Νέα Δημοσκόπηση: Προβάδισμα 4,9% για τον ΣΥΡΙΖΑ

18 Οκτωβρίου 2014

Προβάδισμα 4,9 μονάδων του ΣΥΡΙΖΑ, έναντι της ΝΔ, δείχνει δημοσκόπηση της «Metron Analysis» με την πλειοψηφία των ερωτηθέντων να εκτιμά ότι δεν θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 23,7%, έναντι 18,8% της Νέας Δημοκρατίας. 

Το Ποτάμι καταλαμβάνει την τρίτη θέση με 6,1%, ακολουθεί το ΚΚΕ με 4,9%, ενώ η Χρυσή Αυγή περιορίζεται στην πέμπτη θέση με ποσοστό 4,5%. 

Από 3,4 % «παίρνουν» το ΠΑΣΟΚ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ενώ ο ΛΑΟΣ συγκεντρώνει ποσοστό 2%. Από τις απαντήσεις απουσιάζει τελείως η ΔΗΜΑΡ. 
 
Ακόμη 9,2% απαντούν ότι θα ψηφίσουν άλλο κόμμα, 17,7% δηλώνουν αναποφάσιστοι η «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ», ενώ ποσοστό 5,2% των ερωτηθέντων δηλώνουν «Δεν θα ψηφίσω».

Στο ερώτημα «αν θα υπάρξει πλειοψηφία 180 βουλευτών από την παρούσα Βουλή ώστε να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας» το 58% των ερωτηθέντων εκτιμά πως δεν θα υπάρξει, έναντι των 33% που πιστεύει πως μπορεί η παρούσα Βουλή να εκλέξει Πρόεδρο και 9% που απαντούν ΔΞ/ΔΑ.

Τέλος, το 32% των ερωτηθέντων θεωρεί καταλληλότερο Πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά, το 18% τον Αλέξη Τσίπρα και το 36% απαντά «Κανέναν».

Η δημοσκόπηση διεξήχθη στο διάστημα 6 - 10 Οκτωβρίου για λογαριασμό της εφημερίδας Παραπολιτικά. 

Συμμαχίες...

Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό αναμένεται να εξαπολύσει από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας. Στη διήμερη συνεδρίαση που ξεκινά σήμερα και θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Κυριακής, θα συζητηθούν ο πολιτικός σχεδιασμός που θα οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στην εκλογική νίκη και στον στόχο της αυτοδυναμίας, καθώς και η πολιτική συμμαχιών.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η Πολιτική Γραμματεία (στην εισήγησή της στην ΚΕ) και συνολικά το στελεχικό δυναμικό του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι σημειώθηκαν δύο κομβικής σημασίας γεγονότα που έχουν αλλάξει την ροή των εξελίξεων στην πολιτική σκηνή της χώρας μας. 

Η ιστορική νίκη στις ευρωεκλογές που ήταν η πρώτη για αριστερό κόμμα και το προγραμματικό πλαίσιο που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ, επηρέασαν καταλυτικά την κοινή γνώμη, γεγονός που σύμφωνα με τα ίδια στελέχη επιβεβαιώνεται από την δημοσκοπική υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως επισημαίνουν κορυφαία στελέχη, τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να ενισχύσει την πρωτοκαθεδρία και να την μετατρέψει σε πολιτική κυριαρχία, ώστε να επιτύχει τον στόχο της αυτοδυναμίας στις εκλογές, όποτε και αν γίνουν.

Η Κεντρική Επιτροπή αναμένεται να θέσει όλες τις κομματικές δυνάμεις σε εκλογική ετοιμότητα, ενώ στο σχέδιο απόφασης προβλέπεται σειρά περιοδειών σε όλη την χώρα, με την συμμετοχή και του Αλέξη Τσίπρα.

Οι συμμαχίες 

Ιδιαίτερη συζήτηση αναμένεται να γίνει για την πολιτική συμμαχιών, ένα κορυφαίο θέμα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην εισήγηση της ΠΓ προς την ΚΕ αναμένεται να γίνει εκτενής αναφορά στο θέμα αυτό και να υπάρξει νέα πρόσκληση προς ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, οικολόγους και άλλες δυνάμεις για συστράτευση με στόχο την πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα. Πρόσκληση θα υπάρξει και προς στελέχη και μέλη του ΠΑΣΟΚ που έχουν αποχωρήσει από το κόμμα τους και θέλουν να στηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Η «λίστα στήριξης»

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να προταθεί στην ΚΕ να εγκρίνει την δημιουργία μιας «λίστας στήριξης» του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία θα μπορούν να ενταχθούν όσοι θέλουν να υποστηρίξουν τις προγραμματικές ή πολιτικές θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χωρίς όμως να εντάσσονται οργανικά και να γίνουν μέλη. 

Η ιδέα αυτή, αποσκοπεί στο να καταστήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ελκυστικό σε ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας που έχει αδρανοποιηθεί ή έχει απογοητευθεί από τα κόμματα, ώστε να επανεξετάσει την στάση του και να ενεργοποιηθεί πολιτικά.

Οι περιφερειακές συνδιασκέψεις

Ένα μεγάλο κεφάλαιο που ανοίγεται για τον ΣΥΡΙΖΑ με την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής είναι οι 13 Περιφερειακές Συνδιασκέψεις που αναμένεται να αποφασίσει η ΚΕ μετά από πρόταση της Πολιτικής Γραμματείας. Η κίνηση αυτή, αποσκοπεί στο να καταστήσει τον ΣΥΡΙΖΑ πρωτοπόρο δύναμη στην εισαγωγή νέων δράσεων και λειτουργιών στα κόμματα. 

Οι Περιφερειακές Συνδιασκέψεις, σχεδιάζεται να είναι ανοιχτές στην κοινωνία. Οι πολίτες των Περιφερειών, με βάση τον σχεδιασμό θα έχουν αναβαθμισμένο ρόλο στον σχεδιασμό και την συγκρότηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, με προτάσεις για την τοπική οικονομία, τις κοινωνικές δράσεις και κάθε πτυχή της πολιτικής και κοινωνικής ζωής.

Απώτερος στόχος, είναι να δημιουργηθεί στο μέλλον ένα κόμμα νέου τύπου που να ανταποκρίνεται στις σύνθετες συνθήκες του 21ου αιώνα, που να έχει χαρακτήρα συμμετοχικό, λειτουργικό, δημοκρατικό και αναπτυξιακό.ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ