Δοκίμασε μια από αυτές τις συνταγές και θα λατρέψεις το μπρόκολο!

Το μπρόκολο είναι από τα λαχανικά που είναι ευεργετικά για τον ανθρώπινο οργανισμό μα δεν καταναλώνεται ιδιαίτερα εύκολα, και από μικρούς και από μεγάλους.

Για αυτό, εμείς βρήκαμε μερικές νόστιμες συνταγές ώστε να το εντάξεις στη διατροφή σου άμεσα!

Μακαρόνια καρμπονάρα με μπρόκολο

  • 1 πακέτο μακαρόνια
  • 3 κρέμες γάλακτος
  • 5 φέτες μπέικον
  • 3 λουκάνικα γαλοπούλας
  • τυρί γκούντα τριμμένο
  • 1/2 κουτί τυρί κρέμα με σκόρδο
  • αλάτι, πιπέρι

Βράζω τα μακαρόνια μου σύμφωνα με τις οδηγίες και τα στραγγίζω. Σε κατσαρόλα τσιγαρίζω το μπέικον και τα λουκάνικα να πάρουν λίγο χρώμα. Ρίχνω τις κρέμες γάλακτος, το τυρί κρέμα, αλάτι, πιπέρι και αφήνω λίγο να πήξει. Κατεβάζω από την φωτιά και ρίχνω το τυρί τριμμένο και το μπρόκολο και σερβίρω!

Κριτσίνια μπρόκολου

  • 250 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 50 ml νερό
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. ηλιόσπορο
  • 1 κ.σ. εστραγκόν ξερό
  • 1 κ.σ. σπασμένος λιναρόσπορος
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 6 φουντίτσες μπρόκολου
  • 2 κ.σ. σουσάμι λευκό

Περνάμε το μπρόκολο στο μούλτι και το ανακατεύουμε μαζί με τα υπόλοιπα υλικά. Παίρνουμε ένα μέρος της ζύμης και το ανοίγουμε με μικρό πλάστη πάνω σε λαδόκολλα, αν νιώθουμε ότι κολλάει η ζύμη. Χαράζουμε σε μπαστουνάκια με την ροδέλα για πίτσα. Απλώνουμε σε λαδόκολλα και ψήνουμε για 20 λεπτά περίπου στους 180° C.

Σνίτσελ κοτόπουλο με πουρέ πατάτας και μπρόκολο για σαλάτα

  • 6 σνίτσελ κοτόπουλο ή χοιρινό
  • 6 – 7 πατάτες
  • φρυγανιά τριμμένη
  • αυγό
  • αλεύρι
  • 1 – 2 ποτήρια γάλα
  • 1 κ.σ βούτυρο
  • 1/2 κούπα τριμμένο κεφαλοτύρι η παρμεζάνα
  • αλάτι, πιπέρι άσπρο
  • πάπρικα γλυκιά
  • 1 μπρόκολο βρασμένο
  • λάδι για το τηγάνισμα

Βράζω τις πατάτες. Μόλις βράσουν οι πατάτες, πλένω τα σνίτσελ, τα στεγνώνω, τα χτυπάω, τα αλατίζω και τα αφήνω στην άκρη. Καθαρίζω τις πατάτες και τις κάνω πουρέ. Ρίχνω το αλάτι, το γάλα χλιαρό σιγά σιγά και την παρμεζάνα. Μόλις έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, το αφήνουμε στην άκρη σκεπασμένο να μείνει ζεστό.

Ετοιμάζω τρία πιάτα. Και βάζω στο ένα το αυγό χτυπημένο με λίγο γάλα στο δεύτερο το αλεύρι και στο τρίτο φρυγανιά. Στο πιάτο με τη φρυγανιά ρίχνω την πάπρικα και ετοιμάζω ένα τηγάνι με λάδι. Περνάω το σνίτσελ πρώτα από το αλεύρι, μετά από το αυγό και στο τέλος στη φρυγανιά και τηγανίζω. Σερβίρω με τον πουρέ και το μπρόκολο.

Αντιοξειδωτική σαλάτα με μπρόκολο

  • 100 γρ. λαχανάκια Βρυξελλών
  • 300 γρ. μπρόκολο
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1 πρέζα μπούκοβο
  • 1/2 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι (για το dressing)
  • 10 γρ. τζίντζερ (για το dressing)
  • χυμό λεμονιού, από 1 λεμόνι (για το dressing)
  • 60 γρ. μουστάρδα, wholegrain (για το dressing)
  • 1 κ.σ. μέλι (για το dressing)
  • 50 γρ. ελαιόλαδο (για το dressing)
  • αλάτι, πιπέρι (για το dressing)
  • 130 γρ. πράσινη σαλάτα (για τη σύνθεση)
  • 1 πιπεριά κίτρινη
  • 1 πιπεριά κόκκινη
  • 1 πιπεριά πράσινη
  • 20 γρ. ηλιόσπορο
  • 20 γρ. αμύγδαλα φιλέ
  • 50 γρ. ρόδι
  • 1 μανταρίνι

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 230° C στον αέρα και βάζουμε δύο ταψιά για να κάψουν καλά. Κόβουμε τα λαχανάκια σε λεπτές φέτες. Κόβουμε το μπρόκολο σε μικρά μπουκετάκια. Ξεφλουδίζουμε το κοτσάνι του και το κόβουμε σε μικρά κυβάκια. Βάζουμε όλα τα λαχανικά σε μπολ και προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, μπούκοβο, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.

Βγάζουμε τα ταψιά από τον φούρνο και μοιράζουμε τα λαχανικά στα δύο ταψιά. Ψήνουμε για 15 – 20 λεπτά. Σε ένα μπολ βάζουμε το ξύσμα και τον χυμό από το λεμόνι, το τζίντζερ τριμμένο, τη μουστάρδα, το μέλι, και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε πολύ αργά το ελαιόλαδο ανακατεύοντας συνέχεια με ένα σύρμα χειρός, όπως αναφέρεται στη συνταγή του Άκη Πετρετζίκη. Βάζουμε αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.

Κόβουμε τις πιπεριές σε λεπτές λωρίδες και τις προσθέτουμε στο dressing. Βάζουμε το μπρόκολο, τα λαχανάκια και ανακατεύουμε. Βάζουμε την πράσινη σαλάτα στο μπολ σερβιρίσματος και βάζουμε από πάνω τα λαχανικά με το dressing. Προσθέτουμε τον ηλιόσπορο, το αμύγδαλο φιλέ, το ρόδι, το μανταρίνι, 1 κ.σ. ελαιόλαδο και σερβίρουμε.

Τάρτα με μπρόκολο

  • 1 φύλλο κουρού
  • 750 γρ. μπρόκολο
  • 150 γρ. ζαμπόν, κομμάτι
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 250 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
  • 250 γρ. τυρί κρέμα
  • 200 γρ. γραβιέρα
  • 100 γρ. παρμεζάνα
  • 3 αβγά, μέτρια
  • 1 κρόκο
  • 2 πρέζες μοσχοκάρυδο
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1 κ.σ. δυόσμο, φρέσκο
  • 1 κ.σ. θυμάρι, φρέσκο
  • 1 κ.σ. θυμάρι (για το σερβίρισμα)
  • 1 κ.σ. δυόσμο (για το σερβίρισμα)
  • ελαιόλαδο, λίγο (για το σερβίρισμα)

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160° C στον αέρα. Αλευροβουτυρώνουμε μία ταρτιέρα 28 εκ. στρογγυλή, απλώνουμε το φύλλο και το πιέζουμε καλά με τα χέρια μας για να κολλήσει καλά και στον πάτο και στα τοιχώματα. Φροντίζουμε να περισσεύει έξω από την ταρτιέρα φύλλο και να μην το κόψουμε. Το φύλλο που περισσεύει το αποθηκεύουμε για άλλη χρήση.

Με ένα πιρούνι τρυπάμε σε πολλά σημεία το φύλλο κουρού στη βάση της ταρτιέρας. Βάζουμε στον φούρνο και ψήνουμε για 15 – 20 λεπτά, όπως αναφέρει ο Άκης Πετρετζίκης. Βάζουμε μια κατσαρόλα με νερό σε δυνατή φωτιά και βάζουμε το μπρόκολο. Μαγειρεύουμε 3-5 λεπτά από τη στιγμή που αρχίσει να βράζει. Στη συνέχεια το σουρώνουμε.

Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο. Κόβουμε το ζαμπόν και τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε μικρά κομμάτια 0,5 εκ. και τα βάζουμε στο τηγάνι. Σοτάρουμε για 2 – 3 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα. Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη. Σε ένα μπολ ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος, το τυρί κρέμα, τη γραβιέρα, τη μισή παρμεζάνα, τα αυγά και τον κρόκο.

Ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη. Αφαιρούμε την τάρτα από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει.
Απλώνουμε στον πάτο της τάρτας το ζαμπόν με το φρέσκο κρεμμύδι και στη συνέχεια προσθέτουμε το μισό μπρόκολο. Το άλλο μισό μπρόκολο το βάζουμε σε μία καθαρή πετσέτα και το στύβουμε ώστε να φύγει όλη η υγρασία. Στη συνέχεια το βάζουμε σε ένα μούλτι και χτυπάμε μέχρι να λιώσει.

Το βάζουμε στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Ψιλοκόβουμε δυόσμο και θυμάρι και τα προσθέτουμε στην τάρτα. Στη συνέχεια τη γεμίζουμε με όλη τη γέμιση και την απλώνουμε ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια της τάρτας. Κόβουμε το φύλλο στο σημείο που προεξέχει από την ταρτιέρα και πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη παρμεζάνα από πάνω.

Μεταφέρουμε την τάρτα προσεκτικά στον φούρνο και ψήνουμε για 40 – 50 λεπτά. Μετά το τέλος του ψησίματος, αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει για 1 ώρα. Η τάρτα, ιδανικά, σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου. Βάζουμε σε ένα ξύλο κοπής τον μαϊντανό, τον δυόσμο, τη ρίγανη, το θυμάρι, πασπαλίζουμε με λίγες σταγόνες ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και σερβίρουμε.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Θες κάτι χορταστικό και με λίγες θερμίδες; Ιδού οι καλύτερες συνταγές με τόφου!

Η πιο δροσερή απόλαυση! 5 συνταγές με ζουμερά μύρτιλα!

Ώρα για το απογευματινό σου smoothie! 4 συνταγές για περισσότερη ενέργεια!

Σχετικά άρθρα