Εκδηλώσεις για τον El Greco για όλο το Νοέμβριο

13 Νοεμβρίου 2014

Ο Νοέμβρης είναι ο μήνας που συγκεντρώνει τις πιο πολλές και πιο σημαντικές εκδηλώσεις για τα 400 χρόνια από τον θάνατο του ζωγράφου.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 400 χρόνων από τον θάνατο του μεγάλου Κρητικού ζωγράφου στο Τολέδο έχουν ξεκινήσει εδώ και μήνες, από τον Ιούνιο συγκεκριμένα με επίκεντρο το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης στο Ηράκλειο –σας είχαμε ενημερώσει σχετικά για να έχετε το νου σας όσοι σκοπεύατε να επισκεφτείτε το καλοκαίρι τη Μεγαλόνησο.
Όμως, τώρα το κέντρο βάρους των εκδηλώσεων επιστρέφει στην Αθήνα και δη στο Μουσείο Μπενάκη όπου τις επόμενες ημέρες εγκαινιάζονται δύο εκθέσεις και ένα διεθνές επιστημονικό συνέδριο.


Ας αρχίσουμε όμως με την έκθεση που άνοιξε στις 13 Νοεμβρίου στο κεντρικό κτίριο του μουσείου, στην οδό Κουμπάρη στο Κολωνάκι. Ο τίτλος της «Ο φιλικός κύκλος του Γκρέκο στο Τολέδο» μας βάζει αμέσως στο νόημα. Πρόκειται για μια συλλογή κειμηλίων –ζωγραφικά έργα, χειρόγραφα, σπάνια βιβλία και χαρακτικά του 16ου και του 17ου αιώνα -, προερχόμενη από μουσεία, θρησκευτικά και μορφωτικά ιδρύματα της Ισπανίας, που σκοπό έχει να ρίξει φως στις αθέατες πλευρές της δράσης του Θεοτοκόπουλου ο οποίος έζησε στο Τολέδο 37 ολόκληρα χρόνια. Ανάμεσα στα εκθέματα υπάρχουν και δύο προσωπογραφίες που φιλοτέχνησε ο καλλιτέχνης, δάνεια από το Museo del Prado. Η έκθεση θα διαρκέσει ως 1η Μαρτίου.

Η δεύτερη έκθεση, η οποία εγκαινιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη, κτίριο οδού Πειραιώς, στις 21 Νοεμβρίου έχει τίτλο «Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος μεταξύ Βενετίας και Ρώμης» και αποτελεί συνδιοργάνωση με το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης. Εδώ το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε δύο πίνακες του Γκρέκο που εκτίθενται μόνιμα στους χώρους του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, στο Ηράκλειο. Πρόκειται για τη «Βάπτιση του Χριστού», που ανήκει στο Δήμο Ηρακλείου, και για την «Άποψη του Όρους και της Μονής Σινά», που αποκτήθηκε από τα Ιδρύματα Ανδρέα και Μαρίας Καλοκαιρινού το 1991. Στόχος των διοργανωτών της έκθεσης είναι η διερεύνηση της ζωής  του καλλιτέχνη στη μετα-αναγεννησιακή Ιταλία, τόσο στη Βενετία όσο και στη Ρώμη (1567-1574).
Η έκθεση, η οποία περιλαμβάνει έργα που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, θα διαρκέσει ως την 1η Νοεμβρίου.

Και κλείνουμε με το συνέδριο το οποίο έχει τίτλο «El Greco from Crete, to Venice, to Rome, to Toledo», το οποίο θα πραγματοποιηθεί 21, 22 και 23 Νοεμβρίου στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη στην Πειραιώς. Σε αυτό θα συμμετάσχουν 22 από τους πιο γνωστούς μελετητές του έργου του Γκρέκο. Οι επιστημονικές ανακοινώσεις αναμένονται με ζωηρό ενδιαφέρον και το συνέδριο είναι βέβαιο ότι θα συγκεντρώσει τα βλέμματα όλων όσοι ενδιαφέρονται για τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή τέχνη του 16ου αιώνα.

 


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Σεισμός 6,1 Ρίχτερ στο Ιράν
Τα νέα της ημέρας
Σεισμός 6,1 Ρίχτερ στο Ιράν