Ένα Clasico μια ιστορία (videos)

Η κόντρα ανάμεσα σε Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα είναι μία από τις παλαιότερες στη Λα Λίγκα. Μία μακρά ιστορία ανταγωνισμού ανάμεσα σε δύο πολύ μεγάλους αντιπάλους. 

Από τον ημιτελικό του Κυπέλλου το 1902, όταν βρέθηκαν για πρώτη φορά στην ιστορία αντιμέτωπες Ρεάλ και Μπαρτσελόνα, οι δυο μεγάλες δυνάμεις του ισπανικού ποδοσφαίρου μετράνε συνολικά 260 επίσημες συναντήσεις σε όλες τις διοργανώσεις, εγχώριες και ευρωπαϊκές. Η έννοια του «clásico», αν και κανονικά αναφέρεται μόνο στα παιχνίδια του πρωταθλήματος, περικλείει πλέον κάθε αναμέτρηση των δυο συλλόγων. 

Την 9η αγωνιστική τα φώτα θα στραφούν και πάλι στο Μπερναμπέου το οποίο θα φιλοξενήσει το 85ο παιχνίδι για το πρωτάθλημα. 

Στα τελευταία 25 στο γήπεδό της η Ρεάλ έχει 11 νίκες, η Μπαρτσελόνα 8 ενώ έξι ματς έχουν λήξει ισόπαλα. Πρωτιά παρατηρείται και στα γκολ με τους μερένχες να έχουν πετύχει 47 έναντι 38 των αιώνιων αντιπάλων, που πάντως έχουν να περηφανεύονται για τους περισσότερους βαθμούς αλλά και για τη νίκη του 2009 με 6-2. 

Όλα αυτά τα χρόνια υπάρχουν ποδοσφαιριστές που έχουν γράψει το όνομά του με χρυσά γράμματα στα Κλάσικο.

Ένας από τους παίκτες που όχι μόνο σφράγισε με την παρουσία του την εκπληκτική απόδοση της Ρεάλ στη δεκαετία του ’50 με τα 5 Πρωταθλητριών, αλλά και έγινε η αιτία να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο η κόντρα ανάμεσα στους δυο μεγάλους του ισπανικού ποδοσφαίρου είναι ο Αλφρέδο ντι Στέφανο. Η μεταγραφή από την Millonarios στην Μπαρτσελόνα που δεν έγινε ποτέ, η κατάληξή του στη Μαδρίτη με τις δολοπλοκίες του Μπερναμπέου και την στήριξη του Φράνκο και η άρνηση των «μπλαουγκράνα» να τον μοιραστούν με τη «βασίλισσα» εκ περιτροπής, είναι μερικά από τα σημαντικότερα κεφάλαια στο βιβλίο της μεγάλης αντιπαλότητας των δύο συλλόγων. 

Ανάλογες στιγμές ζήσαμε και πιο πρόσφατα όταν Φίγκο, Λουίς Ενρίκε και Σαμουέλ Ετό άλλαξαν στρατόπεδα. 

Πρώτος σκόρερ στα παιχνίδια που έλαβαν χώρα στην περιοχή Τσαμαρτίν είναι ο Ραούλ με 9 γκολ σε 16 ματς, όσα και η ξανθιά σαϊτα, ο Ντι Στέφανο που τα έχει πετύχει όμως σε 11 ματς. Από τους σημερινούς πρωταγωνιστές ο Μπενζεμά έχει 3 σε 7 εμφανίσεις. 

Στο αντίπαλο στρατόπεδο ο Μέσι με τα τρία γκολ που πέτυχε τον Μάρτιο έφτασε τα 8 σε 9 ματς στο Μπερναμπέου, ωστόσο φιγουράρει πρώτος σε συνολικά τέρματα με 21. 

Όλα αυτά τα χρόνια έχουμε παρακολουθήσει τα μεγαλύτερα αστέρια να παρελαύνουν στο μεγαλοπρεπές ισπανικό στάδιο και να διακρίνονται. Όπως είναι ο Ανρί, ο Ροναλντίνιο και ο Ριβάλντο από καταλανικής πλευράς και όπως είναι ο Σούκερ, ο Ρονάλντο, ο Ιγκουαϊν. 

Τα πνεύματα έχουν οξυνθεί από το 2011 ξανά όταν είδαμε μέσα σε 18 ημέρες 4 κλάσικο. Αντιαθλητικές συμπεριφορές και πόλεμος δηλώσεων έφεραν τα πράγματα σε οριακές καταστάσεις. Η ποιότητα των ποδοσφαιριστών πάντως είναι εκείνη που ξεχειλίζει και κάνει τα Ρεάλ – Μπαρτσελόνα ακόμα πιο ιδιαίτερα.

23/3/2014      ΡΕΑΛ – ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ 3-4

 

11/12/2011 ΡΕΑΛ – ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ  1-3

 

2/5/2009   ΡΕΑΛ – ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ 2-6

 

7/5/2008  ΡΕΑΛ – ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ 4-1

10/4/2005   ΡΕΑΛ – ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ  4-2

7/1/1995 ΡΕΑΛ – ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ  5-0 


 

Σχετικά άρθρα