Υγιεινή διατροφή σε 3 βήματα! Πώς ο κορωνοϊός άλλαξε τις συνήθειές μας;

Οι καταναλωτές μείωσαν τις δαπάνες τους για έτοιμα γεύματα και αγόρασαν περισσότερα φρούτα και λαχανικά, στρεφόμενοι σε μια πιο υγιεινή διατροφή κατά τη διάρκεια του lockdown, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα ερευνητικού προγράμματος.

Όσοι αναγκάστηκαν να μείνουν σπίτι τους δοκίμασαν επίσης νέες συνταγές και πέταξαν λιγότερο φαγητό, σύμφωνα με την έρευνα που διενεργήθηκε με δείγμα σχεδόν 11.000 καταναλωτών σε 11 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

«Εν μέσω του lockdown οι άνθρωποι τρώνε πιο υγιεινά, μαγειρεύουν το δικό τους φαγητό και καταναλώνουν περισσότερα φρούτα και λαχανικά», δήλωσε η Σαρλότ ντε Μπάκερ, που συντόνισε την έρευνα στο Πανεπιστήμιο της Αμβέρσας στο Βέλγιο.

Λιγότερα αλμυρά ή γλυκά σνακ, άρα πιο υγιεινή διατροφή!

Καθώς εγκατέλειψαν τα γραφεία τους και μαγείρευαν στο σπίτι, οι καταναλωτές μείωσαν τις αγορές έτοιμων γευμάτων που απλά ζεσταίνονται στους φούρνους μικροκυμάτων σε όλες τις χώρες στις οποίες διενεργήθηκε η έρευνα (Αυστραλία, Βέλγιο, Χιλή, Ουγκάντα, Ολλανδία, Γαλλία, Αυστρία, Ελλάδα, Καναδάς, Βραζιλία και Ιρλανδία).

«Πήγαμε από τα σνακ, το φαγητό εστιατορίου, τις παραγγελίες ντελίβερι στο μαγείρεμα στο σπίτι», δηλωσε ο Φιρέν, που είναι από το Αζερμπαϊτζάν και ζει στις Βρυξέλλες, καθώς περιγράφει τις αλλαγές στο δικό του σπίτι κατά τη διάρκεια της πανδημίας. «Έχασα τέσσερα κιλά και είμαι περήφανος για αυτό».

Περίπου στις μισές από τις χώρες στις οποίες πραγματοποιήθηκε η έρευνα, οι καταναλωτές αγόρασαν λιγότερα αλμυρά ή γλυκά σνακ, αν και οι πωλήσεις συνολικά παρέμειναν σταθερές.

Τη… λύση έδωσαν οι σπιτικές λιχουδιές

Η κατανάλωση αλμυρών προϊόντων καθώς και προϊόντων με αυξημένα λιπαρά και ζάχαρη συνήθως αυξάνεται όταν οι άνθρωποι βιώνουν καταστάσεις που προκαλούν άγχος, αλλά κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι πιο έντονες λιγούρες ικανοποιήθηκαν σε πολλές χώρες με σπιτικές λιχουδιές, όπως δήλωσε η ντε Μπάκερ, που είναι επικεφαλής της FOOMS, μιας ερευνητικής ομάδας για τα τρόφιμα και τα μέσα ενημέρωσης στο Πανεπιστήμιο της Αμβέρσας.

Η Χιλή, για παράδειγμα, είχε μεγάλη μείωση στις πωλήσεις των σνακ αλλά και τη μεγαλύτερη αύξηση στις αγορές αλευριού και μαγιάς. Η κατανάλωση κρέατος, ψαριών και οινοπνευματωδών ποτών παρέμεινε σταθερή σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας.

Να σημειωθεί πως τα αρχικά ευρήματα καταδεικνύουν ξεκάθαρες τάσεις που είναι απίθανο να αλλάξουν, καθώς η πανδημία έχει ενισχύσει την προσοχή που δίνουν οι άνθρωποι στο φαγητό και σε πιο υγιεινές επιλογές. Εξάλλου, ζήτηση είχαν τα φρέσκα προϊόντα. 

Θα διατηρήσουμε αυτές τις νέες διατροφικές συνήθειες;

Πάντως, σε όλες τις χώρες στις οποίες διενεργήθηκε η έρευνα, οι άνθρωποι αγόρασαν περισσότερα φρέσκα, κατεψυγμένα ή σε κονσέρβα φρούτα και λαχανικά κατά τη διάρκεια της καραντίνας, μια αλλαγή που σύμφωνα με την ντε Μπάκερ, μπορεί να εξηγηθεί από τις εντονότερες ανησυχίες για την υγεία.

Ο προσεκτικός σχεδιασμός για να μειωθεί ο χρόνος παραμονής στο σούπερ μάρκετ μπορεί επίσης να αποτέλεσε παράγοντα. «Εάν έχεις μια λίστα για ψώνια, σχεδιάζεις εκ των προτέρων τα γεύματά σου και είναι λιγότερο πιθανόν να προσθέσεις ανθυγιεινά τρόφιμα».

Και όσο για το αν οι νέες αυτές διατροφικές συνήθειες είναι πιθανόν να διατηρηθούν και μετά την επιδημία, η απάντηση είναι θετική διότι σε πολλές χώρες τα lockdowns κράτησαν περισσότερο από 6 εβδομάδες, όσο χρειάζεται δηλαδή για να σχηματιστεί μια νέα συνήθεια.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ποια διατροφή κάνει καλό στην καρδιά; Και πρέπει να μην συνοδεύεται από ανθυγιεινά σνακ!

Διατροφή… αντιγήρανσης! 9 πρακτικές συμβουλές από μια διατροφολόγο!

Μπορείτε να δείτε όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για τον κορωνοϊό, πατώντας εδώ.

Σχετικά άρθρα