Η εισαγγελία θα ασκήσει έφεση για την ποινή του Πιστόριους

Η νοτιοαφρικανική εισαγγελία θα ασκήσει έφεση εναντίον της καταδίκης για ανθρωποκτονία εξ αμελείας αλλά και για την ποινή (πενταετής κάθειρξη) που επιβλήθηκε στον πρώην παραολυμπιονίκη Όσκαρ Πιστόριους για την ανθρωποκτονία της φίλης του, Ρίβα Στέενκαμπ.

Η νοτιοαφρικανική Εθνική Εισαγγελική Αρχή (NPA) «θα ασκήσει έφεση τόσο εναντίον της καταδίκης όσο και εναντίον της ποινής» δήλωσε ο εκπρόσωπος της εισαγγελίας, Νάθι Μνκούμπε. 

Το ΝΡΑ θα επιδιώξει μια ποινή για φόνο εκ προθέσεως, θεωρώντας ελάχιστα πιθανή την ανθρωποκτονία από αμέλεια εκ μέρους του Πιστόριους, ο οποίος πυροβόλησε τέσσερις φορές στο ύψος ενός ανθρώπου, εναντίον κάποιου που ήταν κλειδωμένος στο μπάνιο.

Το κεντρικό σημείο της έφεσης εδράζεται στο γεγονός ότι πυροβολώντας με αυτό τον τρόπο την πόρτα, ο Πιστόριους είχε επίγνωση του γεγονότος ότι θα μπορούσε να σκοτώσει το πρόσωπο που βρισκόταν πίσω από αυτή.

Ακόμη και αν ήταν ένας κλέφτης, που δεν απειλούσε άμεσα τη ζωή του Πιστόριους, σύμφωνα με τους κρατικούς εισαγγελείς αποδεικνύεται δολοφονία από πρόθεση.

Κατ΄ αυτούς, δε, θα πρέπει να αμφισβητηθεί αν η δικαστής Τοκοζίλε Μασίπα εξέδωσε απόφαση σύμφωνα με τη νομοθεσία της Νοτίου Αφρικής. Εάν η Μασίπα απορρίψει την αίτηση για έφεση, η ΝΡΑ μπορεί να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Μετά από διαβουλεύσεις με πολυάριθμους εμπειρογνώμονες, ο εισαγγελέας Τζέρι Νελ και η αναπληρωτής του Αντρέα Τζόνσον πιστεύουν ότι υπάρχουν πολλά στοιχεία στα οποία μπορούν να στηριχθούν για να ασκήσουν έφεση.

Ο Τζέιμς Γκραντ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Γιοχάνεσμπουργκ, ισχυρίζεται ότι η νοτιοαφρικανή δικαστής «διέπραξε λάθη περί το δίκαιο και τη λογική». Σύμφωνα με πληροφορίες που προέκυψαν από το δικαστήριο στην Πρετόρια, η διαδικασία προσφυγής θα πρέπει να ξεκινήσει στις 3 Νοεμβρίου.

Ο Όσκαρ Πιστόριους άρχισε από τις 21 Οκτωβρίου να εκτίει την ποινή του, αφού κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία εξ αμελείας. Στη διάρκεια της δίκης οι υπηρεσίες της εισαγγελίας είχαν επιδιώξει να αποδείξουν πως ο αθλητής είχε σκοτώσει με πρόθεση τη φίλη του στις 14 Φεβρουαρίου 2013.

Η δικαστής Μασίπα αποφάνθηκε, ωστόσο, πως οι αποδείξεις ήταν ανεπαρκείς για να κατηγορηθεί ο Πιστόριους για φόνο. Να σημειωθεί ότι μετά την ετυμηγορία, ποινικολόγοι είχαν εκφράσει την κατάπληξή τους για το συμπέρασμα της δικαστού, σύμφωνα με την οποία ο Πιστόριους δεν μπορούσε να γνωρίζει πως υπήρχε κίνδυνος να σκοτώσει κάποιον όταν έριξε τους πυροβολισμούς.

Τότε, είχαν προειδοποιήσει πως με την ετυμηγορία αυτή υπάρχει κίνδυνος κάποιοι να πιστέψουν πως επιτρέπεται να πυροβολούν με ανεύθυνο τρόπο. Η Ρίβα Στέενκαμπ επλήγη από τέσσερις σφαίρες, οι οποίες διαπέρασαν την κλειδωμένη πόρτα της πολύ μικρής από άποψη χώρου τουαλέτας στην οποία βρισκόταν τη στιγμή του δράματος, στην πολυτελή κατοικία του Πιστόριους στην Πρετόρια.

Πριν από τη δίκη και στη διάρκειά της ο παραολυμπιονίκης είχε διαβεβαιώσει πως πίστευε ότι πυροβολούσε εναντίον ενός διαρρήκτη και στη συνέχεια πως δεν είχε συνειδητοποιήσει ότι πυροβολούσε. Οι Νοτιοαφρικανοί είχαν επίσης επικρίνει ως υπερβολικά επιεική την ποινή φυλάκισης πέντε ετών που τού επιβλήθηκε, αφού όπως έγινε γνωστό ο Πιστόριους μπορεί να αποφυλακιστεί υπό όρους σε λιγότερο από ένα χρόνο!

Σχετικά άρθρα