Το άγνωστο ρήγμα που έδωσε τον διπλό σεισμό και η διχογνωμία των σεισμολόγων

19 Νοεμβρίου 2014

Διχογνωμία στους σεισμολόγους και τεράστια ανησυχία στους κατοίκους της Εύβοιας έχει προκαλέσει το διπλό χτύπημα του Εγκέλαδου λίγο μετά τη μία τη νύχτα της Δευτέρας στον Ευβοϊκό.

Οι σεισμοί σημειώθηκαν σε υποθαλάσσιο χώρο του βόρειου Ευβοϊκού, 30 με 35 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Χαλκίδας και είχαν εστιακό βάθος περίπου 24 χλμ. Το ρήγμα από το οποίο προήλθαν, όμως, είναι... άγνωστο. Αρχικά, οι σεισμολόγοι εκτίμησαν ότι η διπλή σεισμική δόνηση προήλθε από το ρήγμα του «Κανδηλίου», όπως ονομάζεται, που βρίσκεται στη βόρεια περιοχή του Ευβοϊκού. Ωστόσο, στη συνέχεια αναθεώρησαν και κατέληξαν ότι προέρχεται από... άγνωστο ρήγμα.

Συγκεκριμένα, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», τόνισε ότι ο διπλός σεισμός προήλθε από υποθαλάσσιο ρήγμα που βρίσκεται στην ίδια περιοχή και κινείται από την Ανατολή προς τη Δύση, και ότι ίσως πρόκειται για ρήγμα-προέκταση αυτού των Ψαχνών. Πάντως, σε αυτό που φαίνεται να συμφωνούν όλοι οι σεισμολόγοι είναι ότι ο σεισμός σε καμία περίπτωση δεν προέρχεται από το ρήγμα της Αταλάντης, που στο παρελθόν έχει δώσει πολύ μεγάλους σεισμούς.

Διχογνωμία για το ενδεχόμενο νέου χτυπήματος

Διαφωνία, ωστόσο, υπάρχει για το αν το διπλό προχθεσινό χτύπημα του Εγκέλαδου ήταν ο κύριος σεισμός ή όχι. Γεράσιμος Παπαδόπουλος και Ευθύμιος Λέκκας φαίνονται πιο καθησυχαστικοί, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι δεν θα ακολουθήσει νέος μεγαλύτερος σεισμός. Από την άλλη πλευρά, οι Ακης Τσελέντης και Κώστας Παπαζάχος εμφανίζονται πιο ανήσυχοι, διατυπώνοντας τις επιφυλάξεις του για το αν αυτός ήταν ο κύριος σεισμός. 

 Πηγή:www.iefimerida.gr


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Απιστία: Για ποιους λόγους συμβαίνει και τι δείχνει
Στην περίπτωση της απιστίας, η πρώτη...
Πώς μπορούμε να αποκτήσουμε αυτοπεποίθηση;
Γιατί χάνουμε την αυτοπεποίθηση μας;...
Πρόβλημα στη σχέση: Τι να κάνεις όταν ο άλλος απομακρύνεται;
Δεν επικοινωνούμε με τον σύντροφό μου....