Διατραχή Ελλειματικής Προσοχής στους ενηλίκους: Πώς την αναγνωρίζουμε;

29 Οκτωβρίου 2014

Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής

...Όταν τα προβλήματα συμπεριφοράς είναι κάτι περισσότερο από μια φάση

Οι άνθρωποι που δεν έχουν διαγνωστεί με ΔΕΠΥ σε πρώιμη παιδική ηλικία μπορεί να αρχίσουν να παρουσιάζουν πιο εμφανή συμπτώματα, καθώς εισέρχονται στα εφηβικά τους χρόνια. Οι αυξημένες απαιτήσεις του σχολείου, οι -έστω εποχιακές- αλλαγές εργασίας και οι νέες σχέσεις, μπορούν να φέρουν στην επιφάνεια την αδυναμία ενός εφήβου να μείνει συγκεντρωμένος ή την τάση του για παρορμητική ή παράλογη, επικίνδυνη συμπεριφορά, όπως η σεξουαλική δραστηριότητα και η χρήση ναρκωτικών.

Ένας έφηβος με ΔΕΠΥ μπορεί να έχει πρόβλημα προσαρμογής σε σημαντικές αλλαγές της ζωής του, λέει η Adelaide Robb, MD, καθηγήτρια της ψυχιατρικής και επιστημών συμπεριφοράς στο George Washington University School of Medicine and Health Sciences.
"Κάθε φορά που η πολυπλοκότητα της ζωής τους αλλάζει, είναι δύσκολο για τους ανθρώπους με ΔΕΠΥ να το αντιμετωπίσουν”, εξηγεί. "Όταν πηγαίνουν στο Πανεπιστήμιο, για παράδειγμα, έχουν ένα σύστημα υποστήριξης λιγότερο. Οι γονείς τους δεν είναι εκεί. Το πρόγραμμά τους είναι διαφορετικό κάθε μέρα και για ένα άτομο με ΔΕΠΥ θα είναι πρόβλημα να θυμάται ακόμα και το πότε έχει μάθημα."

Σε αυτή την ηλικία, οι έφηβοι μπορεί επίσης να θέλουν να είναι ανεξάρτητοι και να επαναστατούν κατά των γονέων τους ή της κοινωνίας. Κι αυτό μπορεί να σημαίνει ότι αρνούνται ακόμα και να λάβουν την φαρμακευτική αγωγή τους. Απλά πριν σκεφτείτε ότι τα κάνουν αυτά λόγω εφηβείας, αναζητήστε περισσότερα συμπτώματα.

Όταν οι ενήλικες διαγνωστούν με ελλειμματική προσοχή και υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ), συχνά αντιδρούν με ένα αίσθημα ανακούφισης και όχι απογοήτευση. Πολλοί έχουν αγωνιστεί με τα συμπτώματα από την παιδική τους ηλικία, και η διάγνωση τείνει να βάλει κάτω από το σωστό πρίσμα τις εμπειρίες της ζωής τους. Και, ακόμη καλύτερα, τώρα μπορούν να θεραπευτούν.

Ευτυχώς για αυτούς τους ενήλικες, η αναγνώριση και επίσημη διάγνωση της ασθένειας μπορεί να είναι το πιο δύσκολο κομμάτι. Σε αντίθεση με την θεραπεία που είναι συνήθως διαχειρίσιμη και αποτελεσματική, και μπορεί να αρχίσει να επιδρά, αμέσως. Είναι μια από τις πιο θετικά ανταποκρινόμενες σε θεραπεία διαταραχές, και οι ασθενείς είναι γενικά πολύ δεκτικοί. Οι πάσχοντες μπορεί να έχουν πολύ χαμηλή αυτοεκτίμηση, επειδή το περιβάλλον τους ήταν πάντα επικριτικό στις μη ικανοποιητικές επιδόσεις τους. Μέσα σε μόνο 6-9 μήνες θεραπείας, πολλοί επιβεβαιώνουν ότι η εικόνα για τον εαυτό τους βελτιώθηκε παρά πολύ.

Διαβάστε περισσότερα στο www.manamia.gr


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Εξαρτήσεις: Ποια σημάδια προδίδουν τη χρήση κοκαΐνης;
Η κοκαΐνη είναι μία λευκή, κρυσταλλική,...
Πότε μια γυναικά κάνει απιστία;
Ποια είναι τα συναισθήματα που γεννά η...