Πώς να αντιμετωπίσω το ευερέθιστο έντερο;

19 Νοεμβρίου 2014
Στράτος, 58 ετών ρωτά

Ερώτημα Αναγνώστη
Γειά σας! Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την ευκαιρία που μου δίνετε και την πιθανή βοήθεια σας. Είμαι 58 χρονών και εδώ κ 6 μήνες περίπου άρχισα να έχω γουργούρισμα στα έντερα. Μετά απο επίσκεψη σε γαστρεντερολόγο και αφού έκανα όλες μα όλες τις ενδεδειγμένες εξετάσεις δεν βρέθηκε κάτι και μου είπε ότι απέκτησα υπερκινητικό έντερο. Από ότι καταλάβα θεραπεία μάλλον δεν υπάρχει, το πρόβλημα όμως συνεχίζει. Τί μου προτείνετε; Ευχαριστώ πολύ και πάλι.

Στο ερώτημα απάντησε ο Κύριος Απόστολος Πουλάκης, Γαστρεντερολόγος

Απάντηση στο Ερώτημα
Η διάγνωση που ετέθη στην περίπτωσή σας από τον ειδικό ιατρό είναι ευερέθιστο έντερο. Δυστυχώς, το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου αποτελεί μια συχνή, καλοήθη αλλά καθόλου απλή διαταραχή μιας και δεν έχουμε αποσαφηνίσει πλήρως τους παθοφυσιολογικούς μηχανισμούς του. Η θεραπεία του λοιπόν κάθε άλλο παρά εύκολη είναι! Υπάρχουν ορισμένα φάρμακα στη «φαρέτρα» μας επιδρώντα στην εντερική κινητικότητα, τα οποία δοκιμάζουμε σταδιακά και σε συνδυασμό με άλλα, όπως τα προβιοτικά με σκοπό να βρούμε αυτό που έχει αποτέλεσμα στον καθένα ξεχωριστά. Η φαρμακευτική αγωγή συνδυάζεται βέβαια και με τις απαραίτητες αλλαγές στην διατροφή και γενικότερα στον τρόπο ζωής. Το άγχος κάνει τα πράγματα χειρότερα, οπότε η σωστή διαχείρισή του είναι εξίσου σημαντική με τα χάπια! Θυμίζω επίσης πως μεγαλώνοντας χάνουμε, άλλος σε άλλο βαθμό, την ικανότητα να πέπτουμε τη λακτόζη  του γάλακτος γεγονός που οδηγεί σε παρόμοια συμπτώματα.

Αναφέρετε χαρακτηριστικά πως έχετε κάνει «…όλες μα όλες…» τις απαραίτητες εξετάσεις. Ο ενδελεχής έλεγχος (ενδοσκοπικά, εργαστηριακά, απεικονιστικά) στην περίπτωσή σας με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο, μιας και υπάρχουν αρκετά στοιχεία που δεν αφήνουν τον ιατρό να δώσει αβίαστα τη διάγνωση. Είστε άρρεν, μέσης ηλικίας, χωρίς προηγούμενο ιστορικό και χωρίς να εκπληρώνετε –τουλάχιστον με βάση τα γραφόμενα- απόλυτα τον ορισμό του ευερέθιστου εντέρου.

Διατηρείστε λοιπόν την επαφή με τον ιατρό σας, ακολουθήστε τις οδηγίες σε ότι αφορά τα φάρμακα και τη δίαιτά σας χωρίς να διστάζετε να αναφέρετε μια αποτυχία της φαρμακευτικής αγωγής ώστε να τροποποιηθεί η αγωγή ή ακόμα και να αναθεωρηθεί η διάγνωση.

Απλά διαιτητικά μέτρα είναι η κατανάλωση ικανής ποσότητας υγρών, η αποφυγή δοκιμαστικά των γαλακτοκομικών, συχνά και μικρά γεύματα, άσκηση, αποφυγή τροφών που αυξάνουν την παραγωγή αερίων στο γαστρεντερικό όπως αναψυκτικά, τσίχλες, αλκοόλ, μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο, σταφίδες, αμυλώδη, μπανάνες.


Πουλάκης Σ. Απόστολος

Γαστρεντερολόγος

Διεύθυνση ιατρείου: Άργους κ Αργοναυτών 1 Ναύπλιο

Τηλ: 2752 40 10 89

 

 

 

 


ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ