Τα top ελληνικά προϊόντα που κάνουν θραύση στο εξωτερικό

5 Νοεμβρίου 2014

Με τις προβλέψεις να δείχνουν ότι η παγκόσμια ζήτηση ελαιολάδου θα ξεπεράσει την προσφορά και την ισπανική παραγωγή να μειώνεται, τα πράγματα για τους Ελληνες παραγωγούς λαδιού μοιάζουν λίγο πιο ευοίωνα για φέτος.



«Η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου αναμένεται να κατρακυλήσει το 2014-15 και η τιμή του να εκτοξευτεί, λόγω των επιπτώσεων της ξηρασίας και των κατεστραμμένων δέντρων στην Ισπανία, αλλά και του εμφυλίου πολέμου στη Συρία», τόνισε αρμόδιος ερευνητής μιλώντας στο Bloomberg.

H παραγωγή ελαιολάδου αναμένεται να μειωθεί από 3.190.000 τόνους το 2013-2014 σε 2.550.000 τόνους το 2014-2015. Κύρια αιτία, η χειρότερη ξηρασία που έπληξε ποτέ την Ισπανία αλλά και η παραγωγή-ρεκόρ της προηγούμενης χρονιάς, που εξάντλησε τα ελαιόδενδρα. Οπως σημειώνει το Bloomberg η Ισπανία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας ελαιολάδου στον κόσμο, καθώς το λάδι της χρησιμοποιείται παντού, από τις... σαλάτες έως και στην παραγωγή σαπουνιού.

Η πτώση της παραγωγής θα έχει ως συνέπεια την αύξηση της ζήτησης κυρίως στην ΕΕ αλλά και και σε άλλες χώρες, με την τιμή να αναμένεται να μείνει υψηλή για μεγάλη περίοδο. Και όπως τονίζει το πρακτορείο ειδήσεων, την πτώση στην παραγωγή της Ισπανίας αναμένεται να αντισταθμίσει η ελληνική παραγωγή, που εκτιμάται ότι θα εκτοξευτεί στους 300.000 τόνους, από 158.000 τόνους.

Αν και κατά τους ειδήμονες τα λευκά κρασιά δεν ευδοκιμούν σε ζεστά μέρη, όπως αυτά της Μεσογείου, αλλά σε βόρεια κλίματα, η Ελλάδα έχει καταφέρει να διαθέτει εξαιρετικές ποικιλίες οι οποίες έχουν πάρα πολλούς θαυμαστές στο εξωτερικό.

Αφιερωμένο στα ελληνικά λευκά κρασιά είναι το άρθρο της ιρλανδικής εφημερίδας «Irish Times». Ο αρθρογράφος σημειώνει πως η επιτόπια «έρευνά» του στην Ελλάδα του απέδειξε πως η χώρα μας διαθέτει 300 ποικιλίες σταφυλιών που μπορούν να δώσουν εξαιρετικά κρασιά. «Έτσι και αλλιώς η Ελλάδα είναι γνωστή παραγωγός κρασιών και έχει καταλάβει τη Μεσόγειο, αλλά τα επόμενα χρόνια μπορεί να καταφέρει πολλά», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ανάμεσα σε αυτές τις σπάνιες ποικιλίες σταφυλιών που διαθέτει η Ελλάδα, υπάρχουν και κάποιες που αντέχουν στο ζεστό κλίμα. Είτε γιατί καλλιεργούνται σε ψυχρότερα, ορεινά μέρη, είτε στο βόρειο κομμάτι της χώρας.

Ο αρθρογράφος σημειώνει τα τρία λευκά κρασιά της Ελλάδας που αυτή τη στιγμή θεωρούνται υψηλής ποιότητας. Είναι το Ασύρτικο, το Μοσχοφίλερο και η Μαλαγκούσια. Παραδόξως, σημειώνει, οι Έλληνες καταναλωτές προτιμούν τα ξένα σταφύλια, τη στιγμή που ο υπόλοιπος κόσμος θέλει κρασιά που είναι φτιαγμένα από ελληνικά σταφύλια. Ξεχάστε λοιπόν τη ρετσίνα και τα φτηνά κρασιά που ενδεχόμενα αγοράσατε στις πρόσφατες διακοπές σας στην Ελλάδα. Τα τελευταία 10 χρόνια η ελληνική βιομηχανία κρασιού έχει αλλάξει και έχει αποκτήσει αναγνώριση με νέες εταιρείες να ανεβάζουν ακόμα περισσότερο τα δεδομένα.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι μεγάλοι παραγωγοί (Τσάνταλης, Μπουτάρης, Κουρτάκης και Αχάια Κλάους) δείχνουν μια έντονη δυσθυμία με τα κρασιά που προσφέρονται στους τουρίστες το καλοκαίρι.

bloomberg/irish times

 

 

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ! :
ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Νέα επίθεση του ISIS αναμένει η ΕΕ
Τα νέα της ημέρας
11:39 Νέα επίθεση του ISIS αναμένει η ΕΕ