Δημοπρατήθηκε μετάλλιο των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων

Πρόκειται για ένα αργυρό μετάλλιο από τους Αγώνες του 1896, το οποίο έβγαλε σε δημοπρασία ο οίκος Σόθεμπαϊ. Ήταν μέρος της συλλογής αθλητικών αναμνηστικών Γκράχαμ Μπαντ και ο ιδιοκτήτης του διατήρησε την ανωνυμία του καθώς το μόνο που έγινε γνωστό ήταν ότι προέρχονταν από την Ελβετία. Το ίδιο έκανε και ο αγοραστής ο οποίος πλειοδότησε με το ποσό των 229.500 ευρώ και ήταν η υψηλότερη τιμή από οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο δημοπρατήθηκε. Να σημειωθεί πως δεν έγινε γνωστό, από ποιο άθλημα ήταν το συγκεκριμένο μετάλλιο, ενώ η τιμή εκκίνησης που είχε οριστεί, ήταν τα 55.000 ευρώ.
Το συγκεκριμένο μετάλλιο φιλοτεχνήθηκε από τον Γάλλο γλύπτη Ζουλ Σαπλέν ο οποίος ήταν ο επίσημος γλύπτης όλων των προέδρων της γαλλικής δημοκρατίας στο διάστημα από το 1877 μέχρι το 1899. Το μετάλλιο είναι εξ’ ολοκλήρου αργυρό και στη μία όψη απεικονιζεται ο Δίας να κρατά τη γη πάνω στην οποία βρίσκεται η Νίκη να κρατά ένα κλαδί ελιάς και αναγραφεται η λέξη «Ολυμπία». Από την άλλη πλευρά υπάρχει η Ακρόπολη με τον Παρθενώνα και η επιγραφή στα ελληνικά, «Διεθνείς Ολυμπιακοί Αγώνες».
Μαζί με το μετάλλιο δόθηκε και μία αυθεντική καρτ ποστάλ με σκηνή από την τελετή έναρξης μέσα στο Παναθηναϊκό Στάδιο.
Εκτός όμως από το αργυρό μετάλλιο του 1896, πουλήθηκαν ακόμα, το χρυσό μετάλλιο του Σοβιετικού διαθλητή Νικολάι Κρουγκλόφ από τους Αγώνες του 1976 (Ίνσμπουργκ) αντί του ποσού των 71.500 ευρω, ένα χρυσό μετάλλιο από τους Αγώνες του 1948 στο Σεντ Μόριτζ αντί 25.000 ευρώ. Επίσης, το χαλκινο μετάλλιο του Αμερικανού άλτη του μήκους Ρόμπερτ Στάνγκλαντ, το οποίο κέρδισε στους Αγώνες του Σεντ Λιούις το 194, αντί του ποσού των 23.000 ευρώ και το χρυσό μετάλλιο του αρχηγού της καναδικής ομάδας λακρός, Πάτρικ Μπρέναν, το οποίο κέρδισε στους Αγώνες του Λονδίνου το 1908 αντί του ποσού των 15.000 ευρώ.

Σχετικά άρθρα