Οι νέες σαλάτες του φθινοπώρου. Δοκίμασε τες!

20 Οκτωβρίου 2014
 

Σαλάτα με μπρόκολο, κουνουπίδι και καρότο

 
Υλικά
  • τα μπουκετάκια από 1 μέτριο κουνουπίδι (αφαιρούμε τα χοντρά κοτσάνια)
  • τα μπουκετάκια από 1 μκρό μπρόκολο (αφαιρούμε τα χοντρά κοτσάνια)
  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού κρεμμυδάκια τουρσί, από κονσέρβα, ξεπλυμένα
  • 3 καρότα, κατά προτίμηση βιολογικά, τριμμένα

Για τη σάλτσα

  • 6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό
  • 1 κουτ. γλυκού μέλι
  • 1/3 κουτ. γλυκού κύμινο σε σκόνη (αν δεν μας αρέσει το κύμινο, βάζουμε την ίδια ποσότητα σε ξερό, κόλιανδρο, δυόσμο ή ρίγανη, το καθένα με διαφορερικά αποτελέσματα)
  • αλάτι
Μερίδες 4
Προετοιμασία 20΄ Αναμονή 1 ώρα

Διαδικασία Μπορούμε να αφήσουμε το κουνουπίδι και το μπρόκολο ωμά ή να τα βράσουμε, ιδανικά για 5–6 λεπτά, σε αλατισμένο νερό που κοχλάζει, ώστε να μαλακώσουν ελαφρώς. Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ τα μπουκετάκια από το κουνουπίδι και το μπρόκολο, τα κρεμμυδάκια και τα τριμμένα καρότα. Ανακατεύουμε απαλά.

 

Σάλτσα: Σε ένα γυάλινο βάζο που κλείνει καλά βάζουμε το ελαιόλαδο, το ξίδι, το μέλι, το αλάτι και το μυρωδικό ή μπαχαρικό της αρεσκείας μας. Κλείνουμε και χτυπάμε πολύ καλά μέχρι να σχηματιστεί μια παχύρρευστη σάλτσα. Περιχύνουμε τη σαλάτα με τη σάλτσα, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο να μαριναριστεί για τουλάχιστον 1 ώρα. Τη σερβίρουμε δροσερή.

 

Συνοδεύουμε με Με ψωμί και ένα κομμάτι καλή γραβιέρα έχουμε ένα πλήρες γεύμα. Το ίδιο αν το συνοδεύσουμε με ρύζι πιλάφι ή μια απλή ομελέτα. Είναι όμως θαυμάσιο συνοδευτικό για ψητά κρεατικά και ιδιαίτερα χοιρινό .

 

 

 

Κουνουπίδι με ελιές και σάλτσα αντσούγιας

 
 
 
 
Υλικά
  • 1 μέτριο κουνουπίδι, χωρίς τα χοντρά κοτσάνια του, χωρισμένο σε μπουκετάκια
  • τα φύλλα από 1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 1 μικρό, ξερό κρεμμύδι, καθαρισμένο, ολόκληρο
  • 3 – 4 κόκκοι μπαχάρι
  • 12 μαύρες ελιές Καλαμών ή άλλες της αρεσκείας μας, χωρίς τα κουκούτσια

Για τη σάλτσα

  • 6 φιλέτα αντσούγιας, ξαλμυρισμένα και κομμένα σε μικρά κομμάτια
  • 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες (ή όσο σκόρδο μας αρέσει)
  • 80 γρ. κουκουνάρια, καβουρδισμένα σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λιπαρή ουσία μέχρι να ροδίσουν (όχι να μαυρίσουν)
  • 2 κουτ. σούπας ξίδι από λευκό κρασί
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι (με μέτρο), πιπέρι  
Μερίδες 4
Προετοιμασία 30΄ Μαγείρεμα 15΄

Διαδικασία Σάλτσα: Πολτοποιούμε όλα τα υλικά (βάζουμε τα μισά κουκουνάρια) στο μπλέντερ ή στο μούλτι, μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιόμορφη πυκνή σάλτσα. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση με λίγο αλάτι, αν χρειαστεί.

 

Σαλάτα: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε μπόλικο νερό να βράσει με λίγο αλάτι, το κρεμμύδι, το δαφνόφυλλο και τα μπαχάρια. Μόλις κοχλάσει καλά βάζουμε το κουνουπίδι και το βράζουμε για 8-12 λεπτά, μέχρι δηλαδή να γίνει όσο μαλακό μας αρέσει. Το στραγγίζουμε και το μεταφέρουμε σε ένα μπολ. Περιχύνουμε με τη σάλτσα, πασπαλίζουμε με το μαϊντανό, σκορπίζουμε από πάνω τις ελιές και τα υπόλοιπα κουκουνάρια και σερβίρουμε τη σαλάτα ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου.  

 

Συνοδεύουμε με Ρύζι πιλάφι ή ρυζομακάρονα (noodles) ή απλώς ψωμί. Η κουνουπιδοσαλάτα αυτή συνοδεύει θαυμάσια τηγανητά λιανόψαρα (μαρίδα, αθερίνα, μικρά γοπάκια) ή ψητά ψάρια της αρεσκείας μας. 

 

Λαχανοσαλάτα με σάλτσα γιαουρτιού

 
 
 

Με άρωμα πολίτικο...

Υλικά
  • 1 μικρό λάχανο, ψιλοτριμμένο
  • 2 καρότα, κατά προτίμηση βιολογικά, σε λεπτές ροδέλες ή ψιλοτριμμένα
  • το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος από 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού σταφίδες ξανθές
  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού λευκά αμύγδαλα, χοντροκομμένα
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 10-12 φύλλα φρέσκου δυόσμου ή μέντας, ψιλοκομμένα (ή 1 γεμάτο κουτ. γλυκού δυόσμος ξερός, τριμμένος)

Για τη σάλτσα

  • 2 φλιτζ. τσαγιού γιαούρτι σακούλας
  • 2 κουτ. γλυκού μέλι της αρεσκείας μας
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • φρεσκοτιμμένο πιπέρι
Μερίδες 4
Προετοιμασία 15΄- 20΄ Αναμονή τουλάχιστον 30΄

Διαδικασία Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το λάχανο, το καρότο και το αλάτι. Τρίβουμε τα λαχανικά με τα χέρια ώστε να τα πιάσει το αλάτι και να μαραθούν λίγο. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τις σταφίδες, τα αμύγδαλα και το δυόσμο ή τη μέντα και ανακατεύουμε καλά. Σε ένα άλλο μπολ, χτυπάμε με τον αυγοδάρτη το γιαούρτι με το λάδι, μέλι, το αλάτι και το πιπέρι. Ρίχνουμε το μείγμα γιαουρτιού στο μπολ με το λάχανο, ανακατεύουμε ώστε να πάει η σάλτσα παντού και βάζουμε τη σαλάτα στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά για να δροσίσει.

 

Συνοδεύουμε με Σερβίρουμε τη δροσερή λαχανοσαλάτα πλάι σε μπιφτέκια ή κεμπάπ, κοτόπουλο σχάρας, μπριζολάκια χοιρινά ή άλλο ψητό κρέας της αρεσκείας μας. Εναλλακτικά, με δυο βραστά αυγά ανά άτομο και ψωμί έχουμε ένα γρήγορο και σχετικά άκοπο γεύμα.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ