Το BBC για «το πιο τρελό ντέρμπι της Ευρωπης»

«Είναι κάτι περισσότερο από ποδόσφαιρο, είναι σαν θρησκεία», λέει ο Λουκ Στιλ ενώ ο Ματ Ντέρμπισαιρ δεν ξεχνά το γκολ που πέτυχε σε «ντέρμπι αιωνίων»
Το Βρετανικό δίκτυο BBC αναφέρει μεταξύ άλλων στο σχετικό ρεπορτάζ:
«Βόμβες μολότοφ, φωτοβολίδες, κροτίδες και μάχες. Και όλα αυτά μόνο στον αγωνιστικό χώρο. Καλώς ήρθατε στην Αθήνα στο ντέρμπι, όπου στις πρόσφατες συναντήσεις μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού είδαμε οπαδούς να ανάβουν φωτιές στις κερκίδες και προσπάθεια να κάψουν τον προπονητή.

Η τελευταία φορά που οι δύο μεγάλες δυνάμεις της Ελλάδα συναντήθηκαν, τον περασμένο Μάρτιο, ο προπονητής του Παναθηναϊκού, Γιάννης Αναστασίου έμεινε πεσμένος στον αγωνιστικό χώρο καθώς χτυπήθηκε από αντικείμενο που εκτοξεύθηκε από το πλήθος.
Η επόμενη αναμέτρηση λαμβάνει χώρα αυτή την Κυριακή και ίσως πάρει γεύση από αυτή και ο πρώην τερματοφύλακας της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και της Μπάρνσλεϊ, Λουκ Στιλ.

Ο 30χρονος, ο οποίος ξεκίνησε την καριέρα του στην γενέτειρά του στο Πέτερμπουργκ και υπέγραψε στον Παναθηναϊκό αυτό το καλοκαίρι, μετά από έξι χρόνια στη Μπάρνσλεϊ, είχε ήδη πάρει μια γεύση του τι να περιμένουμε.
«Το ντεμπούτο μου ήταν σε ένα ματς κυπέλλου, στην εκτός έδρας ισοπαλία με μια ομάδα που ονομάζεται Ολυμπιακός Βόλου, ένας σύλλογος πολύ μακριά από την Αθήνα», λέει ο Στιλ στο BBC Sport.

«Ήταν εχθρική η ατμόισφαιρα. Υπήρχαν πολλές φωτοβολίδες και έκανα πίσω όταν η πρώτη προσγειώθηκε κοντά μου, αλλά σύντομα συνήθισα. Είναι κάτι περισσότερο από ποδόσφαιρο για τους οπαδούς, είναι σχεδόν σαν μια θρησκεία. Αλλά είμαι έτοιμος για αυτό. Θέλω μόνο να παίξω όσο το δυνατόν περισσότερα παιχνίδια».
Οκτώ χιλιόμετρα χωρίζουν την βάση του Ολυμπιακού στην περιοχή του λιμανιού του Πειραιά και την έδρα του Παναθηναϊκού στο κέντρο της Αθήνας.

Ωστόσο, το μίσος μεταξύ των δύο είναι τόσο βαθύ ώστε να εκτείνεται ακόμα και στο μπάσκετ, στο βόλεϊ και στο πόλο.
Τον Μάρτιο του 2007, ένας οπαδός του Παναθηναϊκού έχασε τη ζωή τους κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης μεταξύ των οπαδών των δύο ομάδων πριν από αγώνα βόλεϊ γυναικών. Δέκα μήνες αργότερα, ένα οπαδός μαχαιρώθηκε θανάσιμα και ένας άλλος τραυματίστηκε μετά τη νίκη του Ολυμπιακού με 4-0.
Τον Μάιο του 2009, κλήθηκαν τα ΜΑΤ όταν οπαδοί του Ολυμπιακού πέταξαν μια φωτοβολίδα, πλαστικά μπουκάλια και άλλα αντικείμενα στον πάγκο του Παναθηναϊκού κατά τη διάρκεια ενός αγώνα μπάσκετ…

«Υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα σε γενικές γραμμές, με το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα», λέει ο Έλληνας δημοσιογράφος Πάνος Πολυζωίδης: «Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, ένας οπαδός σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα Γ’ κατηγορίας σκοτώθηκε και υπήρχαν μόνο 200 άνθρωποι στο ματς. Είναι αλήθεια ότι υπάρχει ξεκάθαρο μίσος, όταν ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός συναντιούνται και δεν έχει σημασία αν πρόκειται για ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ ή πόλο. Όσον αφορά το κοινωνικό υπόβαθρο μεταξύ των δύο συλλόγων, ο Παναθηναϊκός προέρχεται από μια ανώτερη ή μεσαία τάξη, όταν ιδρύθηκε πριν από 106 χρόνια πριν. Ο Ολυμπιακός δημιουργήθηκε ύστερα από 17 χρόνια σε ένα βιομηχανικό κέντρο και θεωρήθηκαν ως η ομάδα της εργατικής τάξης. Βέβαια πλέον είναι τόσο μεγάλοι σύλλογοι που προσελκύουν οπαδούς από όλα τα κοινωνικά στρώματα. Το πρόβλημα όμως συνεχίζει να υπάρχει».
Στο γήπεδο, ο Ολυμπιακός είναι η κυρίαρχη δύναμη, έχοντας κερδίσει 41 τίτλους πρωταθλήματος, τέσσερις συνεχόμενους τα τελευταία χρόνια. Ο Παναθηναϊκός δεν έχει κατακτήσει το πρωτάθλημα από το 2010, οπότε είχε στεφθεί πρωταθλητές της Ελλάδας για 20ή φορά….

Ενας πρώην παίκτης του Ολυμπιακού και της Μπλάκμπερν θυμάται ένα ματς στον οποίο οπαδοί προσπάθησαν να βάλουν φωτιά στον πάγκο της ομάδας του.
«Οι οπαδοί είναι φανατικοί», λέει ο Ματ Ντέρμπισαιρ, «Ο Αγγλος φονιάς» στις ελληνικές εφημερίδες διότι έχει σκοράρει σε ένα από αυτά τα ντέρμπι.
«Σε εβδομάδα ντέρμπι, όλοι σου λένε ότι πρέπει να νικήσετε σε αυτό τον αγώνα. Και αν δεν μπορέσεις να νικήσεις, τότε προς Θεού, μην χάσεις. Λένε «ακόμα και αν δεν πάρουμε τον τίτλο, αυτό το ματς πρέπει να το κερδίσετε».
Ο Ντέρμπισαιρ μιλά και για το γκολ που πέτυχε: «Δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτό το γκολ εναντίον του Παναθηναϊκού. Η μπάλα πέρασε στην περιχοή και κατευθύνθηκε προς το τέρμα. Ο τερματοφύλακας απέκρουσε και μετά σκόραρα. Εξακολουθώ να λαμβάνω μηνύματα από οπαδούς του Ολυμπιακού γι ‘αυτό»…

 Στο τέλος του ρεπορτάζ του BBC, o Λουκ Στιλ αναφέρεται στην ζώη του στην Αθήνα: «Ηρθα εδώ μόνο με μια τσάντα για συζητήσεις αλλά συμφωνήσαμε πολύ γρήγορα», λέει ο τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού, ο οποίος ζει σε ένα σπίτι με θέα το Αιγαίο Πέλαγος, στο προάστιο της Γλυφάδας, όπου υπάρχουν σπίτια πολλά από εκατομμυριούχων, υπουργών και προσωπικοτήτων στην Ελλάδα .
“Είναι μια όμορφη χώρα και είμαι περνώ καλά. Κάνω μαθήματα ελληνικών μία φορά την εβδομάδα. Είχα μια – δύο προτάσεις από ομάδες του Τσάμπιονς Λιγκ αλλά αισθάνθηκα καλά στον Παναθηναϊκό…». 

Σχετικά άρθρα