Oι 4 must χειμωνιάτικες σούπες

17 Οκτωβρίου 2014

Μόλις αρχίζει ο καιρός να δείχνει το ψυχρό του πρόσωπο, η επιθυμία για θαλπωρή και χουχούλιασμα αρχίζει να μας κατακλύζει κι αποζητούμε ένα φαγητό ζεστό και χορταστικό, κατάλληλο για την χειμωνιάτικη ατμόσφαιρα. Οι σούπες είναι το ιδανικό φαγητό για τα κρύα βράδια, ικανές να γεμίσουν το πεινασμένο μας στομάχι ή να ικανοποιήσουν και τις πιο γκουρμέ προτιμήσεις μας. Εμείς σας προτείνουμε σούπες που και σίγουρα θα σας χορτάσουν και θα σας ζεστάνουν! Περισσότερες συνταγές για χειμωνιάτικες σούπες θα βρείτε εδώ. http://www.mamapeinao.gr/soupes

1. Κρεμμυδόσουπα

http://www.comfycook.com/2014/07/classic-french-onion-soup.html

Με αυτή τη σούπα, θα αισθανθείτε για λίγο ότι βρίσκεστε στο Παρίσι, αφού είναι η αγαπημένη και πλέον τυπική σούπα των Γάλλων.  Σας προτείνουμε μια απλή εκδοχή της που δεν υστερεί, όμως, σε γεύση. 

Τι θα χρειαστείτε:   

  • 2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 4 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • 1 κουταλιά της σούπας καστανή ζάχαρη
  • 1 κουταλιά του γλυκού φρεσκοτριμμένο θυμάρι
  • 200 ml κόκκινο ξηρό κρασί
  • 1 λίτρο ζωμό βοδινού
  • 2 κουταλιές του γλυκού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ¼ του φλιτζανιού σάλτσα σόγιας
  • 1 μπαγκέτα κομμένη σε φέτες πάχους 3 εκατοστών η καθεμιά
  • αλάτι, πιπέρι
  • μοτσαρέλα και παρμεζάνα 

Πώς θα την φτιάξετε:

 Σε μια κατσαρόλα και σε  μέτρια φωτιά, λιώστε το βούτυρο. Προσθέστε τα κρεμμύδια, το θυμάρι, τη ζάχαρη, το κρασί,  αλάτι και πιπέρι κι αφήστε τα να σοταριστούν, ανακατεύοντας συχνά για περίπου 20 με 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να αποκτήσουν μια καστανή όψη. Στη συνέχεια, ρίξτε τον ζωμό κι αφήστε τη σούπα να βράσει για 30 λεπτά περίπου.  Έπειτα, ανακατέψτε το αλεύρι με τη σάλτσα σόγιας και ρίξτε το στη  σούπα, ανακατεύοντας ελαφρά. Αφήστε τη σούπα να βράσει για άλλα 5 λεπτά.  Σε προθερμασμένο φούρνο, τοποθετήστε τις φέτες της μπαγκέτας πάνω σε χαρί ψησίματος και ύστερα πάνω στο ταψί κι αφήστε τις να ψηθούν στους 180ο  για 10 λεπτά.  Θα σερβίρετε τη σούπα σε ατομικά πυρίμαχα μπολ . Σε κάθε μπολ, βάλτε μια φέτα ψωμί και γαρνίρετε με τριμμένη παρμεζάνα. Στη συνέχεια, γεμίστε το με σούπα και γαρνίρετε με μια παχιά φέτα μοτσαρέλα. Προθερμαίνετε το γκριλ στους 200ο, τοποθετείτε τα μπολ στη σχάρα, στη θέση ακριβώς κάτω από το γκριλ, και τα αφήνετε για 5-6 λεπτά μέχρι να λιώσει το τυρί και να πάρει χρώμα.  Βγάζετε προσεχτικά τα ζεστά μπολ από τον φούρνο και σερβίρετε αμέσως. 

 

2. Κοτόσουπα

www.sofeminine.co.uk/cooking-food/soup-and-salad-d16983.html

Η βασίλισσα στις σούπες είναι αυτή με κοτόπουλο! Πόσες φορές όταν είμαστε κρυωμένοι δεν μας έχουν συστήσει να φτιάξουμε μία για να νιώσουμε καλύτερα; Εμείς για να ξεφύγουμε από τα συνηθισμένα, σας προτείνουμε μια κοτόσουπα έχοντας προσθέσει και γάλα καρύδας. 

Τι θα χρειαστείτε:

  • 2 φιλέτα κοτόπουλου (κατά προτίμηση στήθος)
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κόλιανδρο
  • 3 κουταλιές της σούπας γάλα καρύδας
  • 850 ml ζωμό κοτόπουλου
  • αλάτι, πιπέρι
  • φύλλα φρέσκου βασιλικού

Πώς θα την φτιάξετε:  

Βράστε το κοτόπουλο με λίγο λάδι. Μόλις το κοτόπουλο είναι έτοιμο, το αφήνετε να κρυώσει ελαφρά και το κόβετε σε μικρά κομμάτια. Το νερό στο οποίο το βράσατε, δεν το πετάτε. Κρατήστε 850 ml που θα το χρησιμοποιήσετε  ως ζωμό. Σε μια κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνετε  το λάδι και τσιγαρίζετε  το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτετε το κύμινο, τον κόλιανδρο και τον ζωμό και τα αφήνετε  να βράσουν. Μόλις η σούπα αρχίσει να βράζει, προσθέστε το γάλα καρύδας και τα κομμάτια κοτόπουλου. Συνεχίζετε το μαγείρεμα, ανακατεύοντας μια με δύο φορές για περίπου 15 λεπτά. Στη συνέχεια, αλατοπιπερώνετε κι ανακατεύετε, προσθέτοντας και τα φύλλα βασιλικού. Σερβίρετε αμέσως. 

 

3.       Μανιταρόσουπα

http://www.telegraph.co.uk/foodanddrink/recipes/6608397/Pierre-Koffmann-recipe-a-simple-mushroom-soup.html

Επιλέξαμε μια εύκολη συνταγή για μανιταρόσουπα, για να σας δείξουμε πως δεν χρειάζεται ιδιαίτερος κόπος για να μαγειρευτούν τα μανιτάρια, τα οποία ωφελούν τα μέγιστα στον οργανισμό και τη διατροφή μας. 

Τι θα χρειαστείτε: 

  • 500 γραμμάρια φρέσκα μανιτάρια (εάν επιλέξετε κονσέρβα, προτιμήστε αυτά που είναι ήδη κομμένα σε φέτες)
  • 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
  • 500 ml ζωμό κοτόπουλου 
  • 250 ml φρέσκο γάλα
  • 3 κουταλιές του γλυκού κρέμα γάλακτος με πλήρη λιπαρά

Πώς θα την φτιάξετε: 

Σε μια κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά, λιώνετε το βούτυρο και στη συνέχεια προσθέτετε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σοτάρετε. Κατόπιν, προσθέτετε τα μανιτάρια και τα τσιγαρίζετε μέχρι να μαλακώσουν, ανακατεύοντας συχνά. Ρίχνετε τον ζωμό και το γάλα κι αφήνετε τη σούπα να βράσει για 20 περίπου λεπτά. Με ένα μίξερ χειρός, χτυπάτε  ελαφρά τη σούπα για να αποκτήσει μια βελουτέ υφή και αλατοπιπερώνετε. Προσθέτετε την κρέμα γάλακτος, ανακατεύοντας καλά. Τη σερβίρετε γαρνίροντάς την προαιρετικά με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό ή σχοινόπρασο.  

 

4. Καροτόσουπα βελουτέ

Υλικά

  • 500 γραμμ. καρότα
  • 1 πράσο ψιλοκομμένο
  • 1 κλωνάρι σέλερι
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 2 πατάτες
  • 1/2 λίτρο ζωμός κρέατος
  • 1 πρέζα τζίντζερ
  • 1/4 κούπα λάδι
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 1 κ.σ. βούτυρο
Εκτέλεση

Σε κατσαρόλα σωτάρουμε με το ελαιόλαδο και το βούτυρο το πράσο και τα κρεμμυδάκια για 3’. Ψιλοκόβουμε τις πατάτες και τα καρότα και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Τα αφήνουμε για 3’ μέχρι να γυαλίσουν και στη συνέχεια προσθέτουμε τον ζωμό. Αφήνουμε να βράσει για 25’. Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και τα πολτοποιούμε. Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στην φωτιά, ρίχνουμε τα αρωματικά και αφήνουμε να βράσει για άλλα 5’. Σερβίρουμε με γιαούρτι.

 

Για 4 μερίδες

Χρόνος προετοιμασίας: 35 λεπτά

www.mamapeinao.gr

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Γιατί δε φεύγουμε από σχέσεις που μας κάνουν κακό
Καλησπερα σας ειμαι 25 χρονων και εχω μια...
Σχέση: Όταν ο άνδρας δε θέλει να είστε συνέχεια μαζί
Καλησπερα σας ονομαζομαι εφη και ειμαι 33...