Ο Ερντογάν ετοιμάζει και καλοκαιρινό ανάκτορο στην Κωνσταντινούπολη

11 Νοεμβρίου 2014

Και για τη θερινή προεδρική κατοικία μεριμνά ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Κωνσταντινούπολη αυτή τη φορά. Το καλοκαίρι οι υψηλές θερμοκρασίες και η υγρασία στην Άγκυρα αναγκάζουν κυβερνητικούς αξιωματούχους και ξένους διπλωμάτες να μετακινηθούν στα προάστια και στα νησιά της Κωνσταντινούπολης.

Το ιστορικό ανάκτορο Βαχντετίν, κατοικία των διαδόχων του σουλτάνου στα χρόνια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, με πανοραμική θεά τον Βόσπορο, «ανακαινίζεται» κατά την γραμματεία της τουρκικής Προεδρίας, «καταστρέφεται» σύμφωνα με την υπηρεσία μνημείων και διάφορες πολιτιστικές οργανώσεις.
Η μεταποίηση του κτιρίου γίνεται δίχως την άδεια του συμβουλίου Προστασίας της Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς, αλλά δεν βρήκαν ανταπόκριση δύο προσφυγές του στον δήμο Κωνσταντινούπολης και στην κυβέρνηση. Κυβερνητική πηγή δήλωσε ότι «{το Βαχντετίν κατέρρεε. Είχε ανάγκη άμεσης ανακαίνισης».
Ο πρόεδρος Ερντογάν, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου δήλωσε ότι «δεν ενδιαφέρεται για κατοικίες. Ζούσε πάντοτε σε σπίτι με ενοίκιο».
Τα δρύινα ξύλα της αρχικής κατασκευής του ανακτόρου αντικαταστάθηκαν με πλάκες τσιμέντου, δυο μικρά βοηθητικά περίπτερα στην αυλή του κτιρίου καταστράφηκαν και στη θέση τους υψώθηκε ένα ημιδιώροφο κτίριο που προορίζεται για αποθήκη.
Ξεριζώθηκαν εκατοντάδες δέντρα για να δημιουργηθεί ελικοδρόμιο και
χώρος για παρκάρισμα αυτοκίνητων , ενώ οι τρούλοι του κεντρικού κτιρίου «αποκεφαλίστηκαν», «αλλοιώνοντας τον χαρακτήρα ενός ιστορικού χώρου», αναφέρει υπόμνημα που υπέβαλε στον δήμο ο σύλλογος μνημειακής κληρονομιάς του Τσενγκέλκιοι.

Οπως αναφέρει η hurriyetdailynews.com ο Ερντογάν θα χρησιμοποιεί και κομμάτια από το Παλάτι Ντολμά Μπαχτσέ και θα μπορεί κατά συνέπεια να κυκλοφορεί σε δύο παλάτια ταυτόχρονα, με συγκλονιστική θέα στον Βόσπορο.
Το Ντολμά Μπαχτέ θα χρησιμοποιείται για εκδηλώσεις και επίσημες δεξιώσεις.


Ωστόσο ο σάλος που έχει προκληθεί στην Τουρκία με τις κατοικίες του Ερντογάν δεν έχει προηγούμενο. Τα δύο παλάτια που ετοιμάζεται τώρα να καταλάβει στην Πόλη είναι μουσεία και κανονικά θα πρέπει να είναι ελεύθερα στο κοινό.

 


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ