Θες να μη γεράσεις γρήγορα; Πάρε βιταμίνη Ε !

<div class="k2IntroText">
<p><span style="font-size: small;">Η βιταμίνη Ε ή τοκοφερόλη(=γενώ και φέρω) ανήκει στις λιποδιαλυτές βιταμίνες και έχει έντονη αντιοξειδωτική δράση στα ανθρώπινα κύτταρα και στα τρόφιμα π.χ. κατά το τηγάνισμα ή την κατάψυξη. Προφυλάσσει από τις ελεύθερες ρίζες και είναι απαραίτητη για τη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων και μυϊκών κυττάρων. Συμβάλει στην αντοχή του σώματος και την αφομοίωση του οξυγόνου από τα κύτταρα.</span></p>
</div>
<div class="k2FullText">
<p><span style="font-size: small;">Χρησιμοποιείτε κυρίως από τον εγκέφαλο ,το νευρικό σύστημα και τους πνεύμονες δηλαδή όπου υπάρχει υψηλή συγκέντρωση σε πολύακόρεστα λιπαρά οξέα (PUFAs) ,εμποδίζοντας τις αντιδράσεις των χημικών ενώσεων, -που οξειδώνουν τα λιπαρά οξέα και σταματούν τη φυσιολογική λειτουργία των κυττάρων -επιταχύνοντας τη γήρανση των ιστών. Έτσι την αποκαλούν την πιο σημαντική αντιγηραντική βιταμίνη η οποία υπάρχει σε αφθονία στα τρόφιμα ,κυρίως σε λίπη, ελαία, σιτηρά, ξηρούς καρπούς ,όσπρια και θαλασσινά.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Μελέτες έχουν δείξει ότι άτομα με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Ε στο αίμα τους, είναι κατά 50% πιο επιρρεπή στην ανάπτυξη όλων των μορφών καρκίνου.</span></p>
<p><span style="font-size: small;"><strong>Επιπλέον η επάρκεια της :</strong></span></p>
<p><span style="font-size: small;"><strong>Βελτιώνει το ανοσοποιητικό τους σύστημα:</strong> Σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο Ταφτς των ΗΠΑ, η χορήγηση βιταμίνης Ε -υπό μορφή συμπληρωμάτων σε δόσεις των 400 ή 800 IU ημερησίως- σε άτομα ηλικίας άνω των εξήντα ετών βελτίωσε κατά πολύ το ανοσοποιητικό τους σύστημα.</span></p>
<p><span style="font-size: small;"><strong>Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στην ουροδόχο κύστη:</strong>Είναι αρκετές οι μελέτες οι οποίες επιβεβαιώνουν ότι μπορούμε να μειώσουμε στο 50% την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου της ουροδόχου κύστης .</span></p>
<p><span style="font-size: small;"><strong>Αλτσχάιμερ:</strong> Μελέτη έδειξε ότι όσοι παρουσίαζαν την υψηλότερη πρόσληψη της βιταμίνης εμφάνιζαν 67% μικρότερο κίνδυνο για Αλτσχάιμερ. Διαφορετική μελέτη έδειξε ότι όσοι εμφάνιζαν πρώιμα συμπτώματα της νόσου και έπαιρναν συμπληρώματα βιταμίνης Ε, δεν παρουσίασαν διαφορά με τους υπόλοιπους στο βαθμό εξέλιξης της ασθένειας.</span></p>
<p><span style="font-size: small;"><strong>Στεφανιαία Νόσος :</strong>Σε μελέτη που δόθηκαν συμπληρώματα με δόση 400-800Ι.U. βιταμίνης Ε βρέθηκε ότι μπορούν να μειωθούν τα μη θανατηφόρα καρδιακά επεισόδια αποτρέποντας την οξείδωση των λιπιδίων, μεταβάλλοντας έτσι το μέγεθος της στεφανιαίας αθηρωματικής πλάκας .</span></p>
<p><span style="font-size: small;"><strong>Νόσος του Πάρκινσον :</strong>Μελέτες προτείνουν ότι η λήψη υψηλών δόσεων βιταμίνης Ε μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου του Πάρκινσον και να μειώσουν τη σοβαρότητα άλλων νευρολογικών διαταραχών.</span></p>
<p><span style="font-size: small;"><strong>Οφέλη επαρκούς πρόσληψης (μέσω της τροφής, όπου δεν υπάρχει δυσαπορρόφηση).</strong></span></p>
<ul>
<li><span style="font-size: small;">Έντονη αντικαρκινική δράση</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Πρόληψη της νόσου του Πάρκινσον</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Βελτίωση κατά την στεφανιαία νόσο</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Καλύτερη κυκλοφορία του αίματος π.χ. κιρσοί</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Μετεγχειρητική επούλωση πληγών</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Ινοκυστική νόσος του μαστού</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Προεμμηνορροϊκό σύνδρομο</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Συσσώρευση αιμοπεταλίων (π.χ. γυναίκες με ευαισθησία στα αντισυλληπτικά)</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Καπνιστές. Λόγω βλαβών που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες στους πνεύμονες.</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Έντονη αντιπηκτική δράση .Προσοχή σε όσους παίρνουν αντιπηκτικά χάπια και ασπιρίνη καθημερινά.</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Προστατεύει τις ίνες κολλαγόνου από την καταστροφική δράση των ελευθέρων ριζών που οδηγούν στις ρυτίδες</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Ενυδατώνει το δέρμα και ενισχύει την αντοχή των μαλλιών και των νυχιών.</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Βοηθά στην παραγωγή σεξουαλικών ορμονών</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Προστατεύει από την ζημιά που προκαλεί η UV ακτινοβολία, περιορίζοντας τη δυνατότητα για ηλιακά εγκαύματα.</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Αναζωογονεί και δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα.</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Ρυθμίζει τη βιοσύνθεση του DNA</span></li>
</ul>
<p><span style="font-size: small;"><strong>Η ανεπάρκεια σε βιταμίνη Ε στον άνθρωπο είναι σπάνια και συμβαίνει σε:</strong></span></p>
<ul>
<li><span style="font-size: small;">Άτομα που έχουν πρόβλημα με την απορρόφηση των λιπών πχ άτομα με παγκρεατίτιδα, στεατόρροια (αποβολή λίπους από τα κόπρανα )</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Εκτεταμένη εντεροκτοµή</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Άτομα σε κατάσταση ασιτίας</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Πρόωρα μωρά —</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Παιδιά µε kwashiorkor</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Χρόνια ανεπάρκεια της εξωκρινούς μοίρας του παγκρέατος</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Χρόνια ηπατοχολική νόσο</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Η απαίτηση σε βιταμίνη Ε αυξάνεται όταν αυξάνει η λήψη πολυακόρεστων λιπαρών οξέων</span></li>
</ul>
<div>
<p><span style="font-size: small;"><strong>Υπερκατανάλωση βιταμίνης Ε</strong></span></p>
</div>
<p><span style="font-size: small;">Η βιταμίνη Ε είναι η λιγότερο τοξική από όλες τις βιταμίνες. Η υπερκατανάλωση δεν προκαλεί τόσο έντονα συμπτώματα ή το θάνατο. Ωστόσο η λήψη συμπληρωμάτων σε άτομα χωρίς δυσαπορρρόφηση και ενώ η διατροφή είναι πλήρης, σχετίστηκε με αρνητικά αποτελέσματα. Σε έρευνα που ξεκίνησε πριν μία δεκαετία στην Ουάσιγκτον και ονομάστηκε SELECT (Selenium and Vitamin E Cancer Prevention Trial) που στόχευε να διερευνήσει τυχόν προστατευτική δράση της βιταμίνης Ε έναντι του καρκίνου του προστάτη, διαπιστώθηκε ότι η συμπληρωματική χορήγηση της σε ποσότητες που ξεπερνούσαν, κατά πολύ ,την συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη αυξήσανε τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Η ομάδα του Πανεπιστημίου Keio στο Τόκιο διεξήγαγε μια μελέτη σε ποντίκια, για να διαπιστώσει τι συνέβαινε στην οστική μάζα, όταν είχαν ανεπάρκεια βιταμίνης Ε, και τι, όταν τους δίνονταν συμπληρώματα. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Nature Medicine». Το αποτέλεσμα ήταν να βρεθεί ότι όσο αυξανόταν η χορήγηση τόσο μειωνόταν η οστική πυκνότητα.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Τα ευρήματά αυτά δεν σχετίζονται με τη λήψη της βιταμίνης Ε μέσω της διατροφής και σε άτομα με δυσαπορρόφηση που χρειάζονται συμπληρώματα.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Επιπλέον είναι πιθανό, σε περίπτωση υπερκατανάλωσης, να μειωθεί η ικανότητα του οργανισμού να απορροφήσει άλλες λιποδιαλυτές βιταμίνες .</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Προσοχή πρέπει να δοθεί σε άτομα που πάσχουν από διαβήτη ή υποθυρεοειδισμό καθώς πρέπει να αποφεύγουν τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης Ε.</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Με σωστή διατροφή εφόσον δεν συντρέχουν προβλήματα δυσαπορρόφησης η αναγκαία ποσότητα βιταμίνης Ε καλύπτεται καθημερινά από την διατροφή , σε άλλη περίπτωση υπάρχουν υψηλά όρια ασφαλείας στα 800mg .Σε υπερδοσολογία αρχίζουν να παρατηρούνται συμπτώματα κόπωσης, ναυτίας, ήπια γαστρεντερικά προβλήματα, ταχυπαλμίες και παροδική αύξηση της πίεσης του αίματος αλλά είναι αναστρέψιμα. Γι αυτό καλό θα είναι να συμβουλευτείτε το γιατρό η τον διατροφολόγο σας.</span></p>
<div><span style="font-size: small;">Οι ημερήσιες ανάγκες για τον άνθρωπο είναι μέσο όρο στα 15 mg.</span></div>
<div><span style="font-size: small;"><br /></span></div>
<div><strong><span style="font-size: small;">Λιούλια Γεωργία Διαιτολόγος Διατροφολόγος</span></strong></div>
<div><span style="font-size: small;"><br /></span></div>
<div><span style="font-size: small;">Πηγή: Επιστημονική Ομάδα του Διατροφολόγου Ευάγγελου Ζουμπανέα (<a href="http://www.diatrofi.gr">www.diatrofi.gr</a>)</span></div>
</div>

Σχετικά άρθρα