Έκανα σχέση και απομακρύνθηκα από φίλες μου: Τι κάνω λάθος;

Έχω σχέση εδώ και 5 χρόνια. Το πρόβλημα είναι ότι εγώ απομακρύνθηκα από τις φίλες μου και δεν κάνω καινούριες γιατί νομίζω ότι ο φίλος μου θα χάσει το ενδιαφέρον του για εμένα.

Πιστεύω πως θα με απατήσει αν και δεν μου έχει δώσει δικαίωμα για κάτι τέτοιο. Νομίζω είναι καθαρά δικό μου πρόβλημα αλλά όσες φορές και αν είπα ότι θα αλλάξω, δεν τα κατάφερα.

Οικονομικά είμαι ανεξάρτητη και έχω δικιά μου, μόνιμη δουλειά. Κάνω πράγματα για τον εαυτό μου και δεν καταλαβαίνω γιατί συμπεριφέρομαι έτσι. Είναι κόμπλεξ δικό μου; Νιώθω κατώτερη και ότι δεν είμαι ενδιαφέρουσα προσωπικότητα;

Στο ερώτημα απαντά ο ψυχολόγος – ομαδικός θεραπευτής Δημήτρης Κατσαρός

Αγαπητή αναγνώστρια,

Λέτε αιτιολογώντας το ότι δεν κάνετε νέες φιλίες, είναι δικό σας κόμπλεξ και στη συνέχεια αναφέρεστε ξανά στο ίδιο πράγμα. Αν νιώθετε πως είναι δικό σας θέμα και πως την έχετε πατήσει στο παρελθόν, δίνετε μια λύση στο θέμα σας ότι πρέπει να διαλέγετε πιο προσεκτικά φίλες στο μέλλον.

Μερικές φορές η προσοχή μπορεί να μας κάνει να πελαγώνουμε με το πόσοι παράγοντες πρέπει να ελεγχθούν και εν τέλει βαριόμαστε. Αναρωτιέμαι μήπως βαριέστε εξαιτίας αυτού, πράγμα που σημαίνει πως θυμώνετε με αυτή την κατάσταση μα δεν έχετε άλλη λύση.

Γιατί κατηγορείτε τον εαυτό σας;

Εξάλλου μια άλλη πρόταση που σκέφτομαι από τα λεγόμενά σας είναι πως η απόδοση ευθυνών στον εαυτό σας αποτελεί μια υπερβολή εκ μέρους σας. Δηλαδή ίσως θα ήταν πιο ρεαλιστικό να αποδώσετε ευθύνες και στους ανθρώπους εξαιτίας των οποίων την έχετε πατήσει.

Έτσι θα ελευθερώσετε τον νου και την καρδιά σας προς μια πιο απλοποιημένη διαλογή νέων φίλων που να έχει να κάνει με δικά σας αυθεντικά κριτήρια και όχι με κριτήρια που θα σας προστατεύσουν από το να την πατήσετε ξανά. Η φιλία είναι κάτι που χρειάζεται τον χρόνο της και μοιάζει να είστε αρκετά αυστηρή με τον εαυτό σας.

Δημήτρης Κατσαρός
ψυχολόγος – ομαδικός θεραπευτής

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Κάνε τα «θέλω» σου «μπορώ»: Είναι εύκολο ή δύσκολο;

Ξέρεις να αναγνωρίζεις τους εγωιστές ανθρώπους;

7 μυστικά για να ζεις καλά, παρά τις δυσκολίες

Κακοί άνθρωποι: Δείτε τα σημάδια ότι κάποιος είναι μοχθηρός

Ζήσε στο… τώρα! Πόσο εύκολο είναι να νικήσεις τις προσδοκίες των άλλων;

Τα 7 σπουδαία μαθήματα ζωής που θα σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο

Σχετικά άρθρα