Για τους θεατρόφιλους - «Το Σχολείο» του Γκιγιέρμο Καλντερόν στη Στέγη

19 Νοεμβρίου 2014

Ο διάσημος δραματουργός και σκηνοθέτης έρχεται στην Αθήνα.

Πρόκειται για ένα ιδιαιτέρως σημαντικό γεγονός για τους φίλους του θεάτρου. Η ηγετική μορφή του νέου πολιτικού θεάτρου της Λατινικής Αμερικής, ενός θεάτρου της Μνήμης και της Ιστορίας, ο δραματουργός και σκηνοθέτης Γκιγιέρμο Καλντερόν (γενν. 1971) θα έρθει για πρώτη φορά στην Ελλάδα για να παρουσιάσει το σημαντικότερο μέχρι σήμερα έργο του. «Το Σχολείο», γραμμένο το 2013, αναφέρεται στη δράση μιας ομάδας Χιλιανών ακροαριστερών στα τέλη της δεκαετίας του ’80 οι οποίοι εκπαιδεύονται για να ανατρέψουν το δικτατορικό καθεστώς του Augusto Pinochet. Βασισμένοι σε ντοκουμέντα της εποχής και αληθινές μαρτυρίες, πέντε ηθοποιοί επωμίζονται το ρόλο των μαθητευόμενων ανταρτών πόλης, που μυούνται στον ένοπλο επαναστατικό αγώνα, στις μεθόδους και πρακτικές του. Κατά τη διάρκεια της παράστασης οι ηθοποιοί φορούν μάσκες, ούτως ώστε, όπως οι πραγματικοί Χιλιανοί αντάρτες κατά τη διάρκεια της μαθητείας τους,  να μην αναγνωρίζουν ο ένας τον άλλο και να αποτραπεί η κατάδοση σε περίπτωση σύλληψης και βασανισμού. Πίσω, όμως, από τις μάσκες, οι εντάσεις πυκνώνουν και η έξαψη κορυφώνεται… Στόχος του συγγραφέα να ρίξει φως σε μια σκοτεινή σελίδα της συλλογικής μνήμης του χιλιανού λαού και να θέσει σημαντικά ερωτήματα πάνω στην ύπαρξη και την ψυχοσύνθεση του ανθρώπου.

Χιλή - Σαντιάγο

Ηγετική μορφή του νέου πολιτικού θεάτρου της Λατινικής Αμερικής, ενός θεάτρου της Μνήμης και της Ιστορίας, ο δραματουργός και σκηνοθέτης Γκιγιέρμο Καλντερόν (γενν. 1971) έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με το σημαντικότερο μέχρι σήμερα έργο του. Το Σχολείο (2013) αναφέρεται στη δράση μιας ομάδας Χιλιανών ακροαριστερών, στα τέλη της δεκαετίας του ’80, οι οποίοι εκπαιδεύονται για να ανατρέψουν το δικτατορικό καθεστώς του Augusto Pinochet. Βασισμένοι σε ντοκουμέντα της εποχής και αληθινές μαρτυρίες, πέντε ηθοποιοί επωμίζονται το ρόλο των μαθητευόμενων ανταρτών πόλης, οι οποίοι μυούνται στον ένοπλο επαναστατικό αγώνα, στις μεθόδους και πρακτικές του.

Οι ηθοποιοί φορούν μάσκες, ούτως ώστε –όπως οι πραγματικοί Χιλιανοί αντάρτες κατά τη διάρκεια της μαθητείας τους– να μην αναγνωρίζουν ο ένας τον άλλο και να αποτραπεί η κατάδοση σε περίπτωση σύλληψης και βασανισμού. Πίσω, όμως, από τις μάσκες, οι εντάσεις πυκνώνουν και η έξαψη κορυφώνεται… Το Σχολείο, σαν μια λατινοαμερικάνικη απάντηση στο Μέτρο (1930) του Μπέρτολτ Μπρεχτ, ρίχνει φως σε μια σκοτεινή σελίδα της συλλογικής μνήμης του χιλιανού λαού και αναρωτιέται: πώς αγωνιζόμαστε, πώς θυμόμαστε ή, απλώς, τι στ’ αλήθεια είναι ο άνθρωπος;

 

Το Σχολείο (Escuela)

Κείμενο & Σκηνοθεσία: Guillermo Calderón
Βοηθός Σκηνοθέτη: María Paz González
Παίζουν: Luis Cerda, Camila González, Trinidad González, Francisca Lewin, Carlos Ugarte
Σκηνικά: Loreto Martínez
Μουσική: Felipe Bórquez
Μετάφραση: Παναγιώτης Ευαγγελίδης

Παραγωγή: Fundación Teatro a Mil

 

Διάρκεια: 90 λεπτάΔιαβάστε περισσότερα:

•    Ο Γκιγιέρμο Καλντερόν γεννήθηκε στην πρωτεύουσα της Χιλής, Σαντιάγο, το 1971, δηλαδή ένα χρόνο μετά την εκλογή του Salvador Allende στην προεδρία της χώρας. Ενηλικιώθηκε κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Augusto Pinochet. Ο θείος του δολοφονήθηκε από το καθεστώς και ο ίδιος περιγράφει την εφηβεία του ως εξής: «Ζούσα κλεισμένος στους τέσσερις τοίχους ενός σπιτιού, σε ένα καθεστώς βίας, ακούγοντας διαρκώς τους πυροβολισμούς από το δρόμο».

•    Ολοκληρώνοντας τις σπουδές του στη Χιλή και τις ΗΠΑ, ο Καλντερόν εργάστηκε αρχικά ως ηθοποιός στην τηλεόραση και το θέατρο. Κομβικό έτος της καριέρας του ήταν το 2007, οπότε έγραψε το πρώτο του θεατρικό έργο, το πολιτικό δράμα Neva (από τον ποταμό Νέβα που διατρέχει την Αγία Πετρούπολη), με κεντρικό πρόσωπο την ηθοποιό Olga Knipper, σύζυγο του Άντον Τσέχοφ, με το οποίο γνώρισε απροσδόκητη απήχηση ως συγγραφέας εντός και εκτός Χιλής.

•    Όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, το θέατρό του είναι επηρεασμένο από τους Samuel Beckett, Harold Pinter, Tom Stoppard, Caryl Churchill, Julio Cortázar, αλλά και από τη Violeta Parra, μια σημαντικότατη συνθέτρια, τραγουδίστρια και ποιήτρια της Χιλής. Ο Καλντερόν ήταν ένας από τους τέσσερις συν-σεναριογράφους της ταινίας Violeta Se Fue a los Cielos (Η Βιολέτα πήγε στον ουρανό, 2011) του Andrés Wood, μιας ποιητικής βιογραφίας της Πάρρα. Η ταινία απέσπασε σημαντικές διακρίσεις σε διεθνή φεστιβάλ, παρουσιάστηκε στο 53ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, ενώ προβλήθηκε και στις ελληνικές αίθουσες.

•    Την τελευταία επταετία, τα θεατρικά έργα του Καλντερόν, Νeva, Diciembre, Clase, Villa + Discurso, Beben και Kuss, έχουν παρουσιαστεί και λάβει τιμητικές διακρίσεις σε περισσότερες από 25 χώρες, ενώ έχουν συμμετάσχει και διακριθεί σε διεθνή φεστιβάλ θεάτρου, όπως τα Buenos Aires International Theatre Festival, Chekhov Festival (Μόσχα), Edinburgh Fringe Festival, Festival d ́Automne (Παρίσι) και The Public Theater’s Under the Radar Festival (Νέα Υόρκη).

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

19 Νοεμβρίου 2014
ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ - ΙΔΡΥΜΑ ΩΝΑΣΗ, Ευρυδάμαντος και Γαλαξία 2, Νέος Κόσμος
Τηλ.: 210-9249090
Και 20 Νοεμβρίου. Ώρα: 19.00. Εισιτήρια: 10 και 5 ευρώ.

 


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ