Πόνοι στον αστράγαλο: Τι μπορεί να συμβαίνει- πως θα ανακουφιστείς

21 Οκτωβρίου 2014
Βάσια, 28 ετών ρωτά
Ρωτά η αναγνώστρια μας Βάσια Π.

Με πονάει το πόδι μου γύρω από την περιοχή των αστραγάλων εδώ και μια βδομάδα.  Μερικές φορές δεν μπορώ να το πατήσω καλά γιατί με ενοχλεί επίσης δεν μπορώ να κάνω περιστροφή με το πόδι. Νιώθω σαν να έκατσα με όλο μου το βάρος πάνω στο πόδι μου Τι μπορεί να έχει συμβεί ; 

Απαντάει ο ορθοπεδικός - χειρουργός  Αντώνης Παρτσινέβελος

Η πιθανότερη αιτία είναι κάποιο διάστρεμμα ποδοκνημικής (να σας "γύρισε" το πόδι με ήπια κάκωση που δεν προξένησε έντονα ενοχλήματα εκείνη τη στιγμή). Συνοδεύεται και με πρήξιμο στην ποδοκνημική (αστράγαλος). Αν δεν υπάρχει ενδεχόμενο κάκωσης και συνεχίζεται ο πόνος και το πρήξιμο με δυσκαμψία ειδικά το πρωί, καλό θα ήταν να γίνει ακτινογραφία και κάποιες εργαστηριακές εξετάσεις. Αν πάλι συνοδεύεται με πρήξιμο στην γαστροκνημία (γάμπα), μπορεί να χρειάζεται να σας δει αγγειολόγος.
Διαβάστε το άρθρο του boro.gr: Χτύπησα στον αστράγαλο! Τι πρέπει να κάνω;

Οι κακώσεις  του αστραγάλου συχνά θεωρούνται ως αθλητικές κακώσεις . Δεν χρειάζεται κάποιος να είναι ένας αθλητής ή ακόμα και ένα για να ‘γυρίσει’ τον αστράγαλό του και να τον βλάψει. Ακόμη και κάτι απλό όπως το περπάτημα σε μια ανώμαλη επιφάνεια μπορεί να προκαλέσει ένα επώδυνο και σοβαρό διάστρεμμα. Τραυματισμοί στον αστράγαλο μπορεί να συμβούν σε οποιονδήποτε και σε οποιαδήποτε ηλικία . Ωστόσο, οι άνδρες μεταξύ 15 και 24 ετών έχουν υψηλότερα ποσοστά εμφάνισης διαστρεμμάτων σε σύγκριση με τις γυναίκες ηλικίας άνω των 30 ετών. Συνήθως, τα διαστρέμματα  συμβαίνουν κατά τη διάρκεια μιας αθλητικής δραστηριότητας . Οι πιο συχνές κακώσεις ποδοκνημικής είναι διαστρέμματα και κατάγματα , τα οποία αφορούν τους συνδέσμους και τα οστά του αστραγάλου.

Οι κακώσεις ποδοκνημικής  (διάστρεμμα ή στραμπούληγμα) καθορίζονται από το είδος του ιστού, των οστών , των συνδέσμων ή τενόντων  που έχουν υποστεί βλάβη .

Ένα κάταγμα περιγράφει ένα διάλειμμα σε ένα ή περισσότερα από τα οστά . Ένα διάστρεμμα είναι ο όρος που περιγράφει βλάβες στους συνδέσμους , όταν είναι τεντωμένα πέρα φυσιολογικό εύρος της κίνησης τους . Ένα διάστρεμμα συνδέσμων μπορεί να κυμαίνεται από πολλά μικροσκοπικά δάκρυα στις ίνες που αποτελούν το σύνδεσμο σε μια πλήρη δάκρυ ή ρήξη. Ένα στέλεχος αναφέρεται σε βλάβη στους μύες και τους τένοντες , ως αποτέλεσμα της τραβιέται ή να τεντώνεται υπερβολικά.

Τι προκαλεί τραυματισμούς στους αστραγάλους;

Οι περισσότεροι τραυματισμοί συμβαίνουν κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων. Η αφύσικη θέση του αστραγάλου στα ψηλοτάκουνα και στα ασταθή παπούτσια είναι επίσης ένας παράγοντας που μπορεί να συμβάλει στον τραυματισμό του αστραγάλου σας. Ένας τραυματισμός στον αστράγαλο μπορεί να συμβεί ως αποτέλεσμα:

 • Γλίστρημα ή πέσιμο
 • Αδέξια προσγείωση μετά από ένα άλμα
 • Περπάτημα ή τρέξιμο σε ανώμαλες επιφάνειες
 • Ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα
 • ‘Γυρίζοντας’ τον αστράγαλο

Τα συμπτώματα ενός διαστρέμματος και ενός κατάγματος είναι παρόμοια. Γι 'αυτό είναι σημαντικό όταν  έχουμε έναν τραυματισμό στον αστράγαλο να αξιολογηθεί από έναν γιατρό το συντομότερο δυνατόν . Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν :

 • Πόνος , συχνός και σοβαρός
 • Πρήξιμο
 • Μώλωπες
 • Αδυναμία να περπατήσετε

Αν το διάστρεμμα είναι ήπιο , το πρήξιμο και ο πόνος μπορεί να είναι μικρός αλλά με ένα σοβαρό διάστρεμμα , υπάρχει οίδημα και ο πόνος είναι συνήθως έντονος.

Τα συμπτώματα τενοντίτιδας περιλαμβάνουν :

 • Σποραδικός πόνος στην εξωτερική πλευρά του αστραγάλου
 • Αδυναμία ή αστάθεια στον αστράγαλο
 • Αύξηση στο ύψος της καμάρας του ποδιού

Τι θα πρέπει κάποιος να κάνει μετά από έναν τραυματισμό στον αστράγαλο ;

 • Ξεκούραση. Είναι σημαντικό να ξεκουράσετε τον αστράγαλό σας  για να αποτραπεί περαιτέρω ζημιά από τον τραυματισμό
 • Χρήση πάγου. Θα βοηθήσει ώστε να επιβραδύνει ή να μειώσει το πρήξιμο και θα απαλύνει τον πόνο. Μην αφήνετε ποτέ τον πάγο για περισσότερο από 15 λεπτά έως 20 λεπτά κάθε φορά.
 • Ελαστικός επίδεσμος. Θα βοηθήσει να κρατήσετε τον αστράγαλο ακίνητο
AdTech Ad

ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
Απόλ***** ****
15:30 Κυριακή 15/01/2017
Εδω και 3 μερες με ποναει ο αστραγαλος μου Οταν περπαταω δεν ποναω αλλα οταν το κουναω γυρω γυρω ποναει Ο πονος αρχησε σε μια προπονηση μπασκετ αλλα χωρις φαναιρη αιτια δηλαδη δεν το χτυπησα απλα ξαφνηκα αρχισα να ποναω Σημερα δεν ποναω σαν τις προηγουμενες μερες αλλα ανησυχω λιγο Επισης πιστευω οτι μπορει να φταινε τα παπουτσια του μπασκε Τι πιστευεται οτι προκαλει τον πονο και τι μου προτεινετε για τα παπουτσια
Δημη***** ****
11:59 Δευτέρα 5/12/2016
H μητέρα μου 82 ετών παρουσίασε ξαφνικά πόνο και πρήξιμο στον ένα αστράγαλο Δεν έχει κτυπήσει και ο πόνος παρουσιάστηκε ξαφνικά ενώ καθότανΟ πόνος χειροτερεύει πολύ όταν περπατά και ανακουφίζεται όταν είναι ξαπλωμένη Αρχικά πήγε σε παθολόγο που της είπε ότι οφείλεται στη ψιλή ουρία δείκτης 40 Ακολούθως την παρέπεμψε σε ορθοπεδικο Η ακτινογραφία δεν έδειξε σπάσιμο της συνέστησε ξεκούραση αντιφλεγμονώδη και επιθέματα πάγου Ο πόνος συνεχίζεται ίδιος για τρίτη βδομάδα Σε ποια ειδικότητα ιατρό να ξαναπάμε
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ