Συνταγή για υπέροχο στιφάδο από τη Μαρίκα Μητσοτάκη

<p>Υλικά</p>
<p>1 κουνέλι ή λαγό</p>
<p>1 κρεμμύδι μεγάλο</p>
<p>2-3 κιλά κρεμμυδάκια για στιφάδο</p>
<p>1/2 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ</p>
<p>1/2 φλιτζάνι του τσαγιού (125 ml) λάδι</p>
<p>2 φλιτζάνια του τσαγιού (500 ml) χυμό ντομάτας</p>
<p>2-3 κουταλιές της σούπας ντομάτα πελτέ</p>
<p>2 κουταλιές της σούπας (30 ml) ξίδι</p>
<p>1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη (ίσως και παραπάνω) λίγο μπαχάρι</p>
<p>1 φύλλο δάφνης</p>
<p>Λίγους κόκκους πιπέρι ολόκληρο αλάτι, πιπέρι</p>
<p> </p>
<p>Για το μαρινάρισμα:</p>
<p> </p>
<p>1 φλυτζάνι του τσαγιού (250 ml) κρασί</p>
<p>1 κρεμμύδι μεγάλο κομμένο στα 2</p>
<p>3 φύλλα δάφνης</p>
<p>1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι φρεσκοτρυμμένο</p>
<p>1 καρότο κομμένο σε φέτες</p>
<p>1 φλούδα από πορτοκάλι (ολόκληρη)</p>
<p>4-5 μπαχάρια</p>
<p>3-4 γαρίφαλα</p>
<p> </p>
<p> </p>
<p>Εκτέλεση:</p>
<p>Σε μια λεκάνη βάζουμε όλα τα υλικά για το μαρινάρισμα μαζί με το κρέας κομμένο κομμάτια και πλυμένο πολύ καλά. Τα αφήνουμε όλο το βράδυ, για να πάρει τη γεύση της μαρινάδας το κρέας μας.</p>
<p>Την επόμενη μέρα, βάζουμε το κρέας να στραγγίξει και κρατάμε το μείγμα από το μαρινάρισμα. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι, ρίχνουμε το κρέας, το αφήνουμε να ροδίσει από όλες τις πλευρές και μετά το βγάζουμε. </p>
<p>Στο μεταξύ, από τη μαρινάδα έχουμε πάρει το κρεμμύδι και το έχουμε ψιλοκόψει μαζί με ένα ξερό κρεμμύδι. Τα ρίχνουμε στη κατσαρόλα όπου είχαμε ροδίσει το κρέας, τα τσιγαρίζουμε για λίγα λεπτά και μετά βάζουμε ξανά μέσα το κρέας, το κονιάκ και μισό ποτήρι του νερού από το ζουμί της μαρινάδας.</p>
<p>Παίρνουν όλα μια βράση και μετά προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά μας: πιπέρι, χυμό ντομάτας, ντομάτα πελτέ, μπαχάρι, δάφνη, τους κόκκους του πιπεριού, τη ζάχαρη και το ξίδι.</p>
<p>Σε ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο ροδίζουμε τα κρεμμυδάκια. Εχουμε βάλει το κρέας σε μια πλευρά της κατσαρόλας και ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια στην άλλη πλευρά.</p>
<p>Αφήνουμε το φαγητό μας να μαγειρευτεί σε πολύ σιγανή φωτιά για αρκετή ώρα, μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να γίνουν και τα κρεμμυδάκια</p>
<p>Τιp</p>
<p>Aφού βάλουμε τα κρεμμυδάκια στην κατσαρόλα, δεν πρέπει να ανακατέψουμε ξανά το φαγητό μας. Για να ανακατέψουμε, κουνάμε μόνο προσεκτικά τη κατσαρόλα.</p>
<p> </p>
<p>Από το βιβλίο "Συνταγές με ..ιστορία "των εκδοσεων Λιβανη</p>

Σχετικά άρθρα