Δημοσκόπηση: 8,5 μονάδες μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ-Ποιος είναι τρίτος;

25 Οκτωβρίου 2014

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προβάδισμα 8,5 ποσοστιαίων μονάδων από τη Νέα Δημοκρατία, όπως δείχνει νέα δημοσκόπηση της Public Issue.

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα της Public Issue που έγινε για την «Εφημερίδα των Συντακτών», στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 35,5%, από το 36% του Σεπτεμβρίου, ενώ η Νέα Δημοκρατία κέρδισε δύο μονάδες και είναι στο 27%.

Τρίτο κόμμα είναι το Ποτάμι με 10,5% (9,5%) και ακολουθούν το ΚΚΕ με 6,5% (6,5%), το ΠΑΣΟΚ με 6% (5,5%), η Χρυσή Αυγή με 6% (7,5%), οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3% (4%) και η ΔΗΜΑΡ με 1% (1%). Τα «Λοιπά» κόμματα αθροίζονται στο 4,5% (5%).

Με βάση τα ποσοστά αυτά, η κατανομή των εδρών στο Κοινοβούλιο γίνεται ως εξής: ΣΥΡΙΖΑ 144, Ν.Δ. 71, Ποτάμι 28, ΚΚΕ 17, Χρυσή Αυγή 16, ΠΑΣΟΚ 16 και Ανεξάρτητοι Έλληνες 8.


Ο ΣΥΡΙΖΑ διευρύνει τη διαφορά του από τη ΝΔ, αφού βρίσκεται στο 66% (από 64% τον Σεπτέμβριο), έναντι 22% της Ν.Δ. (24%). Η αυξητική τάση για τον ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκινήσει λίγο πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου, περίοδος από την οποία καταγράφεται αντίστοιχη πτωτική τάση της ΝΔ.Στο ερώτημα για το ποιον θεωρούν οι ψηφοφόροι καταλληλότερο για Πρωθυπουργό, το 41% συγκεντρώνει ο Αντώνης Σαμαράς και το 30% συγκεντρώνει ο Αλέξης Τσίπρας.

 

πηγη www.enikos.gr

 

Διαβάστε επίσης Παπανδρέου ενεντίον όλων 

«Παρών» στις πολιτικές εξελίξεις δηλώνει ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο πρώην πρωθυπουργός από το Ηράκλειο της Κρήτης με μια ομιλία-ποταμό γεμάτη αιχμές και έντονη κριτική –χωρίς να τους κατονομάσει- προς τους Αντ.Σαμαρά, Ευ.Βενιζέλο, Αλέξη Τσίπρα και Κώστα Καραμανλή απηύθυνε προσκλητήριο επανένωσης του πολιτικού χώρου του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας στο πλαίσιο της περιοδείας της Έκθεσης του ιδρύματος Ανδρέα Παπανδρέου «Από τον Ανένδοτο στην Αλλαγή». 

Ο Γιώργος Παπανδρέου εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος ότι η χώρα θα βγει από την κρίση, χωρίς όμως να προσδιορίσει χρονικά το πότε. «Όταν κάποια στιγμή διαβούμε τον κάβο, αυτό θα οφείλεται στις θυσίες των Ελλήνων και σε αυτό το Κίνημα. Στο Κίνημα που δεν το έβαλε στα πόδια, όταν οι άλλοι πηδούσαν από το καράβι. Στο Κίνημα που δεν οχυρώθηκε πίσω από την άρνηση των άλλων για να κάνει το καθήκον του απέναντι στην Πατρίδα».

Άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, αλλά και στην παρούσα συγκυβέρνηση, ενώ υπερασπίστηκε την πολιτική της δικής του κυβέρνησης, κατηγορώντας –εμμέσως- τον σημερινό πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι σκόπιμα δεν αναφέρεται στα επιτεύγματα της λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ακόμα κι αν μερικοί στο Κίνημά μας δυσκολεύονται να το αναγνωρίσουν. Ή ντρέπονται να το υπερασπιστούν. Και αφήνουν αυτούς που μας λοιδωρούσαν να καρπώνονται τον δικό μας αγώνα».

Επέκρινε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, που έκανε λόγο για επιστροφή της Ελλάδας στην «ομαλότητα» μετά από την «περιπέτεια του Μνημονίου» υποστηρίζοντας ότι οι εξαγγελίες του Αντώνη Σαμαρά είναι ουσιαστικά οπισθοδρόμηση στην προ του 2009 εποχή. 

«Δεν υπάρχει καμία τέτοια «κανονικότητα» στην οποία πρέπει να επιστρέψουμε. Καμία επιστροφή στα τερατώδη ελλείμματα, τα αισχρά μαγειρέματα, το ρουσφετολογικά προνόμια για τους ισχυρούς και ημέτερους, που είχαν γονατίσει το δημόσιο και μέχρι σήμερα γονατίζουν τον φορολογούμενο» προειδοποίησε ο Γιώργος Παπανδρέου, που άφησε σαφείς αιχμές στο πρόσωπο του Κώστα Καραμανλή και της κυβέρνησης της ΝΔ πριν το 2009.

«Καμία επιστροφή σε όσα δημιούργησαν τη φούσκα του 2009 - αυτό το έγκλημα σε βάρος της Ελλάδας και των παιδιών της, που εμπόδισε να ανθίσει μια παραγωγική Ελλάδα και έφερε τη μάστιγα της ανεργίας» ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός.

Ο Γιώργος Παπανδρέου επιχείρησε να εξιδανικεύσει τα επιτεύγματα της δικής του πολιτικής υποστηρίζοντας ότι ο ίδιος και η διακυβέρνησή του μέσα στις χειρότερες δυνατές συνθήκες, μέσα σε μόλις δύο χρόνια προχώρησαν σε πραγματικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος που δεν επιβλήθηκαν από την τρόικα. Ανέφερε δε επιγραμματικά τη Διαύγεια, τον Καλλικράτη, τις αντικειμενικές προαγωγές στο δημόσιο, τις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, τη μείωση όγκου του δημοσίου, το νέο πειθαρχικό δίκαιο και το νόμο-σταθμό για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

Επανέλαβε τις προσωπικές του εκκλήσεις για διακομματικό διάλογο για σταθερό φορολογικό σύστημα, υποστηρίζοντας ότι «αν τότε το είχαν αποδεχτεί, δεν θα φτάναμε σε λύσεις τύπου ΕΝΦΙΑ».

Παράλληλα, άφησε σαφείς αιχμές για τη σημερινή συγκυβέρνηση και το κόμμα της ΝΔ υποστηρίζοντας ότι «κυβερνητική συνεργασία σημαίνει, ακόμα πιο συλλογικές αποφάσεις, δεν μπορεί να σημαίνει κατάργηση κάθε έννοιας κυβερνητικής συλλογικότητας».

Κυβερνητική συνεργασία σημαίνει να έρχονται νόμοι στην Βουλή με διαφάνεια και διαβούλευση, όχι ως τροπολογίες για την πώληση του αιγιαλού, τα χατίρια ενός τραπεζίτη ή κάποιου μιντιάρχη, μέχρι τις συνεχείς προσπάθειες αποδόμησης της διαύγειας. Κυβερνητική συνεργασία σημαίνει δημοκρατικές αξίες και διαδικασίες, δεν μπορεί να σημαίνει υπόγειες διαδρομές με Χρυσαυγίτες». 

Διεθνές συνέδριο για το χρέος

Ο Γιώργος Παπανδρέου απηύθυνε διακομματικό προσκλητήριο διαλόγου για το χρέος και τη διενέργεια διεθνούς συνεδρίου, για τη κατάθεση προτάσεων και τη χάραξη εθνικής στρατηγικής. Παράλληλα άσκησε κριτική τόσο στη συγκυβέρνηση, όσο και στην αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορώντας τα κόμματα εξουσίας ότι δεν μπορούν να τινάξουν στον αέρα την προσπάθεια των τελευταίων πέντε ετών «επειδή τα κόμματα ξεκίνησαν και πάλι δήθεν αντιμνημονιακά καλλιστεία» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Εσωκομματικό προσκλητήριο

Σε πολλά σημεία της ομιλίας του ο Γιώργος Παπανδρέου επιχείρησε να ρίξει γέφυρες προσέγγισης με τη βάση του ΠΑΣΟΚ, χωρίς να ξεκαθαρίζει αν σκοπεύει να δημιουργήσει νέο πολιτικό σχήμα, η εμμένει σε κομματική ρεβάνς. 

Ωστόσο, δεν ανέφερε ούτε μια φορά το όνομα του ΠΑΣΟΚ, αρκούμενος απλώς να επικαλείται τις αξίες και τους αγώνες του «Κινήματος», μιλώντας για χώρο της προόδου, της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού τονίζοντας : «είναι εκείνος ο χώρος που μπορεί να ηγηθεί στο σχηματισμό ευρύτερων συναινέσεων που έχει ανάγκη η χώρα για να αλλάξει, να πάει μπροστά. Δεν μιλάω για κανέναν τρίτο πόλο. Μιλάω για τον πόλο που πρέπει και μπορεί να είναι πρώτος, κυρίαρχος ιδεολογικά και πολιτικά στην Ελληνική κοινωνία, στη χώρα. Μπορούμε να το κάνουμε. Και για να το κάνουμε, πρέπει να αναδείξουμε τις αρχές και τις αξίες μας. Να ξαναγίνουμε Κίνημα». 

www.real.gr


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ