10 πράγματα που οι έφηβοι θα ήθελαν να πουν στους γονείς τους

21 Οκτωβρίου 2014

Γράφει η Barbara Greenberg, κλινικός ψυχολόγος.

Μιλάω με εφήβους παραπάνω από δύο δεκαετίες. Αν και οι τάσεις και τα στυλ αλλάζουν, οι έφηβοι εξακολουθούν να έχουν τις ίδιες ανάγκες, ανησυχίες και τα ίδια μυστικά που θα ήθελαν οι γονείς τους να ξέρουν αλλά απλά δεν αισθάνονται άνετα να τα πουν. Το να μην μοιράζονται τις ανησυχίες τους παραμένει ακόμα ένα κοινό χαρακτηριστικό των εφήβων.
Σε αυτό το σημείο, εμφανίζομαι εγώ και η εμπειρία μου. Στο γραφείο μου κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η γλώσσα τους λύνεται τελείως. Έτσι, πρός όφελος της οικογενειακής αρμονίας, θα μοιραστώ μαζί σας κάποια μυστικά για να σας βοηθήσω να εισχωρήσετε στο μυαλό τους και να καταλάβετε τον τρόπο με τον οποίο οι έφηβοι σκέφτονται.

 

Όταν μας ρωτάτε «πως ήταν η μέρα σου;» πραγματικά δεν μπορούμε να απαντήσουμε καθώς η μέρα δεν έχει τελειώσει ακόμα. Δεν είναι ότι θέλουμε να γινόμαστε αγενείς ή πεισματάρηδες. Απλά, δεν έχουμε κάποια απάντηση ακόμα. Θα ήταν πολύ χρήσιμο, οι γονείς μας να το έχουν αυτό κατά νου και να μην θυμώνουν όταν τους απαντάμε με ένα απλό «καλά».

 

Θα θέλαμε να σας παρακαλέσουμε να σταματήσετε να μας λέτε συνεχώς πόσο εγωκεντρικοί είναι οι έφηβοι και πως το μυαλό μας δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως. Ενώ μπορεί αυτή να είναι η περίπτωση – το συναίσθημα είναι κάπως απαίσιο και νιώθουμε πως επικρατεί ένα χάος μέσα μας. Έχουμε ήδη αρκετές δυσκολίες και περνάμε καθημερινά πολλούς αγώνες. Έχουμε επίγνωση του οδυνηρού γεγονότος ότι δεν έχουμε αναπτυχθεί πλήρως ακόμα.

 

Σταματήστε να ανησυχείτε ακόμα και εάν είμαστε λίγο αναστατωμένοι. Η ευτυχία σας δεν πρέπει να είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη δική μας καθημερινότητα. Δεν θέλουμε να νιώθουμε υπεύθυνοι και για τη διάθεση των γονιών μας. Επιτρέψτε μας να έχουμε τα δικά μας συναισθήματα χωρίς να τα απορροφάτε εσείς μέσα σας. Θα είμαστε μία χαρά. Απλώς χρειαζόμαστε λίγο χρόνο. Η πρόθεση μας πάντως δεν είναι να σας αναστατώσουμε.

 

Δείξτε μας πόσο ωραίο είναι να μεγαλώνεις μέσω της απόλαυσης της ζωής. Θέλουμε και χρειάζεται να σας δούμε να κάνετε και άλλα πράγματα πέραν των καθηκόντων ενός γονέα. Μην επικεντρώνετε όλη την προσοχή σας πάνω στην ανατροφή μας. Σας παρακολουθούμε συνεχώς και θέλουμε να συνειδητοποιήσουμε πως το να μεγαλώνεις είναι κάτι το χαρούμενο και το όμορφο!

 

Ξέρουμε πως δεν θέλετε να είμαστε ποτέ αναστατωμένοι. Παρ’ όλά αυτά κάποιες στιγμές θα νιώθουμε έτσι. Μερικές φορές θέλουμε να βυθιζόμαστε μέσα στα αρνητικά μας συναισθήματα. Για αυτό, σας παρακαλούμε μην προσπαθείτε να τα διορθώσετε όλα για εμάς. Πρέπει να μάθουμε να διορθώνουμε μόνοι μας τις καταστάσεις. Πώς αλλιώς θα μάθουμε να αντιμετωπίζουμε τη ζωή με τόλμη, αποφασιστικότητα αλλά και με ανθεκτικότητα; Σας ευχαριστούμε όμως. Ξέρουμε ότι έχετε καλές προθέσεις.

 

Μην μας κάνετε να νιώθουμε πως ένας κακός βαθμός στο σχολείο είναι το τέλος του κόσμου. Μερικές φορές θα πάρουμε και βαθμούς κάτω του μετρίου και δεν είναι καθόλου χρήσιμο για εμάς να φέρνετε αμέσως την καταστροφή. Πρέπει να συνηθίσουμε τους καθηγητές μας καθώς επίσης και τον τρόπο με τον οποίο αξιολογούν. Δώστε μας λίγο χρόνο.

 

Όλοι χρειαζόμαστε λίγο χρόνο με τον εαυτό μας. Μην αγχώνεστε εάν μερικές στιγμές θέλουμε να είμαστε μόνοι μας για να χαλαρώσουμε. Δεν σημαίνει ότι έχουμε κάτι ή γινόμαστε κοινωνικά απομονωμένοι. Και εμείς με τη σειρά μας έχουμε παρατηρήσει πως και οι ενήλικες μερικές φορές χρειάζονται λίγο προσωπικό χρόνο μόνο με τους εαυτούς τους.

 

Προσπαθήστε να μην μας αντιμετωπίζετε ως το αγαπημένο σας παιδί. Αυτό δεν βοηθάει καθόλου στις σχέσεις με τα αδέρφια μας. Μας δημιουργείτε ενοχές και εντάσεις. Προσπαθήστε να επικεντρώνετε την προσοχή σας στις διαφορετικές «δυνάμεις» αλλά και στις ιδιαιτερότητες των προσωπικοτήτων του καθενός μας μέσα στο σπίτι. Η ποικιλία είναι κάτι το επιθυμητό ενώ οι αδυναμίες όχι.

 

Πρέπει να ξέρετε πως μέσα στο μυαλό μας υπάρχει μία σύγχυση σχετικά με το σεξ ακόμα και εάν συμπεριφερόμαστε σαν να τα έχουμε όλα υπό έλεγχο. Είμαστε ακόμα παιδιά. Το θέμα του σεξ είναι κάτι το πολύπλοκο για εμάς. Σας παρακαλούμε πολύ να μας μιλήσετε για την οικειότητα, το σεξ και την αγάπη. Μπορεί να γκρινιάξουμε αλλά θα ακούσουμε ότι έχετε να μας πείτε.

 

Μην ταράζεστε αμέσως όταν μοιραζόμαστε μαζί σας τις ανησυχίες μας. Αυτό, μόνο μας τρομάζει και μας κάνει να αισθανόμαστε πως το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο από αυτό που νομίζαμε αρχικά. Ξέρουμε ότι ανησυχείτε αλλά προσπαθήστε να παραμείνετε χαλαροί και ψύχραιμοι.

 

Μαμά και μπαμπά ευχαριστούμε πολύ που μας ακούσατε. Η εφηβεία είναι μία πολύ δύσκολη περίοδος για όλους μας.


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
Mαίρ***** ****
09:37 Τετάρτη 29/10/2014
Εχω ένα γιο 17 ετών και μια κόρη 13 Τα τελευταία 6 χρόνια από τότε δηλαδή που ο γιος μου πήγε στο γυμνάσιο δεν μιλάει σε μας τους γονείς του ούτε και στην αδελφή του παρά μόνο για τα απαραίτητα που έχουν σχέση με αυτόν δηλαδή το τι θα φάει αν είναι σιδερωμένα τα ρούχα του κλπ Πολλές φορές τον ρωτάω γιατί το κάνει αυτό γιατί δεν μιλάει ούτε καν στο τραπέζι που τρώμε όλη η οικογένεια μου λέει ότι έτσι είναι και δεν μπορεί να αλάξει Δείχνει να μην τον απασχολεί καθόλου η οικογένειά του να μην ενδιαφέρεται γι αυτήν να μην μας αγαπάει Πιστεύω ότι αν κάποια μέρα ερχόταν από το σχολείο και με έβλεπε πεσμένη κάτω θα με προσπερνούσε για να πάει στο δωμάτιό του χωρίς να πει τίποτα Βλέπει τους γονείς του αγαπημένους να συζητούν για οτιδήποτε τους απασχολεί την αδελφή του επίσης να επικοινωνεί με τους γονείς Παρ όλο που έχουμε οικονομικά προβλήματα δεν έχει στερηθεί κάτι ούτε πράγματα που έχει ανάγκη ούτε τις βόλτες του ούτε διακοπές με φίλους Δεν μας έχει πει ποτέ για κάποιο πρόβλημα που έχει αντιμετωπίσει όσες φορές τον ρωτάμε λέει ότι τα προβλήματά του τα συζητάει με τους φίλους του και όχι με μας Τον αγαπάμε πολύ του δείχνουμε αγάπη δεν δείχνουμε αδυναμίες στο άλλο παιδί συμπεριφερόμαστε το ίδιο Κάποτε που τον πιέσαμε να μας πει γιατί δεν μας μιλάει είπε ότι μας θεωρεί υπεύθυνους για το ότι είναι ντροπαλός γιατί του έχουμε δώσει τέτοια γονίδια Ξέρει ότι αυτό που κάνει με στενοχωρεί πάρα πολύ του το έχω πει πολλές φορές δεν ενδιαφέρεται όμως αν η μαμά του στενοχωριέται δεν τον νοιάζει Δείχνει ότι δεν αγαπάει κανέναν πέρα από τον εαυτό του Κατά τα άλλα είναι παιδί που δεν μας έχει δημιουργήσει προβλήματα συμπεριφοράς στο σχολείο ή αλλού δεν έχει παραβατική συμπεριφορά στα μαθήματά του είναι καλός από ότι μας λένε οι καθηγητές και οι βαθμολογίες του Δεν τον πιέζουμε να διαβάζει του έχουμε πει να σπουδάσει ότι εκείνος θέλει και γενικά να κάνει ότι νομίζει αυτός ότι τον εκφράζει και του αρέσει καλύτερα και ότι θα τον στηρίζουμε ότι και αν αποφασίσει Με τους φίλους του μιλάει βγαίνει βόλτες πάει διακοπές Το πρόβλημα είναι με την οικογένειά του Δεν αντέχω άλλο αυτή την κατάσταση με φθείρει και πιστεύω ότι με αρρωσταίνει Ο πατέρας του δεν ανησυχεί λέει ότι είναι της εφηβείας ή ότι έτσι είναι ο χαρακτήρας του και να το πάρουμε απόφαση Εγώ όμως δεν μπορώ να πάρω απόφαση ότι το παιδί μου δεν μου μιλάει χωρίς να έχω φταίξει σε κάτι χωρίς να έχω σηκώσει χέρι επάνω του και να ενδιαφέρομαι πάντα να τον βλέπω χαρούμενο που δεν τον βλέπω σχεδόν ποτέ Θα ήθελα να με βοηθήσετε αν μπορείτε να κάνω κάτι ή να φερθώ με κάποιο τρόπο ούτως ώστε να μπορέσω να επικοινωνήσω έστω και λίγο μαζί του Τα οικονομικά μου δεν είναι καλά και δεν μπορώ να τρέχω σε ψυχολόγους αν και πιστεύω σίγουρα ότι και να μπορούσα ο γιος μου δεν θα ερχόταν ποτέ σε ψυχολόγο Ευχαριστώ πολύ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ