαταραχή κατά την οποία ο πάσχων τρώει μεγάλες ποσότητες φαγητού, έχοντας την αίσθηση ότι έχει χάσει τον έλεγχο. Στη Βιβλιογραφία είχε περιγράφει από το γιατρό Albert Stunkard το 1959 και, φυσικά, είχε συνδεθεί με την παχυσαρκία. Τα τελευταία χρόνια πιστεύεται ότι η βουλιμία έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας στο δυτικό κόσμο, μια και αποτελεί συνέπεια της προσπάθειας των ανθρώπων για συνεχή και αυστηρή δίαιτα.Έχουμε πια καταλήξει στο συμπέρασμα ότι όποιος πάσχει από βουλιμία επιβάλλεται, σε πρώτη φάση, να απαλλαγεί από το ίδιο του το σύνδρομο παρά να υποβληθεί σε δίαιτα με σκοπό τη μείωση του βάρους του.
Στο σημείο αυτό, ας διευκρινίσουμε τι ακριβώς είναι η διατροφική διαταραχή που ονομάζεται βουλιμία. Πρόκειται για διαταραχή κατά την οποία ο πάσχων καταναλώνει μεγάλες ποσότητες φαγητού σε μικρό χρονικό διάστημα, χωρίς να μπορεί να ελέγξει τον εαυτό του και να σταματήσει την υπερφαγία. Τα επεισόδια της βουλιμίας συμβαίνουν σε συχνότητα δύο φορές την εβδομάδα για έξι μήνες τουλάχιστον και συνήθως στους παχύσαρκους ανθρώπους, χωρίς φυσικά αυτό να είναι δεσμευτικό, μια και Βουλιμικά επεισόδια έχουν πολλές φορές και άνθρωποι με κανονικό βάρος, οι οποίοι, ωστόσο, δείχνουν έντονο ενδιαφέρον γι' αυτό.
Για να θεωρήσουμε ότι κάποιος πάσχει από Βουλιμία, πρέπει να ισχύουν τα εξής: Πρώτα, ο πάσχων καταναλώνει μεγάλες ποσότητες φαγητού, δεύτερον τρώει πολύ γρήγορα -γρηγορότερα από ό,τι συνήθως-τρίτον, αν και αισθάνεται ότι έχει χορτάσει, συνεχίζει το φαγητό, τέταρτον τρώει συνήθως μόνος, διότι ντρέπεται για τον τρόπο με τον οποίο καταναλώνει το φαγητό, και πέμπτον αισθάνεται αποστροφή και ενοχή μετά την υπερφαγία.
Η ποσότητα φαγητού που καταναλώνουν οι πάσχοντες από βουλιμικά επεισόδια κυμαίνεται από δύο χιλιάδες έως δέκα χιλιάδες θερμίδες σε ένα γεύμα, αν και πολλοί δηλώνουν ότι τρώνε περίπου εξακόσιες θερμίδες (όχι ιδιαίτερα μεγάλο γεύμα), αλλά από τις τροφές που θεωρούνται ακατάλληλες.
Παλαιότερα επικρατούσε η άποψη ότι η βουλιμία προέρχεται από την ανάγκη για περισσότερους υδατάνθρακες, δηλαδή τροφές όπως τα γλυκά, το ψωμί, τα μακαρόνια, τα φρούτα κ.λπ. Οι σύγχρονοι ερευνητές, ωστόσο, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μπορεί να εκδηλώσουμε βουλιμικές τάσεις για πάρα πολλά είδη φαγητών και κυρίως για φαγητά με μεγάλη περιεκτικότητα σε λίπος.
Για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της Βουλιμίας, έμφαση πρέπει να δοθεί στην πρόληψη. Το αίσθημα της πείνας είναι ένας σημαντικός παράγοντας για να προκαλέσει βουλιμικές τάσεις. Γι' αυτό το λόγο, δεν πρέπει να απο- κλείσουμεγια μεγάλο χρονικό διάστημα από το διαιτολόγιό μας τροφές που μας είναι ιδιαίτερα αρεστές αλλά να τις περιορίσουμε σημαντικά. Είναι αναγκαίο να αντικαταστήσουμε τη λέξη «απαγορεύεται» από τη φράση «όχι συχνά». Επίσης, όταν αισθανθούμε ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα Βουλιμικό επεισόδιο, είναι εξαιρετικά χρήσιμο να καταναλώσουμε υγιεινές τροφές που ικανοποιούν τη γεύση μας.
Αν τηρήσουμε τους Βασικούς αυτούς κανόνες, τα Βουλιμικά επεισόδια θα περιοριστούν αισθητά, χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια.
Και, φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, αν οι προσπάθειές μας δεν καρποφορήσουν, οι συμβουλές τόσο διαιτολόγου όσο και ψυχολόγου, είναι ικανές να δώσουν λύση στο πρόβλημά μας.


Πηγή: “Διατροφή για μια καλύτερη ζωή”, Γιώργος Μουλίνος

Ευχαριστούμε τις εκδόσεις Ψυχογιός
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ