Τι πρέπει να προσέχετε στις ετικέτες των τροφίμων;

<div class="k2IntroText">
<p><span style="font-size: small;">Μεγάλος ντόρος στα σαλόνια των διαιτολόγων και των πολυεθνικών για τις διατροφικές ετικέτες. Ευτυχώς πλέον η Ευρωπαϊκή Ένωση θέσπισε νόμους για την αναγραφή των συστατικών των τροφίμων και ειδικά όταν αυτά ισχυρίζονται να υπερτερούν σε κάτι από τα συμβατικά (για παράδειγμα γάλα ενισχυμένο σε ασβέστιο). Στους περισσότερους καταναλωτές οι διατροφικές ετικέτες προκαλούν σύγχυση, γι' αυτό και αποφεύγουν την ανάγνωσή τους. Ακολουθούν μικρά tips για να μάθετε να διαβάζετε τις διατροφικές ετικέτες εάν θέλετε να κάνετε σωστές και, πάνω απ' όλα, υγιεινές επιλογές.</span></p>
</div>
<div class="k2FullText">
<p><span style="font-size: small;">Οι ετικέτες των τροφίμων περιέχουν δύο ειδών πληροφορίες: μια λίστα με τα συστατικά του προϊόντος και την ετικέτα με τις διατροφικές πληροφορίες του. Στην λιστα αναγράφονται όλα τα συστατικά του προϊόντος ανάλογα με την ποσότητα που περιέχεται στο τρόφιμο, σε φθίνουσα διάταξη. Η διατροφική ετικέτα δείχνει πόσες θερμίδες, πρωτεΐνες, λίπη, υδατάνθρακες και φυτικές ίνες υπάρχουν στις τροφές. Στις περισσότερες περιπτώσεις αναγράφονται και οι βιταμίνες και τα μέταλλα, όπως το ασβέστιο ή ο σίδηρος.</span></p>
<ul>
<li><span style="font-size: small;">Στις περισσότερες ετικέτες θα παρατηρήσετε πίνακες που αποτελούνται από δύο στήλες: στη μία στήλη αναγράφεται η ποσότητα των θρεπτικών συστατικών που περιέχεται ανά 100 γραμμάρια τροφίμου και στην άλλη η ποσότητα των θρεπτικών συστατικών που περιέχεται ανά μερίδα τροφίμου (δηλαδή όπως σερβίρεται) ή ανά τεμάχιο όταν μιλάμε για τρόφιμα που έχουν συσκευαστεί μεμονωμένα (π.χ. μπισκότα)</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Τα τρία πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να προσέχετε σε μια ετικέτα είναι το ολικό λίπος, αλλά και τα διάφορα είδη του (κορεσμένα, μονοακόρεστα, πολυακόρεστα), τα ζάχαρα και η ενέργεια (θερμίδες), αν σας απασχολεί ο έλεγχος του βάρους. Συγκρίνοντας αυτά τα τρία θρεπτικά συστατικά με τα αντίστοιχα ενός άλλου τροφίμου θα καταφέρεται να επιλέξετε το πιο υγιεινό-θρεπτικό, προσπαθώντας να αποφύγετε τα κορεσμένα και τα trans λιπαρά οξέα αλλά και αυτά που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Επίσης σημαντικό είναι να διαβάζουμε την ημερομηνία παραγωγής και λήξης, την χώρα προέλευσης αλλά και τις ειδικές συνθήκες συντήρησης που πιθανόν να απαιτούνται μετά το άνοιγμα της συσκευασίας, προκειμένου να αποφύγουμε δυσάρεστες επιπτώσεις.</span></li>
<li><span style="font-size: small;">Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Food and Drugs Administration παρέχει οδηγίες σ' εκείνους που ασχολούνται με την παραγωγή τροφίμων, σχετικά με τους διατροφικούς ισχυρισμούς, ώστε να μπορούν να τους χρησιμοποιήσουν κατά την προώθηση των προϊόντων τους. Σημαντικό λοιπόν είναι να γνωρίζουμε τι ακριβώς σημαίνει καθένας από τους ισχυρισμούς προκειμένου να μην σχηματίζουμε λάθος αντίληψη για την περιεκτικότητα των τροφίμων σε θρεπτικά συστατικά.</span></li>
</ul>
<p><span style="font-size: small;"><strong>Διατροφικοί ισχυρισμοί (Nutritional claims):</strong></span></p>
<table border="1" align="center">
<tbody>
<tr>
<td>
<p><span style="font-size: small;"><strong>Ισχυρισμός</strong></span></p>
</td>
<td>
<p><span style="font-size: small;"><strong>Απαιτήσεις που πρέπει να πληρούνται πριν χρησιμοποιηθεί ο ισχυρισμός στη διατροφική ετικέτα </strong></span></p>
</td>
</tr>
<tr>
<td>
<p><span style="font-size: small;">Χωρίς λίπος (Fat-Free)</span></p>
</td>
<td>
<p><span style="font-size: small;">Τα τρόφιμο πρέπει να περιέχει λιγότερο από 0,5 γραμμάρια λίπους ανά μερίδα σερβιρίσματος, χωρίς επιπλέον προσθήκη λίπους ή ελαίου.</span></p>
</td>
</tr>
<tr>
<td>
<p><span style="font-size: small;">Ελεύθερο κορεσμένου λίπους(Saturated Fat Free)</span></p>
</td>
<td>
<p><span style="font-size: small;">Να περιέχει λιγότερο από 0,5 γραμμάρια κορεσμένου λίπους και 0,5 γραμμάρια trans λιπαρών οξέων ανά μερίδα.</span></p>
</td>
</tr>
<tr>
<td>
<p><span style="font-size: small;">Ελεύθερο χοληστερόλης (Cholesterol-Free)</span></p>
</td>
<td>
<p><span style="font-size: small;">Να περιέχει λιγότερο από 2 mg χοληστερόλης ανά μερίδα και ≤2 γραμμάρια κορεσμένα λιπαρά οξέα ανά μερίδα.</span></p>
</td>
</tr>
<tr>
<td>
<p><span style="font-size: small;">Μειωμένο σε θερμίδες (Reduced Calorie)</span></p>
</td>
<td>
<p><span style="font-size: small;">Τουλάχιστον 25% λιγότερες θερμίδες από το υπό σύγκριση τρόφιμο (αρχικό τρόφιμο).</span></p>
</td>
</tr>
<tr>
<td>
<p><span style="font-size: small;">Light (λίπος)</span></p>
</td>
<td>
<p><span style="font-size: small;">Να παρέχει 50% ή λιγότερο λίπος απ' ότι το υπό σύγκριση τρόφιμο (π.χ., 50% λιγότερο λίπος απ' ότι το τυρί πλήρες σε λιπαρά).</span></p>
</td>
</tr>
<tr>
<td>
<p><span style="font-size: small;">Light (θερμίδες)</span></p>
</td>
<td>
<p><span style="font-size: small;">Να παρέχει 1/3 λιγότερες θερμίδες (Kcal) απ' ότι το υπό σύγκριση τρόφιμο.</span></p>
</td>
</tr>
<tr>
<td>
<p><span style="font-size: small;">Πλούσιο σε φυτικές ίνες (High-Fiber)</span></p>
</td>
<td>
<p><span style="font-size: small;">Να περιέχει τουλάχιστον (≥) 5 γραμμάρια φυτικές ίνες ανά μερίδα.</span></p>
</td>
</tr>
<tr>
<td>
<p><span style="font-size: small;">Ελεύθερο ζάχαρης (Sugar-Free)</span></p>
</td>
<td>
<p><span style="font-size: small;">Να περιέχει λιγότερο από 0,5 γραμμάρια ζάχαρης ανά μερίδα.</span></p>
</td>
</tr>
<tr>
<td>
<p><span style="font-size: small;">Ελεύθερο νατρίου (Sodium-Free) ή ελεύθερο άλατος (Salt-Free)</span></p>
</td>
<td>
<p><span style="font-size: small;">Να περιέχει λιγότερο από 5 mg νατρίου ανά μερίδα.</span></p>
</td>
</tr>
<tr>
<td>
<p><span style="font-size: small;">Υγιεινό (Healthy)</span></p>
</td>
<td>
<p><span style="font-size: small;">Τρόφιμα χαμηλά σε λίπος, κορεσμένα λίπη, χοληστερόλη και νάτριο, που περιέχουν τουλάχιστον το 10% των συνιστώμενων ημερήσιων προσλήψεων για τη βιταμίνη Α, τη βιταμίνη C, το σίδηρο, το ασβέστιο, τις πρωτεΐνες ή τις φυτικές ίνες.</span></p>
</td>
</tr>
<tr>
<td>
<p><span style="font-size: small;">«Καλή πηγή του, περισσότερο, ή έχει προστεθεί (Good Source Of, More, Added)»</span></p>
</td>
<td>
<p><span style="font-size: small;">Το τρόφιμο παρέχει 10% περισσότερο από την ημερήσια δόση για συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό, αναφορικά με το υπό σύγκριση τρόφιμο</span></p>
</td>
</tr>
</tbody>
</table>
<p> </p>
<p><span style="font-size: small;">Τουμπή Μαρία Διαιτολόγος Διατροφολόγος MSc</span></p>
<p><span style="font-size: small;">Πηγή: Επιστημονική ομάδα του Διατροφολόγου Ευάγγελου Ζουμπανέα (<a href="http://www.diatrofi.gr">www.diatrofi.gr</a>)</span></p>
</div>

Σχετικά άρθρα