Σπανούλης: «Και άλλους τίτλους με τον Ολυμπιακό»

Ο Βασίλης Σπανούλης μιλώντας στην ιστοσελίδα της Ευρωλίγκας, μετά την ανάδειξή του ως πολυτιμότερου παίκτη για τον μήνα Οκτώβριο, ευχαρίστησε τους συμπαίκτες του για την διάκριση αφού είναι, όπως λέει, ομαδικό άθλημα. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού αναφέρθηκε στην αλλαγή προπονητή στους «ερυθρολεύκους», καθώς επίσης και στην έως τώρα πορεία των Πειραιωτών.

Αναλυτικά δήλωσε:

-Πόσο ευχάριστο είναι για σένα μια τέτοια διάκριση στην αρχή της σεζόν;
«Είναι μεγάλη τιμή, όχι μόνο για μένα, αλλά και για την ομάδα μου, γιατί το μπάσκετ είναι ομαδικό σπορ. Προσπάθησα να είμαι έτοιμος κι έκανα πολύ καλή προετοιμασία. Πέρσι δεν πήραμε τίτλο και ήθελα να είμαι έτοιμος νωρίτερα φέτος. Παρά τα προβλήματα που είχαμε με την αλλαγή προπονητή, καταφέραμε να μείνουμε μαζί σαν ομάδα, σαν οικογένεια και να πάρουμε τρεις σημαντικές νίκες».

-Άρχισες ατομικές προπονήσεις 20 μέρες πριν αρχίσει η προετοιμασία του Ολυμπιακού. Πιστεύεις πως αυτό έχει φέρει αποτελέσματα;
«Ναι, το πιστεύω. Δούλεψα πολύ σκληρά. Ήμουν λίγο άτυχος, γιατί δεν μπόρεσα να βοηθήσω την Εθνική, αλλά το σπορ αυτό έχει τις καλές και τις κακές στιγμές του και οι τραυματισμοί ανήκουν στην τελευταία κατηγορία. Προσπάθησα να μείνω θετικός, να δουλέψω για να κερδίσω κάτι από αυτή την κατάσταση και αισθάνομαι καλά πνευματικά και σωματικά τώρα».

-Πόσο σας βοήθησε η πρώτη σας νίκη επί της Βαλένθια;
«Ήταν σημαντικό αποτέλεσμα από ψυχολογικής πλευράς μετά από ό,τι έγινε στο Κύπελλο και την αλλαγή προπονητή. Ο Μίλαν Τόμιτς έκανε εξαιρετική δουλειά για να μας κρατήσει ενωμένους. Έπρεπε να κοιτάξουμε μπροστά και να μείνουμε θετικοί, γιατί έχουμε μεγάλη σεζόν μπροστά μας. Προετοιμάσαμε πολύ καλά το παιχνίδι. Αυτή η ομάδα είναι οικογένεια. Πήραμε μια μεγάλη νίκη σε μια δύσκολη έδρα. Ήταν ένα πολύ καλό ξεκίνημα στη σεζόν, ειδικά από ψυχολογικής πλευράς».

-Μετά ήρθε η νίκη επί της Λαμποράλ Κούτσα με τη βοήθεια των Ντάνστον και Πέτγουεϊ. Ποιο ήταν το πλάνο, ειδικά στα τελευταία λεπτά;
«Όταν δεν είσαι σε τόσο καλή μέρα επιθετικά-εγώ έχασα πολλά εύκολα καλάθια-προσπαθείς να βοηθήσεις την ομάδα σου με άλλους τρόπους. Προσπαθήσαμε να είμαστε μια έξυπνη ομάδα που παίρνει σωστές αποφάσεις και καταφέραμε να νικήσουμε. Το πιο σημαντικό είναι πως πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό στο γήπεδο για να βοηθάμε την ομάδα μας να νικά. Δεν μπορείς σε κάθε ματς να πετυχαίνεις κάθε πόντο και να βρίσκεσαι σε μεγάλη βραδιά. Είναι σημαντικό πώς αντιδράς όταν δεν είσαι σε καλή μέρα στην επίθεση».

-Στο ματς με τη Νεπτούνας έκανε ρεκόρ πόντων με 17 στην τέταρτη περίοδο και την παράταση. Τι σκέφτηκες όταν η Νεπτούνας γύρισε το ματς;
«Πάντα προσπαθώ να μένω συγκεντρωμένος και θετικός. Στο ματς αυτό κάναμε πολλά λάθη που έδωσαν εύκολους πόντους στον αιφνιδιασμό. Στο τέλος, καταφέραμε να εστιάσουμε στο δικό μας παιχνίδι και να παίξουμε επιθετικά. Πέτυχα κάποια σημαντικά καλάθια, οι ψηλοί με βοήθησαν με τα σκριν τους και όλοι κάναμε καλή προσπάθεια ακολουθώντας το αμυντικό μας πλάνο. Καταφέραμε να πάρουμε μια δύσκολη νίκη εκτός έδρας. Κάθε ματς μακριά από την έδρα μας είναι δύσκολο και η Νεπτούνας είναι πολύ καλή ομάδα. Κάθε αντίπαλος στην Ευρωλίγκα είναι δύσκολος».

-Τρία κλειστά μας, τρεις νίκες. Τι σας κάνει να έχετε τόση αυτοπεποίθηση στις δύσκολες στιγμές;
«Παίζουμε έξυπνα στα τελευταία λεπτά. Δεν είμαστε η ίδια ομάδα που κατέκτησε τις δύο Ευρωλίγκες. Πάνω από το 70% των παικτών και των προπονητών έχουν αλλάξει. Πρέπει να προσαρμοστούμε στη φιλοσοφία του κόουτς Σφαιρόπουλου και να παίξουμε καλή άμυνα. Δεν θα είναι εύκολο, αλλά είμαστε καλή ομάδα με καλούς παίκτες. Το κλίμα είναι καλό, υπάρχει αγάπη ανάμεσά μας και η ομάδα έχει καλές πιθανότητες να πετύχει κάτι καλό φέτος. Πρέπει να δουλέψουμε σκληρά για να βρούμε την ταυτότητα του νικητή, που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια».

-Πώς προσαρμόζεσαι σε τρεις διαφορετικούς προπονητές σε διάστημα ενός μήνα;
«Είναι δύσκολο. Δεν έχω συνηθίσει σε αυτό, αλλά είμαι επαγγελματίας και πρέπει να είμαστε θετικοί και να βοηθάμε την ομάδα μας. Τώρα έχουμε νέο προπονητή. Πρέπει να τον ακούμε, να δουλεύουμε σκληρά, ειδικά στον πρώτο μήνα για να καταλάβουμε τη φιλοσοφία του. Είμαστε θετικοί και έχουμε εμπιστοσύνη στην ομάδα μας. Ο κόουτς Σφαιρόπουλος ξέρει καλά την ομάδα από τα προηγούμενα χρόνια. Το πιο σημαντικό για μας είναι να εμπιστευόμαστε τους προπονητές μας και να ακολουθούμε τις συμβουλές τους για να πετύχουμε».

-Πόσες ευθύνες επωμίστηκες, λόγω και της αβεβαιότητας στον πάγκο, για να μην έχει καμιά δικαιολογία η ομάδα σου;
«Προσπάθησα να κρατήσω την ομάδα ενωμένη και να μην επηρεαστεί από όλα αυτά τα πράγματα. Κάθε φορά που πατάμε το παρκέ, πρέπει να παίζουμε για την ομάδα, να δίνουμε το 100% και να ακολουθούμε ό,τι μας λένε οι προπονητές. Όταν δουλεύεις σκληρά, υπάρχουν αποτελέσματα. Πρέπει να είμαστε διψασμένοι και πάλι για νίκες και τίτλους, που είναι και το πιο σημαντικό για αυτή την ομάδα».

-Έμαθε η ομάδα σου από πέρσι ότι ένα πολύ καλό ξεκίνημα δεν εγγυάται τίποτα για τη συνέχεια;
«Ναι, προσπαθήσαμε να μάθουμε από τα λάθη μας. Κάναμε ένα νέο ξεκίνημα, άλλαξαν πολλοί παίκτες και πιστεύω πως είμαστε πολύ καλύτερη ομάδα από πέρσι. Το πιο σημαντικό είναι να μείνουμε υγιείς. Πέρσι είχαμε πολλά προβλήματα τραυματισμών και επηρέασε το παιχνίδι μας. Έχουμε και τώρα προβλήματα, αλλά είναι ακόμη νωρίς. Προσπαθούμε να μάθουμε από τις δύσκολες στιγμές και να χρησιμοποιήσουμε κάποιες πληροφορίες με θετικό τρόπο».

-Έχοντας κατακτήσει τρεις φορές την Ευρωλίγκα, πού βρίσκεις το κίνητρο να διεκδικείς έναν ακόμη τίτλο;
«Αυτό το κίνητρο με κάνει να αγαπώ το μπάσκετ, να προπονούμαι και να είμαι διψασμένος, γεμάτος ζωή. Λατρεύω αυτό που κάνω κι όταν σταματήσω να έχω το ίδιο κίνητρο, θα σταματήσω και να παίζω. Δεν μπορείς να αγωνίζεσαι χωρίς κίνητρο. Το χρειάζεσαι για να βελτιώνεσαι. Το μπάσκετ δεν είναι μόνο να κερδίζεις τίτλους. Δεν μπορείς να συνεχίσεις χωρίς το κουράγιο και την πρόθεση να αποδείξεις σε όλους ποιος και τι είσαι. Δεν περιγράφεται το συναίσθημα να κατακτάς την Ευρωλίγκα και να είσαι στην κορυφή της Ευρώπης. Δεν συγκρίνεται, είναι απίστευτο. Κάθε φορά που την κατακτάς, νιώθεις περήφανος για τους συμπαίκτες σου, την ομάδα σου, το σύλλογο».

-Πολλοί σε αποκαλούν Most Vassilis Player (σ.σ. παράφραση του MVP) για τους πολλούς τίτλους πολυτιμότερου παίκτη που έχεις κατακτήσει. Πώς το βλέπεις αυτό;
«Έχει πλάκα! Θέλω να τους ευχαριστήσω για τα καλά τους λόγια. Τα ατομικά βραβεία μού δίνουν περισσότερο κίνητρο για να γίνω καλύτερος παίκτες και άνθρωπος. Ακόμη, το πιο σημαντικό για μένα είναι να κερδίζει η ομάδα τίτλους και να βοηθώ την ομάδα. Γι’ αυτό είμαι εδώ. Για να κερδίσω τίτλους με τον Ολυμπιακό».

Σχετικά άρθρα