Η γκάφα της ΦΙΦΑ με την Κριμαία και η συγγνώμη

Η ΦΙΦΑ εμφάνισε την αμφισβητούμενη χερσόνησο της Κριμαίας ως τμήμα της ρωσικής επικράτειας στο λογότυπο του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018 και ζήτησε συγγνώμη γι’ αυτό.
Το επίμαχο βίντεο ήταν ένα διαφημιστικό φιλμ στη διάρκεια της επίσημης παρουσίασης του λογότυπου του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ρωσίας και προβλήθηκε αμέσως μετά τα στιγμυότυπα από τον τελικό ανάμεσα σε Γερμανία και Αργεντινή στην Βραζιλία.
Το αρχικό βίντεο έχει πλέον αποσυρθεί και αντικαταστάθηκε με μια επεξεργασμένη έκδοση.
«Δυστυχώς, ο χάρτης της Ρωσίας που επιλέχθηκε για να χρησιμοποιηθεί στη συγκεκριμένη προβολή από τοπικό πάροχο υπηρεσιών διέφυγε της προσοχής μας και γι’ αυτό έχει πλέον», δήλωσε αξιωματούχος της ΦΙΦΑ.
Το θέμα της Κριμαίας είναι σίγουρα ένας από τους «πονοκέφαλους» της FIFA καθώς η Ουκρανική Ομοσπονδία υποστηρίζει ότι τρία από τα σωματεία της έχουν ουσιαστικά «απαχθεί», αλλά η Ρωσία επιμένει ότι πρόκειται για νέα σωματεία που δεν έχουν καμία σχέση με τα παλιά.
Η ειρωνία είναι ότι το βίντεο κυκλοφόρησε την ίδια εβδομάδα που ο πρόεδρος της ΦΙΦΑ, Σεπ Μπλάτερ επισκέφθηκε τη Μόσχα. Οι Ουκρανοί δεν κρύβουν φυσικά την ενόχλησή τους.
Ο Μαρκιγιάν Λουμκιβσκι, ο οποίος ήταν επικεφαλής της προετοιμασίας της Ουκρανίας για να φιλοξενήσει το Euro 2012 και σήμερα είναι σύμβουλος του επικεφαλής των ουκρανικών υπηρεσιών ασφαλείας, επισήμανε ότι το συγκεκριμένο βίντεο θα μπορούσε να βοηθήσει κατά μια ένοια τους φιλορώσους αυτονομιστές στην Ουκρανία.
«Δικηγόροι, ετοιμαστείτε», έγραψε σε ένα μήνυμά του και πρόσθεσε: «Αν δεν αντιδράσουμε με αυστηρότητα σε κάτι όπως αυτό, τότε σύντομα δεν θα μείνει κανείς από εμάς».
Ο Πάβλο Τενόβι, γραμματέας Τύπου της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Ουκρανίας, δήλωσε στην0 Kyiv Post ότι δεν θα προβεί σε επίσημη δήλωση μέχρι να πάρει μια εξήγηση από τη FIFA.
«Θα αναλάβουμε δράση μόλις καταλάβουμε το κίνητρο γι’ αυτό που έγινε, αν δηλαδή είναι ένα λάθος, μια μικρή ανακρίβεια ή ένα βήμα που κάνει η FIFA», είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά άρθρα