11 tips για το τέλειο τσάι

<p>Από την Μαρία Αϊβαλιώτη,</p>
<p> </p>
<p>Βάζοντας νερό στον βραστήρα και ένα φακελάκι τσάι γιασεμιού σε κάθε φλιτζάνι, ένα για τον καθένα μας εδώ στο γραφείο του Μαμα Πεινάω, αρχίσαμε να αναλύουμε το πώς το τσάι τελικά είναι μια διεθνής συνήθεια και μείναμε έκπληκτοι  από το πόσο μελάνι έχει χυθεί για το πώς πρέπει να φτιάχνεται το τσάι, για το ποια είναι η κατάλληλη ώρα να το καταναλώνει κανείς και με τί πρέπει να συνοδεύεται. Από τη μία μας αρέσουν οι πειραματισμοί, γι'αυτό κι <a href="http://www.mamapeinao.gr/9-ylika-gia-tsai" target="_blank">έχουμε βρει τρόπους για να τονώσουμε τη γεύση του</a>  κι από την άλλη θέλουμε να ακολουθούμε και τους καλά γνωρίζοντες. Κι έτσι, αποφασίσαμε ομόφωνα την επόμενη φορά να φτιάξουμε το τσάι μας σύμφωνα με τις συμβουλές ενός διάσημου Βρετανού, του συγγραφέα, που τόσο λατρεύουμε τα βιβλία του, Τζωρτζ Όργουελ. Ο Όργουελ, που φημιζόταν και τις μαγειρικές του ικανότητες, ως γνήσιος Αγγλοσάξονας λάτρευε το τσάι και μάλιστα έγραψε και δημοσίευσε  το 1946 ένα μικρό δοκίμιο με τους 11 χρυσούς κι απαράβατους κανόνες για ένα καλό φλιτζάνι τσάι. Μοιραζόμαστε μαζί σας τις συμβουλές του και με γνήσια βρετανική προσφορά, αναφωνούμε "Tea time". </p>
<p>1.<span> </span>Το τσάι πρέπει να είναι ινδικό ή Κεϋλάνης. Το κινέζικο τσάι παρά τις αρετές του, δηλαδή είναι το ότι είναι οικονομικό ή ότι μπορεί κάποιος να το πιει και χωρίς προσθήκη ζάχαρης, δεν είναι αρκετά τονωτικό. Αφού κάποιος το πιει, δεν θα νιώσει πιο σοφός, πιο γενναίος ή πιο αισιόδοξος. Όποιος συμπτωματικά χρησιμοποιήσει τη φράση ‘’ ένα καλό φλιτζάνι τσάι’’ εννοεί το ινδικό.</p>
<p>2.<span> </span>Πρέπει να χρησιμοποιούμε μικρές ποσότητες και πάντα σε τσαγιέρα. Έξω από αυτήν είναι άγευστο. Η σωστή τσαγιέρα πρέπει να είναι από κινέζικη πορσελάνη ή κεραμική. Οι ασημένιες τσαγιέρες ή οι βρετανικές παράγουν κατώτερης ποιότητας τσάι, ενώ οι χειρότερες είναι αυτές από σμάλτο. Παραδόξως, οι τσαγιέρες από κασσίτερο  δεν ήταν και τόσο κακές.  </p>
<p>3.<span> </span>Το κατσαρολάκι για το νερό πρέπει να είναι ήδη ζεστό. Μπορείτε να το επιτύχετε, βάζοντάς το στο μάτι της κουζίνας για να ζεσταθεί, αντί ως συνήθως να το γεμίσετε με ζεστό νερό.</p>
<p>4.<span> </span>Το τσάι πρέπει να είναι δυνατό. Αν γεμίσετε μέχρι πάνω το κατσαρολάκι με νερό τότε πρέπει να βάλετε 6 κουταλιές είναι οι κατάλληλες. Αν και δεν είναι ό,τι καλύτερο το τόσο δυνατό τσάι κάθε μέρα, μια φορά την εβδομάδα είναι εφικτό. Και μάλιστα καλύτερα ένα δυνατό μια φορά παρά 20 μέτρια. Όλοι οι λάτρεις του τσαγιού, το προτιμούν δυνατό.</p>
<p>5.<span> </span>Το τσάι πρέπει να προσθέτεται κατευθείαν στο κατσαρολάκι. Δεν χρειάζονται σουρωτήρια, ύφασμα μουσελίνας κι άλλες συσκευές για να το εγκλωβίσουν. Σε μερικές χώρες, χρησιμοποιούν τσαγιέρες που έχουν ειδική θήκη για να συσσωρεύονται τα φύλλα που υποτίθεται ότι είναι βλαβερά. Στην πραγματικότητα, αν κάποιος καταναλώσει φύλλα τσαγιού σε μικρές ποσότητες, δεν θα αρρωστήσει. </p>
<p>6.<span> </span>Το νερό για το τσάι πρέπει να βράζει  όταν θα μπει στην τσαγιέρα</p>
<p>7.<span> </span>Μόλις ετοιμαστεί το τσάι, δεν χρειάζεται να το ανακατέψετε, απλά κουνήστε πολύ καλά το κατσαρολάκι, ώστε τα φύλλα να κάτσουν στον πάτο.</p>
<p>8.<span> </span>Το τσάι πρέπει να πίνεται σε ένα μεγάλο, βαθύ φλιτζάνι, αυτό που ονομάζουμε φλιτζάνι του πρωινού. Το συγκεκριμένο φλιτζάνι βοηθά το τσάι να διατηρήσει τη θερμοκρασία του και δεν του επιτρέπει να κρυώσει αμέσως.</p>
<p>9.<span> </span>Μην χρησιμοποιείτε γάλα με κρεμώδη υφή γιατί αφήνει μια άσχημη γεύση.</p>
<p>10.<span> </span>Στο φλιτζάνι, πρώτα ρίχνετε το τσάι κι ύστερα το γάλα γιατί μπορείτε να ελέγξετε την ποσότητα του γάλακτος και την τελική γεύση του τσαγιού.</p>
<p>11.<span> </span>Τελευταίος κανόνας είναι ο εξής, στο τσάι δεν προσθέτεται ζάχαρη, εκτός κι αν θέλετε να το πιείτε με τον ρώσικο τρόπο. Πώς μπορεί κάποιος να αποκαλείται αληθινός λάτρης του τσαγιού, αν καταστρέφει τη γεύση του, προσθέτοντας ζάχαρη; Το τσάι πρέπει να είναι πικρό. Αν το γλυκάνετε, δοκιμάζετε τη γεύση της ζάχαρης.</p>
<p><span>www.mamapeinao.gr</span></p>

Σχετικά άρθρα