Γ. Προβόπουλος: Κυβερνητικά λάθη και έλλειψη εθνικού σχεδιασμού

12 Νοεμβρίου 2014

Αποκαλυπτικός ήταν ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιώργος Προβόπουλος, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha. Όπως σημείωσε, έγιναν από την αρχή λάθη στον σχεδιασμό και την εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα, καρφώνοντας την τότε κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου. 

«Στην πρώτη κυβέρνηση, η αντίδραση ήταν ότι δεν μπορούμε να απολύουμε δημόσιους υπαλλήλους, δεν μπορούμε να μειώνουμε τις αποδοχές των δημόσιων υπαλλήλων. Άρα, η εύκολη λύση ήταν να βάζουμε νέους φόρους. Αλλά με τους νέους φόρους πνίγεις την ανάπτυξη», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Ωστόσο, ο κ. Προβόπουλος δεν έμεινε μόνο στο πρόσφατο παρελθόν: «Στην αρχή του προγράμματος, το λεγόμενο δημοσιονομικό μείγμα που πρότεινε η τρόικα και εφάρμοσε η κυβέρνηση, ήταν λανθασμένο... Ακόμα και τώρα φοβάμαι ότι δεν υπάρχει εθνικός σχεδιασμός... Και τότε το παιχνίδι το παίρνει πάνω του ο άλλος», συμπλήρωσε. 

Σε κάθε περίπτωση, «το πολιτικό σύστημα επιμελώς απέκρυψε τι υποχρεώσεις είχε η χώρα από την ένταξη στο ευρωσύστημα».

«Υπήρχε σχέδιο Β'» 

Ο κ. Προβόπουλος επιβεβαίωσε πως υπήρχε «σχέδιο Β'». Ωστόσο, είπε, πως αυτό δεν προέβλεπε την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, αλλά προέβλεπε τις κινήσεις που έπρεπε να γίνουν σε περίπτωση τραπεζικού πανικού. Μάλιστα, σημείωσε πως δύο φορές έγιναν αερομεταφορές χρημάτων με συνθήκες απόλυτης μυστικότητας.

Τέλος, μίλησε για την αντιπαράθεση που είχε με τον επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Πολ Τόμσεν, για το θέμα των τραπεζών τον Μάρτιο του 2014 όταν η Τρόικα υποστήριζε ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες ήταν πολύ μεγαλύτερες των 6,3 δισ. ευρώ που τις υπολόγισε η Τράπεζα της Ελλάδας: «Ήμουν βέβαιος πως είχα δίκιο και αυτό αποδείχτηκε από τα αποτελέσματα των stress test της ΕΚΤ», σημείωσε. 

Εfsyn.gr


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ