Σπάνιες φωτογραφίες από το σπίτι της Βουγιουκλάκη και του Παπαμιχαήλ

7 Νοεμβρίου 2014

«...Μετά τον θάνατο της μάνας μου το σπίτι στο οποίο μεγάλωσα, για μένα είχε στοιχειώσει. Ενιωθα να τρελαίνομαι εκεί μέσα. Ανοιγε μια πόρτα και νόμιζα πως θα έβγαινε η μητέρα μου. Ακουγα μουσική και περίμενα πως θα ερχόταν να χορέψει στο σαλόνι...» Από το βιβλίο του Γιάννη Παπαμιχαήλ «Εχω ένα μυστικό».  Το 1968, ήταν όταν η Ελληνίδα σταρ, Αλίκη Βουγιουκλάκη, άνοιξε τις πόρτες του σπιτιού της και υποδέχθηκε τη φωτογράφο Ευσταθία Ναυπλιώτου από το περιοδικό «Γυναίκα». Μία ακόμη φωτογράφιση με τον σύζυγό της, Δημήτρη Παπαμιχαήλ, που χρόνια μετά θεωρείται συλλεκτική να δείχνουν το «φτωχικό» τους.

Το θρυλικό διαμέρισμα στον 4ο όροφο στην πολυκατοικία με το νούμερο 18 της οδού Στησιχόρου στην περιοχή των Ανακτόρων ήταν μεγάλο και πολύ φωτεινό, αποτελούνταν από 7 δωμάτια, σαλόνι και τραπεζαρία αλλά και ένα επιπλέον σαλόνι, το «σαλόνι της κυρίας», όπως το αποκαλούσε η εθνική μας σταρ, μέσα στο οποίο βρίσκονταν οι κούκλες και τα αμέτρητα δώρα των θαυμαστών της.

Μέσα στο σαλόνι της η Αλίκη φιλοξενούσε όλες τις κούκλες και τα δώρα που της έκαναν κατά καιρούς οι θαυμαστές της, ενώ ήταν και ο χώρος που το νιόπαντρο ζευγάρι έπαιρνε πάντα το πρωινό του.

Το διαμέρισμα κόστισε στην Βουγιουκλάκη 2.000.000 δραχμές το 1962 και ήταν σχετικά φτηνό για την εποχή. Ξόδεψε όμως πολλά χρήματα τα επόμενα χρόνια -ειδικά μετά το γάμο της τρία χρόνια αργότερα με τον Δ. Παπαμιχαήλ- για ανακαινίσεις και αλλαγές. Ήταν στον τέταρτο όροφο ολοκαίνουργιας πολυκατοικίας που είχε σχεδιαστεί απ' τον Α. Κοτσίκη και είχε 7 δωμάτια. Ξεχώριζε το δεύτερο σαλόνι, που η Βουγιουκλάκη το αποκαλούσε "σαλόνι της κυρίας", και όπου έβαζε όλα τα δώρα που της έκαναν οι θαυμαστές της. Πάντως ήθελε και την ιδιωτικότητά της η Αλίκη, και κάλυψε τις τζαμαρίες του σπιτιού με σκουρόχρωμες κουρτίνες για να μη φαίνεται τίποτα στους απέξω. Εκεί έζησε μέχρι και το τέλος της ζωής της, είτε με τον Γιάννη Παπαμιχαήλ (μέχρι την ενηλικίωσή του) είτε με τη βοηθό της, είτε με τους συντρόφους της. (Ο τελευταίος ήταν ο Κώστας Σπυρόπουλος, που εξαναγκάστηκε τελικά να εκκενώσει το σπίτι, μετά το θάνατό της, και μετά από σχετικό αίτημα του γιου της.) Σε συλλεκτικό τεύχος του περιοδικού «Γυναίκα» το 1968, η Αλίκη άνοιξε το σπίτι της και μίλησε για την ιστορία του. Τη φωτογράφηση έκανε η Ευσταθία Ναυπλιώτου.

 

 lifo


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΕΛΕΥ***** ****
10:37 Κυριακή 9/11/2014
ΓΙΑ ΔΙΑΔΟΧΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΤΟ ΙΚΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΓΕΝ15121953 ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗς 15011978 ΓΙΑ ΕΝΑΜΙΣΗ ΜΗΝΑ ΜΕΤΑ ΤΕΒΕ 28 ΜΗΝΕς ΜΕΤΑ ΙΚΑ 11 ΜΗΝΕς ΚΑΙ 27 ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ νπδδ ΟΧΙ ΒΑΡΕΑ ΕΧΩ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2014 9113 ΕΝΣΗΜΑ ΧΩΡΙς ΣΤΡΑΤΟ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΑΡΩ ΠΛΗΡΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ανέκδοτο της ημέρας
Ανέκδοτο της ημέρας
Ανέκδοτο της ημέρας
Paul Lefevre Geraldy
Η Σκέψη της ημέρας
Paul Lefevre Geraldy