Σχέσεις: Τι πρέπει να κάνεις αν φοβάσαι την απόρριψη;

7 Νοεμβρίου 2014
Aλίκη, 23 ετών ρωτά

Αναγνώστριά μας ρωτά: 

Γεια σας έχω μια φίλη από μικρή και είμαστε ακόμα κολλητές. Αλλά νιώθω ότι εκείνη δεν μου δίνει σημασία. Βασικά εγώ είμαι κλειστός άνθρωπος και δεν έχω τόσους γνωστούς όσους εκείνη όποτε γνωρίζω κάποιον άνθρωπο δεν μπορώ να μιλήσω δεν έχω τι να πω και συνήθως ντρέπομαι και αυτό μου συμβαίνει όταν είμαι με ένα αγόρι της έχω πει το πρόβλημά μου αλλά δεν με έχει βοηθήσει... θέλω να αποκτήσω και εγώ και άλλους ανθρώπους θα ήθελα να μου πείτε τι μπορώ να κάνω για να μιλάω σε ένα αγόρι χωρίς να ντρέπομαι και γενικά τι μπορώ να λέω σε καινούργιος ανθρώπους που γνωρίζω για να τους φέρω κοντά μου. 

Αγαπητή αναγνώστρια. Στο ερώτημά σου απαντά η Μαρκέλλα Καπλάνη M.A. Κλινικής-Συμβουλευτικής Ψυχολογίας Pg.Cert. Ειδικής Αγωγής, B.Sc. Ψυχολογίας. Μέλος Αμερικάνικου Συλλόγου Ψυχολόγων


Αγαπητή Αναγνώστρια,
 
Η ανάγκη για κοινωνική επαφή δεν εκδηλώνεται στον ίδιο βαθμό για όλους μας. Αυτό θα μπορούσε να συνδέετε με την απλή τάση και ανάγκη του καθενός μας για επικοινωνία ή μπορεί να πηγάζει από ανασφάλειές μας για το αν θα γίνουμε αποδεκτοί ή όχι. 
 
Η ανάγκη που έχει ο κάθε άνθρωπος για κοινωνικοποίηση είναι διαφορετική και παίζει ρόλο και η έμφυτη τάση ενός ανθρώπου να τείνει είτε προς την εσωστρέφεια, είτε προς την εξωστρέφεια. Είναι σημαντικό να το αναγνωρίσουμε αυτό και να μην ενοχοποιούμε τα πάντα.
 
Από την άλλη πλευρά όμως, οι άνθρωποι είμαστε, αποδεδειγμένα, κοινωνικά όντα που ευημερούν με την επικοινωνία. Εκ τούτου είναι σημαντικό να διατηρούμε επαφή με τους γύρω μας και να δημιουργούμε σχέσης εμπιστοσύνης. Ο φόβος απόρριψης συνδέεταιε άρρηκτα με την δυσκολία διαμόρφωσης σχέσεων με τους συνανθρώπους μας. Με τη σειρά του, ο φόβος απόρριψης προέρχεται από χαμηλή αυτοεκτίμηση. Το να φοβάμαι μη με απορρίψει κάποιος που ακόμη δεν γνωρίζω καλά καλά σημαίνει πως εγώ ο ίδιος δεν αναγνωρίζω ιδιαίτερα πολλά θετικά στον εαυτό μου και πιθανώς με έχω ήδη απορρίψει ο ίδιος. Επομένως, ο ήδη πληγωμένος εγωισμός μου προτιμάει να μείνει κρυμμένος ώστε να μη δεχτεί άλλη επιβεβαίωση για την ‘κατάντια’ του. 
 
Η επιλογή να κλειστούμε στον εαυτό μας αλλά και οι αρνητικές σκέψεις για τον εαυτό μας, με τη σειρά τους, διαμορφώνουν και την συμπεριφορά μας όταν βρισκόμαστε με άλλους. Ο φόβος απόρριψης δημιουργεί μια αμυντική συμπεριφορά γιατί στην ουσία φοβόμαστε την ‘επίθεση’, την πιθανή πληγή που θα δημιουργηθεί εάν όντως επαληθευτεί η πρόβλεψή μας ότι δεν αξίζουμε! Η άμυνα αυτή συνήθως εκδηλώνεται με το να μην συνεισφέρουμε πολλά στην συζήτηση και να παραμένουμε ουδέτεροι στην συνάντηση. Ο συνομιλητής, από την άλλη, μπορεί να εκλάβει αυτήν την απομόνωση σαν ένδειξη πως δεν ενδιαφερόμαστε, ή ακόμη και να νιώσει και ο ίδιος απόρριψη από την δική μας την στάση! Επομένως, δεν γίνεται η επιθυμητή επαφή μεταξύ τον δύο εμπλεκομένων, κάτι το οποίο φουντώνει τις αρνητικές σκέψεις παραπάνω με τον καιρό και έτσι συνεχίζετε ένας φαύλος κύκλος που μας οδηγεί όλο και πιο βαθιά.
 
Όταν μπορέσουμε να κατανοήσουμε ότι λειτουργούμε καθ’ αυτόν τον τρόπο είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να αναγνωρίσουμε τι μας οδηγεί στην χαμηλή αυτοπεποίθηση: τι είναι αυτό που σκέφτομαι για τον εαυτό μου, τι του λέω και τον ρίχνω; γιατί δεν με εκτιμώ; Όσο δύσκολη και αν είναι μια τέτοιοι τύπου ενδοσκόπηση, είναι σημαντική στο να μπορέσουμε να σπάσουμε τα δεσμά του αρνητισμού που έχουμε προς τον εαυτό μας. Η υποστήριξη και η καθοδήγηση ενός σύμβουλου ψυχικής υγείας βοηθάει στο να γίνει λιγότερο επίπονη αυτή η διαδικασία μα μπορεί να επιτευχθεί και σε προσωπικό επίπεδο. Αναγνωρίζοντας της αρνητικές μας πεποιθήσεις, το επόμενο βήμα είναι να τις καταρρίψουμε δίνοντας ώθηση στον εαυτό μας, όπως θα δίναμε σε ένα παιδί που είναι στεναχωρημένο και χρειάζεται ενθάρρυνση.
 
Θυμήσου πως για να ανοιχτούμε στους άλλους, πρέπει να νιώθουμε ασφαλείς και όχι πως είμαστε αψεγάδιαστοι - κανένας δεν είναι τέλειος. Πρέπει να αναγνωρίζουμε τα καλά μα και τα κακά μας στοιχεία και να αποδεχόμαστε την κάθε μας πλευρά - έτσι βάζουμε ασπίδα και αναγνωρίζουμε πως και να μη μας αποδεχτεί κάποιος λόγο συγκεκριμένων στοιχείων του χαρακτήρα μας, υπάρχουν και άλλοι τόσοι που θα μας εκτιμήσουν για τα θετικά μας. Αν δεν ανοιχτούμε ποτέ όμως για να μην επιτρέψουμε την μη-αποδοχή κάποιον χάνουμε και την πολύτιμη ευκαιρία του να δημιουργήσουμε βαθιές και ουσιαστικές σχέσεις στην ζωή μας. 
 

ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ανέκδοτο της ημέρας
Ανέκδοτο της ημέρας
Ανέκδοτο της ημέρας
Margaret Thatcher
Η Σκέψη της ημέρας
Margaret Thatcher