Πώς και πότε «κλείδωσε» η επίσκεψη Νταβούτογλου στην Αθήνα

11 Νοεμβρίου 2014

Τέσσερις άνθρωποι από την Αθήνα γνώριζαν ότι προγραμματιζόταν για τον μήνα Δεκέμβριο η συνεδρίαση του Τρίτου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας. 
Εκτός από τον πρωθυπουργό και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, δύο υψηλόβαθμα στελέχη από το Υπουργείο Εξωτερικών είχαν αναλάβει συνομιλώντας με τους ομολόγους τους στην Άγκυρα, να κλείσουν την ακριβή ημερομηνία χωρίς να διαρρεύσει νωρίτερα.

Την Κυριακή το βράδυ οριστικοποιήθηκε η 5 και η 6η Δεκεμβρίου και ανακοινώθηκε ταυτόχρονα τη Δευτέρα το μεσημέρι από τα δύο υπουργεία Εξωτερικών. Είναι χαρακτηριστικό ότι το γεγονός ότι επίκειται κοινό υπουργικό συμβούλιο δεν γνώριζαν ούτε οι πολύ στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού οι οποίοι το Σάββατο στο Κάιρο κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνόδους κορυφής εκτιμούσαν ότι μετά τις τουρκικές προκλήσεις δεν προβλέπεται αυτό να συγκληθεί πριν από το τέλος του χρόνου!

Η ελληνική κυβέρνηση με την ανακοίνωση ότι θα υποδεχτεί τον Αχμετ Νταβούτογλου στην Αθήνα επιδιώκει να αποκλιμακώσει την ένταση κυρίως διότι θεωρεί ότι μπορεί να θέσει επί τάπητος και χωρίς ενδιάμεσους όλες τις τουρκικές προκλήσεις τόσο από το Μπαρμπαρός, όσο και από τις δηλώσεις της τουρκικής στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας.

Αναμένουμε πάντως να δούμε εάν μέχρι την επίσκεψη θα έχει αποσυρθεί το τουρκικό ερευνητικό σκάφος από την Κυπριακή ΑΟΖ όπως επίσης και η σχετική ναυτική οδηγία η οποία λήγει στις 30 Δεκεμβρίου.

Για το αν και πότε θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί το τρίτο κοινό υπουργικό συμβούλιο, έγιναν πολλές συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου και στο Υπουργείο Εξωτερικών, υπήρξαν αντικρουόμενες εισηγήσεις, όμως τελικά επικράτησε η σκέψη ότι θα πρέπει να δείξουμε αποφασιστικότητα να μην αναβάλλουμε κάτι που έχουμε συμφωνήσει εδώ και πολλούς μήνες και να κάνουμε σαφές ότι έχουμε πολυεπίπεδο ρόλο στην διπλωματική σκακιέρα της περιοχής μετά και τη συμφωνία του Καΐρου.

Τετ α τετ Σαμαρά – Νταβούτογλου στην Αθήνα


Σε μία περίοδο «θερμού» κλίματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ανακοινώθηκε σήμερα (10/11) ότι στις 5-6 Δεκεμβρίου θα συγκληθεί το τρίτο -τακτικό ετήσιο- Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας, υπό την προεδρία των πρωθυπουργών Αντ. Σαμαρά και Αχμ. Νταβούτογλου.

Η σχετική ανακοίνωση έγινε ταυτόχρονα από την Αθήνα και την Άγκυρα.

Υπενθυμίζεται ότι η σύνοδος ήταν να συγκληθεί στη διάρκεια της ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ, λόγω, όμως, του βεβαρημένου προγράμματος, αυτό δεν έγινε εφικτό.

Στο δεύτερο Συμβούλιο, άλλωστε, που είχε συγκληθεί στην Κων/πολη (4 Μαρτίου 2013) είχαν υιοθετηθεί πρωτόκολλα, μνημόνια και σχέδια δράσης ανάμεσα στις κυβερνήσεις των δύο χωρών σε μια ευρεία θεματολογία.

Στο μεταξύ, τα όσα συμβαίνουν στην νοτιοανατολική Μεσόγειο συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε ο Ευάγγελος Βενιζέλος με τον Κάρολο Παπούλια, στο προεδρικό Μέγαρο, για να ακολουθήσει η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβούλιου Εξωτερικής Πολιτικής, στο υπουργείο Εξωτερικών.

 

Real.gr 


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ