Τι πρέπει να κάνω για να χάσω το λίπος;

<div><span style="font-size: medium; font-family: 'times new roman', times;"><strong>Ρωτά η αναγνώστρια μας Χριστίνα Λ.</strong></span></div>
<div>
<p><span style="font-family: 'times new roman', times; font-size: medium;">Γεια σας είμαι  20 χρονών έχω ύψος 1,62 και ζυγίζω 66 κιλά θέλω να χάσω ακόμη 10 κιλά έτσι ώστε να είμαι φυσιολογική. Το λίπος μου είναι περισσότερο από το κανονικό πως μπορώ να το μειώσω ευχαριστώ πολύ</span></p>
<p><span style="font-family: 'times new roman', times; font-size: medium;"> <strong>Απαντάει ο Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Αναστάσιος Παπαλαζάρου </strong> <span lang="EN-US" xml:lang="EN-US">PhD</span></span></p>
<p><span style="font-family: 'times new roman', times; font-size: medium;">Για να χάνουμε αποκλειστικά από το λιπώδη ιστό θα πρέπει η απώλεια να μην είναι γρήγορη και να παράλληλα το διαιτολόγιο να σας καλύπτει το πρωτεϊνικό σας ισοζύγιο  δηλαδή α πρέπει να περιλαμβάνει σε ημερήσια βάση τουλάχιστον 55 γραμμάρια πρωτεΐνης περίπου. Ένας εμπειρικός κανόνας που χρησιμοποιούμε εμείς οι διαιτολόγοι είναι η απώλεια βάρους να μην ξεπερνά το 1% του βάρους σας την εβδομάδα δηλαδή περίπου 0.7 κιλά / εβδομάδα.</span></p>
<p><span style="font-family: 'times new roman', times; font-size: medium;">Η τακτική άσκηση επίσης αποτελεί μια καθοριστική παράμετρο ώστε να διασφαλίσει την μη απώλεια μυικού ιστού. </span></p>
</div>
<div><span style="font-family: 'times new roman', times; font-size: medium;"><br /></span></div>
<div><span style="font-family: 'times new roman', times; font-size: medium;"><br /></span></div>
<div><span style="text-decoration: underline; font-family: 'times new roman', times;"><span style="font-size: medium;">Διαβάστε το άρθρο του boro.gr : Δείτε πού αποθηκεύεται το λίπος ανάλογα με το τι τρώτε</span></span></div>
<div><span style="font-family: 'times new roman', times; font-size: medium;"><br /></span></div>
<div><span style="font-family: 'times new roman', times; font-size: medium;"><br /></span></div>
<div>
<p><span style="font-size: medium; font-family: 'times new roman', times;">Εάν θέλετε να αποφύγετε το… σωσίβιο γύρω από τη μέση, θα πρέπει να τρώτε σολομό και ξηρούς καρπούς, υποστηρίζουν οι ερευνητές. </span></p>
<p><span style="font-size: medium; font-family: 'times new roman', times;">Νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Σουηδία δείχνει ότι όσοι καταναλώνουν πολλά πολυακόρεστα λιπαρά έχουν μεγαλύτερη μυϊκή μάζα και λιγότερο λίπος σε σύγκριση με όσους καταναλώνουν πολλά κορεσμένα λιπαρά.</span><br /><br /><span style="font-size: medium; font-family: 'times new roman', times;">Παράλληλα, όσοι καταναλώνουν κυρίως πολυακόρεστα λιπαρά, όπως αυτά που περιέχουν οι ξηροί καρποί και ο σολομός, συσσωρεύουν λιγότερο λίπος στην κοιλιά, γύρω από τη μέση αλλά και στα όργανα του σώματός τους.</span><br /><br /><span style="font-size: medium; font-family: 'times new roman', times;">Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που καταδεικνύει ότι το είδος των λιπαρών δεν επηρεάζει μόνο τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα και τον κίνδυνο καρδιοπάθειας αλλά και τη συσσώρευση λίπους σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος.</span><br /><br /><span style="font-size: medium; font-family: 'times new roman', times;">Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα μελέτησαν 39 νεαρούς ενήλικες με φυσιολογικό βάρος, άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι κατανάλωναν 750 επιπλέον  <a class="taglink" href="/s/thermides">θερμίδες</a>κάθε μέρα για επτά εβδομάδες.</span><br /><br /><span style="font-size: medium; font-family: 'times new roman', times;">Στόχος της μελέτης onmed του πανεπιστημίου της Ουψάλα, ήταν να πάρουν επιπλέον 3% του αρχικού τους βάρους σε αυτό το χρονικό διάστημα. Οι μισοί από τους συμμετέχοντες έπαιρναν τις επιπλέον θερμίδες από πολυακόρεστα λιπαρά (ηλιέλαιο) ενώ οι υπόλοιποι από κορεσμένα λιπαρά (φοινικέλαιο).</span><br /><br /><span style="font-size: medium; font-family: 'times new roman', times;">Το διατροφικό πρόγραμμα όλων των συμμετεχόντων περιελάμβανε την ίδια ποσότητα ζάχαρης, υδατανθράκων, λιπαρών και πρωτεϊνών. Η μόνη διαφορά ήταν το είδος των λιπαρών.</span><br /><br /><span style="font-size: medium; font-family: 'times new roman', times;">Η αύξηση του σωματικού λίπους και η κατανομή του λίπους μετρήθηκε με τη βοήθεια μαγνητικής κατά το ξεκίνημα και την ολοκλήρωση της μελέτης. Μετρήθηκε επίσης η μυϊκή μάζα των συμμετεχόντων.</span><br /><br /><span style="font-size: medium; font-family: 'times new roman', times;">Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο αριθμός των επιπλέον κιλών ήταν παρόμοιος στις δύο ομάδες, όμως τα κορεσμένα λιπαρά οδήγησαν στη συσσώρευση λίπους στο συκώτι και την περιοχή της κοιλιάς. Συνολικά, η συσσώρευση λίπους ήταν αυξημένη στην ομάδα των κορεσμένων λιπαρών. Επίσης, η ομάδα των κορεσμένων λιπαρών αύξησε κατά τρεις φορές λιγότερο τη μυϊκή της μάζα.</span></p>
<p><span style="font-size: medium; font-family: 'times new roman', times;"><em>Την έρευνα αυτή σχολιάζει η κ. <strong>Κοντελέ Ιωάννα</strong> <br />                                           Διαιτολόγος-Διατροφολόγος </em></span></p>
<p><span style="font-size: medium; font-family: 'times new roman', times;">Η αξία των πολυακόρεστων και των μονοακόρεστων λιπαρών οξέων έναντι των κορεσμένων λιπαρών έχει αποδειχθεί σε πολλές έρευνες τις τελευταίες δεκαετίες. Ουσιαστικά, όλοι οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι δεν έχει τόση σημασία η συνολική ποσότητα των λιπαρών που τρώμε αλλά η ποιότητα αυτών, δηλαδή αν είναι κορεσμένα ή ακόρεστα. Εξάλλου, πολλές παραδοσιακές διατροφές που σχετίζονται με μειωμένη εμφάνιση χρόνιων ασθενειών (σακχαρώδη διαβήτη, καρδιαγγειακών, καρκίνου) περιέχουν μεγάλη ποσότητα ολικών λιπαρών, όπως η παραδοσιακή Μεσογειακή διατροφή που είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά από το ελαιόλαδο, και η παραδοσιακή διατροφή των Ιαπώνων που είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά από την μεγάλη κατανάλωση ψαριού.</span></p>
<p><span style="font-size: medium; font-family: 'times new roman', times;">Η κατανάλωση πολυακόρεστων λιπαρών έχει σχετιστεί σε διάφορες έρευνες με:</span></p>
<p><span style="font-size: medium; font-family: 'times new roman', times;">-          Μείωση των επιπέδων ολικής και «κακής» χοληστερόλης στο αίμα</span></p>
<p><span style="font-size: medium; font-family: 'times new roman', times;">-          Αύξηση των επιπέδων «καλής» χοληστερόλης</span></p>
<p><span style="font-size: medium; font-family: 'times new roman', times;">-          Μείωση των επιπέδων τριγλυκεριδίων στο αίμα</span></p>
<p><span style="font-size: medium; font-family: 'times new roman', times;">-          Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος</span></p>
<p><span style="font-size: medium; font-family: 'times new roman', times;">-          Μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαφόρων τύπων καρκίνου, όπως καρκίνου του στήθους, του προστάτη, του παχέος εντέρου και του δέρματος</span></p>
<p><span style="font-size: medium; font-family: 'times new roman', times;">-          Καλύτερη ανάπτυξη του εγκεφάλου σε έμβρυα, βρέφη και παιδιά</span></p>
<p><span style="font-size: medium; font-family: 'times new roman', times;">-          Πρόληψη νευρολογικών προβλημάτων</span></p>
<p><span style="font-size: medium; font-family: 'times new roman', times;">Η πρόσφατη έρευνα onmed του πανεπιστημίου της Ουψάλα κατέδειξε μια ακόμα θετική επίδραση των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων στον ανθρώπινο οργανισμό, την επίδραση στην κατανομή του λίπους του σώματος. Οι ερευνητές μελέτησαν 39 νεαρά άτομα με φυσιολογικό βάρος, τα οποία κατανάλωναν 750 επιπλέον θερμίδες κάθε μέρα για επτά εβδομάδες. Οι μισοί από τους συμμετέχοντες έπαιρναν τις επιπλέον θερμίδες από πολυακόρεστα λιπαρά ενώ οι υπόλοιποι από κορεσμένα λιπαρά. Η μόνη διαφορά στην διατροφική πρόσληψη ήταν το είδος των λιπαρών καθώς το διατροφικό πρόγραμμα όλων των συμμετεχόντων περιελάμβανε την ίδια ποσότητα ζάχαρης, υδατανθράκων, λιπαρών και πρωτεϊνών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο αριθμός των επιπλέον κιλών ήταν παρόμοιος στις δύο ομάδες, όμως τα κορεσμένα λιπαρά, σε αντίθεση με τα πολυακόρεστα, οδήγησαν στη συσσώρευση λίπους στο συκώτι και την περιοχή της κοιλιάς. Η συσσώρευση λίπους στην κοιλιά και στο συκώτι συνδέεται με πολλά προβλήματα υγείας, όπως αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων και σακχαρώδους διαβήτη.<strong></strong></span></p>
<p><span style="font-size: medium; font-family: 'times new roman', times;">Στην κατηγορία των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων περιλαμβάνονται τα γνωστά ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα.  Τα ω-3 λιπαρά οξέα βρίσκονται κυρίως στα λιπαρά ψάρια, όπως σολομός, σκουμπρί, τόνος αλλά και σε σπόρους και ξηρούς καρπούς, όπως ο λιναρόσπορος, τα καρύδια και τα φυστίκια. </span></p>
<span style="font-family: 'times new roman', times; font-size: medium;"><br /></span></div>

Σχετικά άρθρα