Αμφίπολη: Τα βήματα για την αποκάλυψη του «ενοίκου»

Αγωνία και έντονο ενδιαφέρον προκαλεί η διαδικασία εξέτασης των οστών, που μπορούν να αποκαλύψουν την ταυτότητα του νεκρού του εντυπωσιακού ταφικού μνημείου της Αμφίπολης.

Το έργο της απάντησης στο μυστικό που κρύβει ο τύμβος ανέλαβαν οι ειδικοί ανθρωπολόγοι μαζί με τους αρχαιολόγους, οι οποίοι συνεχίζουν την έρευνα τους.

Ειδικότερα, με την εξέταση του DNA από τα οστά οι επιστήμονες θα είναι σε θέση να δώσουν το φύλο, την ηλικία, το ύψος ακόμη και την αιτία θανάτου του νεκρού.

Μάλιστα, θα υπάρξει και αντιπαραβολή με το DNA από τα οστά του Φιλίππου του Β’ προκειμένου να καθοριστεί εάν ο νεκρός έχει οποιαδήποτε σχέση με την μακεδονική βασιλική οικογένεια.

Ο ανθρωπολόγος – ανατόμος, ο οποίος είχε κάνει αξονική στα οστά του Φιλίππου Β΄, Θεόδωρος Αντίκας, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star για το πώς θα καταλάβουμε ποιος είναι τελικά ο ένοικος του τάφου.

«Αν είναι σε πολύ καλή κατάσταση τα οστά μπορούμε μέσα σε μια μέρα να βρούμε το φύλο. Περισσότερο χρόνο θα πάρει για να βρεθεί το ύψος καθώς και η ηλικία του νεκρού», είπε ο Θεόδωρος Αντίκας και εξήγησε ότι όλα εξαρτώνται από την κατάσταση στην οποία είναι τα οστά, τα οποία έχουν βρεθεί.

Παράλληλα ο διευθυντής Ερευνών του Δημόκριτου, Γιάννης Μανιάτης εξήγησε ότι η εξέταση DNA θα είναι μεν χρονοβόρα, αλλά θα δικαιώσει την αναμονή.

«Το πρώτο στάδιο είναι να επεξεργαστούμε το οστό χημικά για να πάρουμε το κολλαγόνο. Από την στιγμή που παίρνουμε το κολλαγόνο, μπορούν να γίνουν τριών ειδών αναλύσεις.

Αυτές είναι οι εξής: χρονολόγηση, ανάλυση DNA και ισοτοπικές αναλύσεις, ώστε να ανακαλύψουμε το περιβάλλον στο οποίο ζούσε το άτομο αυτό» είπε ο Γιάννης Μανιάτης.

Υπολογίζεται ότι οι ειδικοί επιστήμονες θα είναι σε θέση σε περίπου τρεις μήνες να δώσουν τις πρώτες απαντήσεις για τον νεκρό, ενώ η τελική ταυτοποίηση μπορεί να διαρκέσει για χρόνια.

«Από τις αναλύσεις DNA, μπορούμε να δημιουργήσουμε το γενετικό προφίλ και από αυτό να το συγκρίνουμε με τους βασιλείς που είναι θαμμένοι στην Βεργίνα, ώστε να καταλάβουμε αν υπάρχει συγγένεια» υπογράμμισε ο διευθυντής Ερευνών του Δημόκριτου.

Στο μεταξύ, δεν σταματούν οι εικασίες και τα σενάρια για το ποιος είναι τελικά ο «ένοικος» του εντυπωσιακού ταφικού μνημείου.

Η απάντηση για τους αρχαιολόγους κρύβεται στον στενό κύκλο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, δηλαδή σε κάποιον επιφανή στρατηγό ή ακόμη και τον Ηφαιστίωνα.

Την ίδια στιγμή οι αρχαιολόγοι συνεχίζουν το ανασκαφικό έργο τους, καθώς εικάζεται ότι ο εντυπωσιακός τύμβος κρύβει και άλλα μυστικά.

Έτσι οι ειδικοί επιστήμονες του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ανέλαβαν να προχωρήσουν σε ηλεκτρική τομογραφία του τύμβο, καθώς εξετάζεται εάν υπάρχουν άλλη σημεία με ενδιαφέρον εντός του μνημείου ή ακόμη και άλλοι τάφοι.

Πηγή: real.gr

Σχετικά άρθρα