Ξεπουλιέται η Ελλάδα - Ξένοι επενδυτές σπεύδουν στη χώρα για να αγοράσουν μοναδικά εξοχικά

24 Οκτωβρίου 2014

«Ευκαιρίες με θέα τη θάλασσα», είναι ο τίτλος εκτενούς άρθρου στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt που αναφέρεται στην αύξηση των ξένων επενδύσεων σε εξοχικές κατοικίες στην Ελλάδα. Το δημοσίευμα αναφέρεται καταρχήν στην περίπτωση ενός γερμανού συνταξιούχου, ο οποίος πριν από δυο μήνες ένα μικρό εξοχικό στο Σούνιο. Όπως επισημαίνεται: «(Ο Πέτερ Πόστελ) κατάφερε να εκπληρώσει το όνειρο αγοράς μιας κατοικίας για τα γεράματα χάρη στην κρίση η οποία οδήγησε σε κατακόρυφη πτώση τις τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα από το 2010. Ο Πόστελ πλήρωσε μόλις 98.000 ευρώ για μια κατοικία 85 τ.μ. Ο έλληνας προκάτοχος χρειαζόταν επειγόντως χρήματα».

«Η Ελλάδα», συνεχίζει το δημοσίευμα», βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο. Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Αύγουστο ήρθαν στη χώρα 15,3 εκατομμύρια επισκέπτες, μια αύξηση κατά 22,1 % σε σχέση με την περασμένη χρονιά. Και σε όλο και περισσότερους φαίνεται να αρέσει τόσο πολύ η Ελλάδα, που αποφασίζουν να ψάξουν για ένα εξοχικό. Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδας, οι ξένοι αγοραστές έφεραν στη χώρα τους πρώτους έξι μήνες σχεδόν τα διπλάσια χρήματα σε σύγκριση με το 2013».

Ποιο μπορεί να ήταν το όνειρο του Γερμανού Πέτερ Πόστελ; Να πάρει τη σύνταξή του (κάτι που έκανε) και να αγοράσει ένα μικρό εξοχικό στο Σούνιο (κι αυτό το έκανε)! Αλλά δεν είναι ο μόνος...

Ολοένα και περισσότεροι ξένοι επενδυτές (από απλούς ανθρώπους, έως γραφεία real estate) προσανατολίζονται στην αγορά ελληνικής γης, καθώς πλέον οι συνθήκες έχουν αλλάξει δραστικά και η πτώση των τιμών ευνοεί τέτοιου είδους «ανοίγματα».

Σε αυτή τη νέα τάση αγορών με προορισμό την Ελλάδα αναφέρεται η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, με κεντρικό άρθρο που έχει τον εύγλωττο τίτλο: «Ευκαιρίες με θέα θάλασσα».

Όπως αναμεταδίδει η Deutsche Welle, το παράδειγμα του συνταξιούχου Πέτερ Πόστελ είναι ενδεικτικό και δεν είναι το μοναδικό. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος αγόρασε το εξοχικό των ονείρων του στο Σούνιο πληρώνοντας ένα χαμηλό τίμημα (μόλις 98.000 ευρώ για κατοικία 85 τ.μ.), καθώς ο Έλληνας ιδιοκτήτης του χρειαζόταν επειγόντως χρήματα, όπως σημειώνεται στο άρθρο.

«Η Ελλάδα», συνεχίζει το δημοσίευμα, «βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο. Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Αύγουστο ήρθαν στη χώρα 15,3 εκατομμύρια επισκέπτες, μια αύξηση 22,1 % σε σχέση με την περασμένη χρονιά.

Και σε όλο και περισσότερους φαίνεται να αρέσει τόσο πολύ η Ελλάδα, που αποφασίζουν να ψάξουν για ένα εξοχικό. Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδας, οι ξένοι αγοραστές έφεραν στη χώρα τους πρώτους έξι μήνες σχεδόν τα διπλάσια χρήματα σε σύγκριση με το 2013».

Όπως επισημαίνει η Handelsblatt, όποιος επενδύει σήμερα μπορεί να αγοράσει ένα εξοχικό σε σχετικά χαμηλή τιμή. Τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με εκπροσώπους του κλάδου, οι τιμές αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά.


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ